Prietena, Teresa Driscoll (recenzie)

Prietena, Teresa Driscoll

Titlu Prietena (Titlu original The friend)
Anul apariției în România 2019
Editura Herg Benet
Autor Teresa Driscoll
Traducere Ioana Duda

Multe lucruri de bine am citit despre o altă cartea de-a autoarei, Sunt cu ochii pe tine. Atât de multe că, atunci când am văzut Prietena printre noutățile de pe Libris, am și uitat că aveam altceva pe wishlist. Pus în coș, adus acasă și citit!

Prietena, Teresa Driscoll – scurt rezumat

Sophie locuiește împreună cu soțul și fiul ei, Ben, într-un orășel din Marea Britanie. A renunțat la job când a apărut Ben în viața ei. A suferit de o depresie postnatală urâtă, dar acum e bine. Ben are patru ani și ea își mai dorește cu ardoare un copil.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Emma, mamă singură a unui băiețel cu vârsta apropiată de cea a lui Ben, se mută în orășelul lor. Sophie se apropie de ea destul de rapid. Băieții devin prieteni buni. Ele petrec mult timp împreună și deja discută despre deschiderea unei afaceri în parteneriat. Asta deși soțul lui Sophie nu pare s-o placă deloc pe Emma și nu încurajează nici business-ul în care soția lui este pe cale să investească.

O crimă zguduie orășelul în care locuiesc. Sophie a descoperit cadavrele. Emma este cea bănuită că i-ar fi ucis pe doi soți. Tot orașul o arată cu degetul și Sophie abia acum începe să-și pună întrebări despre cine este cu adevărat prietena ei cea nouă. Ce știe mai exact despre ea? Cu siguranță nu de ajuns.

Cu toate astea, după o scurtă perioadă de pauză în relația lor, ele rămân prietene. Theo și Ben se joacă în continuare împreună, deși între timp Theo se pare că a pățit ceva (nu mai vorbește). Așa se face că, în ziua în care Sophie trebuie să ajungă la Londra cu niște treburi, Ben rămâne în grija prietenei sale. Iar acum, Sophie și soțul ei sunt în tren, certați, rugându-se să ajungă mai repede acasă, unde s-a întâmplat ceva. Ben și Theo au avut un accident.

Ce-au pățit băieții și ce legătură are Emma cu asta? Va trebui să citești cartea ca să afli. Sunt atât de multe lucruri pe care nu le știi!

Prietena, Teresa Driscoll – gânduri de după

Povestea e simplă și totuși complicată. Intriga este destul de captivantă. Romanul pornește cu sfârșitul rezumatului meu, cu momentul în care Sophie este în tren și înnebunește de grijă, întrebându-se cum de-a avut curajul să-și lase copilul cu femeia despre care știe doar ce-a vrut ea să o lase să știe. De aici încolo, autoarea ne tot plimbă prin labirintul trecut-prezent pentru a ne oferi o imagine cât mai completă a faptelor.

Ai parte de surprize? Da, și nu prea. Titlul romanului, descrierea lui, debutul poveștii, fac foarte clară direcția în care merg lucrurile. Atât de evidentă direcția asta, încât am tot sperat că spoilerul este doar aparent și că surpriza va veni din altă parte. Atunci când o a doua prietenă apare în cadru, tot speri că va fi altceva decât ai crezut. Și nu e.

Știi de la început la ce să te aștepți, în linii mari, dar trebuie să citești până la capăt. Ești curios ca să afli de unde vin banii Emmei, de ce nu-și iubește copilul, ce a dus la muțenia selectivă a lui Theo și de ce este Emma un pericol pentru Ben. Aș fi vrut mai mult suspans.

Mi-a plăcut, în schimb, să urmăresc evoluția personajului lui Sophie, deși nu pot spune că am rezonat foarte tare cu ea. Mi se pare puțin greu de crezut că o femei destul de inteligentă se poate lăsa așa ușor dusă de nas de o prietenă care este mister total. Sau că, atunci când îi apar primele semne de întrebare și cere explicații, se lasă așa ușor îmbrobodită de răspunsurile insuficiente. Să te asociezi cu Emma? Să-ți lași copilul cu ea? Prea mult și prea puțin credibil.

Niciunul dintre personaje nu merită compasiune și nu va fi ținut minte prea mult, deși sunt destul de bine creionate. Poate unul singur, Theo; singura victimă 100%, ar merita, dar autoarea a pus prea puțin accentul pe el și prea mult pe detalii care mi se par insignifiante. La ce-mi trebuia să știu atâtea lucruri despre polițiștii care apar în cartea asta?

Din fericire, este o carte ușor de citit, una care sigur va plăcea mamelor care se regăsesc în situația lui Sophie, care poate le va face să fie mai atente la cum își aleg prietenele. Maternitatea, lipsa unei ocupații, absența soțului care este mereu ocupat – alcătuiesc un context în care femeile devin foarte vulnerabile și ușor de manipulat. Atenție de cine te apropii în asemenea momente!

Romanul este catalogat drept thriller și este thriller, dar nu unul grozav, din punctul meu de vedere. Are ceva mister (nu cât ar trebui), doar că acțiunea este cam lentă pentru gusturile mele. Mai mult psihologic thriller-ul și nici încadrat astfel nu mi se pare fi unul dintre cele mai bune citite. Cel ce i-a crescut destul de mult rating-ul este finalul, la care recunosc că nu m-am așteptat. Dacă treci testul răbdării, cu atâtea detalii de care puteai fi lipsit și lucruri ușor de intuit, s-ar putea să ai o surpriză.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 20/02/2020
    Răspunde

    O carte interesanta,mulțumim pentru recenzie.

  1. Ar trebui să facem diferența dintre cunoștințe, amici și prieteni. Eu, dacă aș fi mamă singură, aș face tot posibilul să nu las copilul cu cineva recent cunoscut, as fi tare paranoica.
    Am observat că este o tendință de a descrie prea mult unele personaje sau locuri…

      • Anghelina Irina
      • 20/02/2020
      Răspunde

      Tare cartea.Chiar imi doresc sa stiu mai multe despre Emma

        • Cristina Dragomir
        • 23/02/2020
        Răspunde

        Va trebui sa citesti cartea.

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      pe mine ma pierd detaliile astea fara sens

  2. Hm… Sa stii ca pe mine nici ”Sunt cu ochii pe tine” nu m-a impresionat asa tare dar uite ca am fost totusi curioasa sa vad cum e si acest nou roman al ei. Nu scrie wow dar nici chiar rau. Ramane de vazut ce parere o sa imi faca si mie.

  3. Interesanta!

  4. am citit-o si eu si chiar nu m-am omorat dupa ea… o lalaie destul de mult

      • Cristina Dragomir
      • 08/03/2020
      Răspunde

      yep. Se putea mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares