Malorie, Josh Malerman (continuare Bird Box)

Malorie, Josh Malerman

Fix acum doi ani citeam Bird Box, o carte care mi-a plăcut foarte mult, deși nu este neapărat genul meu. De când am aflat că există o continuare a poveștii, am știut că trebuie să o citesc. Ea a apărut pe finalul anului trecut. Se numește Malorie și tocmai am terminat-o de citit. Bună sau rea, concluziile le tragem la final.

Malorie – scurt rezumat

Drumul pe râu (din primul volum) îi poartă pe Malorie și pe cei doi copii, Tom și Olympia, la o școală pentru nevăzători. O perioadă vor locui aici, cât de cât în siguranță. Asta nu înseamnă că Malorie lasă garda jos. Nici pe copii nu-i lasă să o facă. Bentița purtată pe ochi este obligatorie peste tot.

Liniștea se frânge brusc în ziua în care creaturile ajung, nu se știe cum, să-i înnebunească și pe colegii lor de refugiu. Malorie nu înțelege cum au putut ataca persoane nevăzătoare. Oare îți poți pierde mințile și prin simpla atingere a unei creaturi? Nu mai este suficient să-ți ferești privirea de ele?

libris.ro
Oferta zilei la carti


Cu greu, cei trei reușesc să scape și de data aceasta. Din nou la drum, din nou în căutarea unui loc mai sigur, unui nou acasă. Găsesc o tabără care le ține de adăpost pentru alți câțiva ani. Ani în care trăiesc după ceea ce numesc legea bentiței, în care copiii se fac mari, în care nici o creatură nu reușește să le vină de hac.

Apoi iar se întâmplă ceva. La ușa lor apare un tip căruia nu i se va permite să intre, un presupus recenzor, care vine cu informații noi și incitante, în special pentru Tom. Sunt zvonuri despre oameni care au reușit să captureze creaturi, despre alții care încearcă să inventeze tot felul de dispozitive care să le permită să țină ochii deschisi afară, fără riscuri. La plecare, recenzorul lasă un dosar care cuprinde date ale altor supraviețuitori. Printre ei sunt și părinții lui Malorie.

Inima ei o ia iazna. Crede și nu prea în posibilitatea ca ei să fi supraviețuit. Să dea fărâma de siguranță de care are parte aici, ca să se urce cu cei doi copii, aproape maturi de acum, într-un ten orb, să străbată un drum atât de periculos, doar pentru că un tip, care poate nici nu e cine spune că e, a pus niște nume pe niște foi? Greu de crezut, dar fix asta va face.

Cum va fi drumul? Care sunt pericolele la care se expun? Chiar trăiesc părinții ei? Vor reuși să-i găsească sau nu?

Poți comanda Malorie online de aici, cu transport gratuit la comenzi mai mari de 90 de lei sau o poți citi online, în format PDF sau TXT, pe Scribd. Abonamentul lunar costă 8,99 dolari. Dacă te înscrii pe acest link, primești două luni gratuite de abonament. Vei fi taxat abia începând cu a treia lună.

Malorie – gânduri de după

Ce și cum fac creaturile, de îi înnebunesc pe oameni, încă nu se știe. Misterul și suspansul sunt în continuare bine întreținute. Pagini întregi te țin cu sufletul la gură. Sunt scene terifiante, dar nu prin ce se întâmplă, ci prin ce Josh Malerman sugerează că s-ar putea întâmpla. Pentru mine, ca neinițiată și deloc amatoare de cărți cu tentă horror, a fost suficient pentru a avea probleme în a adormi în cele câteva seri de lectură.

Practic, ești în aceeași oală cu personajele. Te temi de ceva, dar nu știi exact de ce. Știi că vrei să te aperi, dar nu știi cum. Îți îngheață sângele în vene de fiecare dată când o atingere sau un sunet nelalocul lui intră în atmosferă.

Îmi era dor de Malorie cea puternică. M-am bucurat să o regăsesc la fel de curajoasă. M-a surprins cu anumite decizii. N-aș fi zis că e capabilă de ele. O admir în continuare pentru dorința de a supraviețui în această nouă lume, chiar dacă nu o înțeleg total. Eu aș fi renunțat de mult. Așa cum îi reproșează și copiii, viața înseamnă mai mult decât supraviețuire… Totuși, finalul îi dă dreptate lui Malorie. Uneori e bine să lupți și să cauți soluții, chiar acolo unde nu pare a exista vreuna.

Olympia și Tom au crescut. Fata pare să o asculte în continuare, ca la început. Tom vrea mai multe de la viață, nu doar să poarte bentița și să măture camere în căutarea unei creaturi care le-ar fi putut invada spațiul. Este curios și dispus să-și asume riscuri de neimaginat pentru mama lui. Totul în numele evoluției.

Recunosc că Malorie nu mi-a plăcut la fel de mult ca Bird Box. Unele lucruri sunt parcă prea mult exagerate, ritmul nu este la fel de alert (de multe ori autorul o lălăie la propriu), iar finalul sigur prea abrupt. Abia când lucrurile deveniseră cu adevărat interesante, prin prisma unei dezvăluiri neașteptate și șocante din partea Olympiei, se termină totul. Poate pentru a lăsa loc unei continuări? Dacă va exista, nu sunt sigură că vreau să o citesc.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 02/03/2021
    Răspunde

    Imi place cum suna.Cu siguranță mi-as dori sa o citesc

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Daca ajungi la ea, sa imi spui cum ti s-a parut.

    • Valeria Chertes
    • 02/03/2021
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Sper sa va placa volumul.

    • GAVRILOVICI Viorica
    • 02/03/2021
    Răspunde

    Multumesc frumos pentru recomandare !

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Cu drag!

  1. Super buna recomandare

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Multumesc.

  2. Nici nu stiam ca este continuare, dar tare imi doream una, sa vad ce s-a intamplat cu cei 3.

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Poate tie iti va placea mai mult Malorie, cine stie…

  3. nu am citit bird box, dar am vazut filmul. as fi curioasa de continuare!

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Poate filmul imi va placea mai mult decat cartea in cazul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares