Povestea incredibilă a lui Enzo, Garth Stein (recenzie)

Povestea incredibilă a lui Enzo, Garth Stein

TitluPovestea incredibilă a lui Enzo (Titlu original – The Art of Racing in the Rain)
Anul apariției în România 2019
Editura Corint
Autor Garth Stein
Traducere Doina Doru

O fermă. Mai mulți căței. Denny Swift, pilot de curse, ia unul dintre ei și îl duce acasă. Pe Enzo. Enzo devine cel mai bun prieten al lui, cel care-i este mereu alături, la bine și la rău, îi înțelege pasiunea pentru mașinile de curse și îi oferă toată fericirea de care are nevoie. Până în punctul în care Denny își întâlnește sufletul pereche, pe Eve. De acum, Denny e de două ori fericit. O dată pentru că o are pe Eve și a doua oară pentru că-l are pe Enzo. Sursele de fericire cresc la trei când pe lume vine și copilul familiei, Zoe.

Temător că ar putea fi uitat, la începutul relației lui Denny cu Eve, Enzo este acum tare fericit. Are trei persoane care-l iubesc și-i oferă mângâieri. La rândul lui, el le oferă cea mai sinceră iubire și multă grijă. Enzo are grijă de familie când Denny nu este acasă. El este primul care simte că ceva este în neregulă cu Eve. Cu mult timp înainte ca analizele să o confirme. De acum viețile lor se vor schimba radical.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Dacă vrei să afli povestea completă a lui Enzo și a familiei în care trăiește, trebuie neapărat să citești această carte. O găsești la reducere pe Corint.ro. Este mai mult decât o poveste despre un câine. Este o poveste despre oameni și viață, văzute prin ochii unui câine.

Mi-am dorit să citesc cartea după ce am văzut trailerul ecranizării sale. Sigur că vreau să văd și filmul, mai ales că este cu Milo Ventimiglia (de care m-am atașat tare mult din serialul Heroes), dar mă bucur că de data asta am bifat cartea înaintea filmului. În filme se pierd multe detalii care, la final, contează.

Povestea incredibilă a lui Enzo este spusă la persoana I, din punctul de vedere al lui Enzo, un câine de care nu ai cum să nu te îndrăgostești, la cât de inteligent și umanizat este, fie el și doar în carte. Mai ales când ești iubitor și posesor de câine și știi că animalele astea chiar așa sunt, că se dedică total stăpânilor, că sunt acolo când e nevoie de ei, că simt lucruri pe care noi nu le simțim, că ne dau curaj fără să fie nevoie de cuvinte, că transmit căldură și emană toleranță. Enzo este personaj principal și povestitor în același timp.

Enzo crește, se maturizează și îmbătrânește alături de omul lui. Denny se maturizează și se călește trecând prin momente prin care nimeni nu și-ar dori să treacă. Anii și evenimentele îi schimbă pe amândoi din anumite puncte de vedere, doar sufletele le rămân la fel de bune și curate și relația lor la fel de sinceră și plină de iubire și grijă unul pentru celălalt.

Câinele haios, martor la scene fierbinți în dormitor sau care exorcizează o amărâtă de zebră din pluș, lasă treptat locul unui câine matur, grijuliu și tot mai înțelept. De ce află mai multe despre viață și despre pasiunea lui Denny, este tot mai convins că viața este ca o cursă cu mașini și că totul stă în abilitățile pilotului de a o parcurge frumos și a o termina triumfător. Evoluția lui Enzo este fantastică. A trăit atât de puțini ani, dar a înțeles totul despre viață, lucru pe care nu-l putem spune despre prea mulți oameni. Ce bine ar fi dacă Enzo ar putea vorbi și preda lecții despre viață! El este martor și judecător al tuturor acțiunilor pe care oamenii din jurul lui le întreprind.

Sufletul meu a învățat ceea ce a venit să învețe, iar restul lucrurilor sunt doar lucruri. Nu putem avea tot ce vrem. Câteodată trebuie, pur și simplu, să avem credință.

Fiecare carte din cele pe care le-am citit până acum și aveau în centrul poveștii un câine s-a dovedit emoționantă, dar Povestea incredibilă a lui Enzo este cu siguranță cea mai emoționantă. Ea nu este doar despre un câine care trăiește, te face să plângi și apoi moare. Este despre viață în general, despre episoade frumoase și dureroase, despre decizii grele cum ar fi aceea de a abandona o cursă în condiții sau grele sau a o continua și pe cea mai rea ploaie, dornic să ajungi la final și sperând că rezultatul va fi cel dorit.

Emoțional, te zguduie ceva acest roman. Dar, prin cugetările destul de profunde, te trezește cumva. Are atât de multe pagini atât de inteligent scrise, din care aș fi putut extrage zeci de citate motivaționale, că sigur se va dovedi o lectură excelentă și pentru amatorii de cărți de dezvoltare personală. Este o carte despre oameni buni și oameni răi, despre familie, iubire, loialitate, puterea de a trece peste piedici și a-ți urma visul, dar nu cu riscul de a renunța la alte lucruri la fel de importante ca succesul profesional.

Te aștepți probabil să spun că mi-aș dori să am un câine ca Enzo. Ei bine, am unul. Fiecare câine este un Enzo. Trebuie doar să-ți faci timp pentru el, să te uiți în ochii lui căutând răspunsuri, să fii receptiv la alinarea și încurajările pe care ți le oferă când își lipește nasul umed de mâna sau fața ta.

Sfârșitul e cu șervețele multe. Începutul cărții îți dă o idee despre cum se va încheia povestea lui Enzo, deci nu e o dezvăluire care să poată fi catalogată drept spoiler. Rar scot o lacrimă la cărți și filme, dar poveștile cu câini reușesc mereu să mă facă să plâng pe bune. Câinii nu sunt egoiști nici pe patul de moarte. Și atunci tot la binele stăpânului se gândesc. La fel ca atunci când el vine acasă, le aruncă o minge și, deși au dureri sau nu se simt bine, ei se ridică și fac ce trebuie să facă pentru a aduce un zâmbet și a-și îndeplini menirea de câini. Enzo speră că finalul va fi de fapt începutul unui nou drum și că se va reîncarna în om. Ce bine ar fi dacă iubiții noștri câini ar primi șansa de a se întoarce în viețile noastre sub formă umană! Lumea ar fi mai bună și noi mult mai fericiți.

Tu care crezi că este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l învățăm de la câinii noștri?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 04/10/2019
    Răspunde

    Cred că e tare frumoasă cartea.Imi place pentru că e ‘povestită de un cățel

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      O sa-ti placa si mai mult dupa ce o vei citi, crede-ma!

    • Valeria Chertes
    • 04/10/2019
    Răspunde

    O carte foarte drăguță,mulțumim pentru recomandare.

      • Mirela Barbălată
      • 05/10/2019
      Răspunde

      Wow! Ce faină pare cartea! ?
      Mulțumesc pentru recomandare! ?

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      cu drag!

  1. Răspunde

    Of, mi-ai trezit amintiri dureroase ca eu am avut un caine la bloc cand eram noi mici si un vecin l-a aruncat pe scari si apoi a murit la ceva timp. Imi aduc aminte cat am suferit. Pare foarte interesanta cartea mai ales ca spui ca-i la pers. 1

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      Oamenii care au astfel de comportament cu animelele, nu vor ezita sa faca la fel si cu oamenii. Ii urasc.

    • MOROSANU DANIELA CORNELIA
    • 05/10/2019
    Răspunde

    Pare interesanta cartea! As fi incantata sa o savurez!

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      Daca iti plac cateii, nu are cum sa nu iti placa Enzo.

    • Simona Banica
    • 06/10/2019
    Răspunde

    Buna recenzie o sa merg sa cumpar cartea!

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      Sper sa iti placa!

  2. of, de ce revii tu cu carti despre catei? chiar zilele trecute stateam si ma gandeam ca atunci cand nu o sa mai fie aki, nu o sa mai fie nici o parte din mine. e imposibil. cred ca trebuie sa ne bucuram de ei. si sa invatam sa fim cel putin pe sfert atat de loiali

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      Tu te gandesti la asta? Al tau e tanar. Al meu are 8 ani. Nu vreau sa imi imaginez cum va fi…

    • Dragoș
    • 02/12/2019
    Răspunde

    Dupa ce am citit recenzia facuta de tine, am comandat cartea fara ezitare. Am terminat-o de citit ieri, mi-a rupt sufletul in doua. Multa vreme voi ramane cu gandul la Enzo si povestea lui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares