Știi care-i diferența dintre masca medicală și masca facială simplă?

masca medicală

De astăzi, în București a devenit obligatoriu purtatul măștii peste tot. Ai ieșit din casă să duci gunoiul? Nu contează că ești în aer liber și că nu locuiești într-o zonă aglomerată. Trebuie să porți mască. Sunt de acord cu această decizie. O să-mi fie greu să mă obișnuiesc să îmi pun mască atunci când ies cu câinele în fața porții, dar o voi face. Pentru că trebuie și pentru că simt că așa e corect față de ceilalți membri ai comunității.

Nu mai suport să aud despre îngrădirea libertății și pierderea identității prin purtarea măștii. La asta se limitează libertatea și identitatea voastră? Oricum, niciunul dintre noi nu este și nu a fost niciodată liber cu adevărat. Suntem toți sclavii unuia sau a mai multor vicii, limitați în gânduri și în fapte de o educație rămasă în urmă cu zece de ani, prizonieri ai unor mentalități învechite.

Oricum, libertatea unui individ se încheie acolo unde o încalcă pe a altuia. Sunt liberă să nu port mască la mine în casă și în curte, dar pe stradă, acolo unde semenii mei au dreptul să se simtă în siguranță, nu mai am dreptul să aleg dacă o port sau nu. Prin urmare, eu votez DA pentru purtatul măștii peste tot. Vreau să o poarte toți cei care nu au scutire medicală de la purtatul ei. Nu vreau să mă simt în pericol atunci când trec pe lângă cineva care tușește sau își trage nasul. Poart-o tu, ca să te protejezi! Asta spun unii. Eu o port. Dar dacă tu nu o porți sau porți una care nu-ți oprește precipitațiile, când vorbești la telefon lângă mine, în tramvai, nu e suficient.

Aici începe discuția despre ce tip de mască ar trebui să purtăm. Se vorbește despre cum să o purtăm, cum să o manevrăm și unde să o aruncăm în mod corect, dar nu și despre ce tip de mască ar trebui să purtăm. Din punctul meu de vedere, ar trebui spus că doar anumite măști sunt eficiente. Nu măștile improvizate, nu cele din bumbac, indiferent câte straturi ar avea ele.

Este de preferat să purtăm o astfel de masca medicală de tip IIR, cu un grad de filtrate bacterii BFE de 99%, certificată și conformă standardelor în vigoare. După măștile medicale, vin măștile faciale numite de protecție. Nu sunt destinate uzului medical, dar dacă au trei straturi, bandă metalică care să permită fixarea pe nas și trec câteva teste simple, pe care le poate face oricine acasă, atunci își merită banii.

În primul rând, verificați rezistența la apă/stropi. Turnați apă în mască! Dacă apa nu se grăbește să treacă prin straturi, ci este păstrată în mască, a trecut primul test. Apoi trebuie văzut dacă măștile sunt confecționate sigur din trei straturi. Dacă sunt achiziționate din surse nesigure, puteți avea surpriza ca stratul din mijloc, cel de filtrare, să nu existe deloc sau să nu fie un filtru de fapt, ci un material mai degrabă plasticos (nici vorbă de material nețesut). Filtrul este la locul lui? Atunci nu mai rămâne decât să testați calitatea lui, conform materialului video de mai jos.

De reținut că o mască facială simplă, deși din trei straturi, nu asigură aceeași protecție ca masca medicală. Se pare că ea îl protejează pe purtător de inhalarea unor particule nocive, dar nu îi apără pe cei din jur de particulele expirate de purtător. De asemenea, nu ne ferește nici de bacterii. Masca medicală, fie ea și din cele mai ieftine, acționează ca dublă barieră în calea particulelor, nepermițând nici intrarea, nici ieșirea lor prin ea, și ne apără și de bacterii.

Mulți poartă masca doar pentru că trebuie. Nu contează de ce tip e. Nici nu le putem reproșa nimic. Ei măcar o poartă. Nimic de reproșat nici celor care poartă măști reutilizabile din bumbac. Înțeleg perfect că unii doar pe acelea și le permit.

În schimb, nu pot să fiu înțelegătoare cu cei care nu poartă mască pentru că nu vor și vin cu motive de genul nu am bani de mască, nu vreau să mă îmbolnăvesc din cauza ei, nu cred în acest virus, nu vreau să mă las condus.

N-au bani fix cei care stau pe internet, de pe telefoane scumpe, și fumează la greu. N-am auzit până acum vreo bătrână amărâtă să spună că nu are bani de mască. Se descurcă ea cumva, își face singură una, pe care o tot spală, dar o poartă.

Nu există niciun studiu care să arate că purtatul măștii ar dăuna organismului. Sigur că fac excepție cei diagnosticați cu anumite afecțiuni și cei a căror muncă presupune mult efort fizic.

Dacă nu există virusul, atunci de ce își riscă toate țările economia prin lockdown-uri? Și cum de au reușit, pentru prima dată în istorie, să se pună toți conducătorii lumii de acord să ne mintă că el există?

Nu vrei să te lași condus? O faci de când exiști. Democrația nu înseamnă libertate absolută, ci libertate în limitele unor legi unanim acceptate de societate. Vrei să fii parte din societatea asta, te supui lor.

Din punctul meu de vedere, purtatul măștii peste tot este o măsură bună. Rămâne de văzut câți o vor purta, câți dintre aceștia o vor purta corect sau dacă vor apărea și campanii de informare în ceea ce privește diversele tipuri de măști și gradul de protecție oferit de fiecare dintre acestea. Eu zic că oamenii au nevoie să știe care măști îi protejează mai bine. Știu deja că trebuie le poarte și să se spele pe mâini. E vremea pentru informații noi.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 20/10/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

    • Simona Asaftei
    • 20/10/2020
    Răspunde

    Așa este trebuie să o purtăm pentru a ne proteja pe noi ,dar și pe cei din jurul nostru .Vara îmi era f.greu cu ea ,dar acuma fiind mai rece și cred că m-am și obișnuit cu dânsa e mai ok ,îmi ține și de cald dimineața .

      • Anda Gabriela Moc
      • 21/10/2020
      Răspunde

      Mulțumim pentru articol. Sunt informații f bune pe care e bine sa le știm mai ales ca nu cred ca exista cineva care sa nu se fi întrebat măcar o data dacă l protejează masca, in ce măsură o face si cum le putem deosebi pe cele bune de cele fake! F f util articolul! ? ?

    • Irina Gabriela Anghelina
    • 21/10/2020
    Răspunde

    Și eu sunt de acord cu purtatul măștii în spațiile publice,nu ma deranjează deloc acest lucru dar cu siguranță nici nu îmi face mare plăcere să o port. Dar…daca această este situația nu avem de ales.

  1. Da, sunt pro si contra masca nu pot sta cu ea prea multe ore!!

  2. Răspunde

    Sunt de acord. Si eu port masca peste tot inca de cand a inceput toata nebunia asta. Prefer sa previn decat sa tratez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares