Tu – Caroline Kepnes (recenzie)

Tu - Caroline Kepnes

TitluTu (Titlu original You)
Anul apariției în România 2019 (ediția a II-a)
Editura Herg Benet
Autor Caroline Kepnes
Traducere Anca Zaharia

Joe este librar. Beck este studentă și scriitoare aspirantă. Ei se întâlnesc când Beck ajunge în librăria în care lucrează Joe pentru a-și cumpăra cărți. Plătește cu cardul. Pe card este trecut numele ei. Joe știe de acum cum o cheamă și o caută pe Twitter și Facebook. Cât de multe poți afla despre un om urmărindu-l pe rețelele sociale! Și de ce ar fi așa mare problema? Nu toți facem asta în ziua de azi, spionăm pe internet?

Ei bine, Joe nu se oprește aici. El știe unde locuiește Beck și o urmărește adesea prin ferestrele care stau mereu deschise și cu perdelele netrase. Urmează câteva întâlniri aparent întâmplătoare, regizate atent de Joe. Un telefon dispare, iar Joe are acum acces la mailul lui Beck. Tot ce se discută pe mail ajunge la el. Și nu face asta doar pentru a afla ce trandafiri îi plac și pe unde obișnuiește să iasă, doar de dragul de a o vedea. Joe vrea mai mult. Joe vrea totul. Este un obsedat Și este pe drumul cel bun.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Beck părea să-l placă. Dar sunt atât de multe lucruri care stau în calea fericirii lor. Primul este iubitul lui Beck, un tip care pare că se folosește de ea, dar de care ea este destul de atașată. Și tipul dispare. Apoi mai este o prietenă de-a lui Beck, una care mereu le strică întâlnirile pentru că are în permanență nevoie de Beck. Cineva i-a pătruns în casă. Mai e și doctorul, psihoterapeutul lui Beck, care și el o cam ține departe. Și ar mai fi minciunile lui Beck…

Unde a dispărut iubitul lui Beck? Cine a pătruns în casa prietenei sale? Ce rol joacă psihoterapeutul în toată aceste poveste? Care sunt lucrurile în privința cărora Beck minte? Cum se va sfârși jocul acesta periculos, fantezia nesănătoasă a lui Joe?

Comandă Tu – Caroline Kepnes de pe www.libris.ro și află detaliile și finalul poveștii! Ediția din 2017 este și ea pe site și e mai ieftină. În plus, la comenzi de peste 50 de lei, ai transport GRATUIT.

Eu am ales să o citesc datorită descrierii și a trailerului serialului omonim de pe Netflix. Dacă am făcut bine că am ales-o sau nu, asta veți concluziona voi.

Povestea începe bine, al naibii de bine. Joe e un tip deștept, citit, mare iubitor de literatură. Obsedat de literatură aș zice. Numai că ăsta nu e singurul lucru de care este obsedat. Beck devine noua lui obsesie. Și nu e prima persoană de care ajunge să fie obsedat. Și îl recunoști și intuiești ca obsedat și fără să fi văzut trailer-ul, crede-mă!

Schimbul de replici de la început a fost provocator, aș zice chiar inteligent și profund. O ciocnire și un dialog din care l-am preferat pe Joe cel misterios și cuceritor. Beck cea cu puloverul lăsat pe umăr provoacă din prima clipă. Răspunde avansurilor mai mult sau mai puțin directe. Mai târziu continuă să provoace și să se joace. Pentru că nu i-a arătat nimeni până acum că uneori jocurile sunt periculoase. Ăsta e rolul lui Joe.

Nu e deloc greu pentru Joe să o găsească și să pună stăpânire pe viața ei. De pe Twitter și Facebook știe mereu unde e, ce simte și ce gândește. Din mailuri află mai multe, când ea se confesează prietenilor. Prin ferestrele deschise și neacoperite, care sunt practic niște invitații, află restul lucrurilor. Beck are nevoie de un salvator, de un bărbat care să o iubească și să o ocrotească, care să o înțeleagă și să o accepte cu bune și rele. Joe devine salvatorul ei, ceea ce crede ea că este cățelul ei, fraierul care îi dă întâlniri și nu se supără când e uitat sau alungat, tipul atent pe care multe femei și l-ar dori.

Cât de mare este diferența dintre Joe cel citit, șarmant, la vedere, și Joe cel adevărat, cel care se destăinuie nouă, cititorilor! Ce limbaj vulgar adoptă atunci când își expune fanteziile! Acesta este unul din lucrurile care n-aș zice că mi-au plăcut foarte mult, dar am înțeles că era nevoie de vulgaritatea aceasta pentru a construi imaginea completă a lui Joe cel cu două fețe, cu două personalități diferite.

Beck trebuie salvată, chiar dacă asta presupune ca el să ucidă. Și o va face. Dar când toate obstacolele au fost îndepărtate și Beck tot nu e 100% a lui, asta ce înseamnă? Că Beck trebuie salvată de ea însăși. Și atunci, din bărbatul visurilor lui Beck, Joe va deveni bărbatul din cele mai temute coșmaruri ale sale.

Am să fiu sinceră cu tine: cred că Beck și-a căutat-o și o merită. O să sune dur, mai ales venit din gura unei femei, dar asta simt. Nu că mi-ar plăcea personajul lui Joe, nu! Nici n-am să încerc să aduc argumente în sprijinul acestei afirmații. Te las pe tine să citești și să vii cu propria opinie. Cert e că Joe nu e singurul obsedat din romanul ăsta. E ceva în neregulă cu fata asta. Mai multe lucruri chiar!

N-am simțit nevoia să fraternizez cu niciunul dintre personaje, deși sunt destul de bine conturate. De obicei ținem cu cei buni, știu, doar că aici nu am reușit să identific un personaj bun, cinstit și cu toate țiglele pe casă.

N-aș putea spune despre Tu – Caroline Kepnes că este o carte fascinantă, dar nici rea. Se întâmplă lucruri, dar ritmul nu este cel la care mă așteptam. Nici doza de suspans nu e prea mare. Am intuit destul de ușor multe din lucrurile care au surprins alți cititori. Să-mi fac oare griji în privința potențialului meu obsesiv? Răsturnări de situație? Să fi fost vreo două astfel de momente, de cotitură serioasă în poveste. Nu mai multe.

O carte șocantă? Singurul lucru șocant pentru mine a fost limbajul. Mă așteptam la mai mult. Aș fi vrut mai multă acțiune, mai multe surprize. Mi-aș fi dorit un alt final. Aș fi vrut ca măcar ultimele pagini să mă facă să văd cu alți ochi unul din cele două personaje principale. Nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere.

E și ceva de învățat din cartea asta: să nu ne mai expunem atât de mult pe Social Media! Măcar dacă dăm peste vreun obsedat, să-i facem munca mai grea.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 27/01/2020
    Răspunde

    Pare foarte interesantă cartea, pe mine una mă atrage sa o citesc

      • Cristina Dragomir
      • 27/01/2020
      Răspunde

      daca ajungi la ea, sa-mi spui cum ti s-a parut!

  1. Răspunde

    Am si eu cartea, de vreo 3 ani…sau 2 ceva de genu, totusi…limbajul ma enerveaza si de cate ori ma apuc de ea, o las din cauza asta. Totusi m-ai facut curioasa si pana la urma poate reusesc sa o citesc.

      • Valeria Chertes
      • 27/01/2020
      Răspunde

      Mulțumim pentru recenzie.

        • Cristina Dragomir
        • 27/01/2020
        Răspunde

        Te pup.

      • Cristina Dragomir
      • 27/01/2020
      Răspunde

      ti-am zis, limbajul nu placu nici mie. Si nu imi placura nici frazele lungi cu multi „si”.

  2. Da, este interesanta pentru lecturat!

      • Cristina Dragomir
      • 27/01/2020
      Răspunde

      cat de cat!

    • Niscoveanu Simona
    • 27/01/2020
    Răspunde

    Interesantă cartea! Am văzut câteva secvente din serial și nu m-au atras! ?

      • Cristina Dragomir
      • 27/01/2020
      Răspunde

      nu am sa il vad, Nu m-a convins cartea.

  3. Răspunde

    Interesanta cartea! M-ai facut să mă gândesc la doua chestii:
    1-multă lume nebună
    2- la ce bun regulamentul GDPR ? Cum ne ferește el de psihopați ? :)))))
    Sunt obosită rău în seara asta :)))))))))

      • Cristina Dragomir
      • 27/01/2020
      Răspunde

      regulamentul ala e bun sa-ti faci nervi cu toti care te suna sa iti dai acceptul pentru prelucrarea datelor, atat!

        • Asaftei Simona
        • 27/01/2020
        Răspunde

        Foarte bună cartea și sunt sigură că îmi place mult ! I-ai făcut o recenzie super frumoasă !?❤

          • Cristina Dragomir
          • 29/01/2020
          Răspunde

          Multumesc.

  4. Mie imi plac toate cartile, mereu descopar o lectie de viata de spus mai departe.

      • Cristina Dragomir
      • 29/01/2020
      Răspunde

      numai rabdare sa avem sa le citim.

  5. ma tot tin sa ma uit la serial pana una-alta… cred ca mai repede ajung sa citesc cartea, la cat chef am de vizionat

      • Cristina Dragomir
      • 12/02/2020
      Răspunde

      Nu am de gand sa pierd timp cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares