Șapte lucruri importante, Shelley Pearsall (recenzie)

Șapte lucruri importante, Shelley Pearsall

Carte pentru copii, ar zice unii. Din fericire pentru mine, eu nu m-am grăbit să cataloghez Șapte lucruri importante așa. Am văzut-o pe site-ul Grupului Editorial Corint la noutăți. Un bec galben, altele albe, două dintre ele sparte, plus o descriere – Un copil. O faptă necugetată. O șansă unică -, plus mențiunea de pe coperta spate (inspirat din caz real), toate acestea m-au făcut să o vreau.

Șapte lucruri importante – scurt rezumat

Arthur este un puști de 13 ani care tocmai și-a pierdut tatăl. Atunci când băiatul vede șapca tatălui său, un lucru la care el ținea foarte mult, la un bătrân care bătea străzile căutând prin gunoaie, furia îl orbește. Ridică o piatră și o azvârle spre cel pe care toată lumea îl numea Colecționarul. Piatra îl lovește pe acesta în umăr și Arthur ar trebui să meargă la școala de corecție pentru această faptă. Numai că salvarea lui vine fix de la omul pe care l-a rănit.

Colecționarul se numește Domnul Hampton. El îi cere judecătorului să nu-l trimită pe băiat la școala de corecție, ci să-l condamne să muncească pentru el până când brațul i se va vindeca. Așa se face că, în prima sâmbătă de muncă, Arthur găsește, în ușa garajului la care i se spusese să se prezinte, căruciorul colecționarului și un bilet pe care scrie așa:

libris.ro
Oferta zilei la carti


Șapte lucruri importante lista Shelley Pearsall

Cine-i Sf. Iacob? Tipul ăsta sigur este mai nebun decât a crezut lumea. Cum ar putea lucrurile astea (becuri, folie de aluminiu, oglinzi, bucăți de lemn, sticlă, cutii de cafea, carton) să fie cele mai importante? Importante pentru cine? Importante de ce?

Așa începe noua viață a lui Arthur, umblând pe străzi, cu un cărucior vechi de cumpărături în care adună cele șapte lucruri importante de prin gunoaiele aruncate de alții. N-are sens, dar nu are nici de ales. Dar curând va afla la ce folosește bătrânul domn Hampton toate aceste lucruri și asta își va pune iremediabil amprenta asupra sa.

Curioși la ce folosesc gunoaiele adunate de Arthur și ce se va întâmpla mai departe cu puștiul care nu mai găsea un sens vieții după moartea tatălui? Va trebui să citiți cartea.

Șapte lucruri importante – impresii de după

Carte pentru copii? Da, dar nu doar pentru ei. Este genul de carte din care fiecare vârstă trage concluziile și învățămintele potrivite ei. Un copil va citi povestea și se va pune în locul lui Arthur, gândindu-se ce norocos a fost că piatra nu l-a lovit în cap pe Colecționar și că omul a vrut pentru el o șansă, nu o condamnare la școala de corecție. Adultul va citi aceleași lucruri, dar va vedea mult mai departe de ele. E genul de carte cu multe simboluri și mesaje ascunse. E simplu de citit, dar mai greu de rumegat.

Copiii vor învăța din ea că furia nu trebuie eliberată așa ușor, că nimeni din jur de nu e de vină pentru ce li se întâmplă lor și nu se pot răzbuna pe cine le vine. Vor afla că ceea ce pentru unii este de aruncat pentru alții este o comoară, că se pot construi lucruri minunate din lucruri pe care nu dai doi bani când le iei separat, că scopurile mărețe sau sens vieții, ba chiar îi țin pe oameni în viață.

Așa cum v-am spus deja, romanul este inspirat dintr-un caz real, așa că asta îl face cu atât mai valoros și mai plin de semnificații. Da, nu e genul de carte în care acțiunea să te dea pe spate, dar personajele sunt cele care te vor atrage și te vor ține cu ochii lipiți de carte. Un băiat care abia intră în viață și are senzația că lumea întreagă s-a sfârșit la moartea tatălui. Un bătrân care a trecut prin atâtea în viață, e singur, are o avere de nimic și e considerat nebun, dar știe care-i e menirea și asta îi dă putere să treacă peste orice.

Șapte lucruri importante ne învață despre cât de ușor putem judeca oamenii după aparențe și cât de bine ar fi să încetăm s-o mai facem, despre durerea pierderii persoanelor dragi, despre mânia care rănește mai tare ca o piatră, despre a doua șansă, despre puterea de a o oferi și înțelepciunea de a o accepta. O faptă rea îți poate distruge viața sau o poate schimba în bine. Toți ne putem schimba, atâta vreme cât decidem să ne folosim de șansele pe care ni le dă viața. Sau poate ar fi nevoie de o instituție care să ne oblige să facem asta?

Este o carte – lecție de viață. Pentru copiii mai mari și pentru adulții dispuși să se schimbe în bine. Un suflet se vindecă, un altul este eliberat și mai multe suflete se bucură. O operă izvorâtă din nimic l-a ajutat pe Arthur să-și găsească drumul spre înainte, spre o viață în care bucuria a luat locul durerii. Toți avem o menire în viață. Important este să ne dedicăm ei.

Citat preferat

Orice lucru de valoare necesită timp.

Încă mai crezi că este o carte strict pentru copii?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Este cartea de pe noptiera mea si abia astept sa o citesc, stiu sigur ca imi va placea povestea!

      • Cristina Dragomir
      • 25/03/2019
      Răspunde

      Abia astept sa vad ce impresie iti face.

  2. si pe mine m-ar fi dus cu gandul la o carte de copii. dar din ce ai zis tu aici… parca mi-ai deschis ochii. sa stii ca mi-ar placea s-o citesc, chiar pare o carte care merita din plin!

      • Cristina Dragomir
      • 25/03/2019
      Răspunde

      Eu am luat-o cu aceeasi idee, ca e pentru copii. Dar uite ca nu fuse.

  3. Nu si chiar daca ar fi cred ca nu e niciodata prea tarziu sa invatam lectiile pe care poate ca nu am avut sansa sa le invatam in copilarie. Violenta nu e o solutie dar uneori e un mod de a merge mai departe.(un strigat de ajutor). Nu degeaba se zice ca cea mai buna aparare e atacul.

      • Cristina Dragomir
      • 25/03/2019
      Răspunde

      Imi place tare mult cum gandesti, draga mea.

    • Valeria Chertes
    • 19/03/2019
    Răspunde

    Mi se pare o carte foarte interesanta,mi-ar place sa o citesc ,mulțumesc pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 25/03/2019
      Răspunde

      Cu drag, sper sa iti si placa.

      • Cristina Dragomir
      • 25/03/2019
      Răspunde

      Sper sa nu fie o dezamagirea cartea pentru tine.

    • Naty Mihaela
    • 19/03/2019
    Răspunde

    Nu stiu daca e genul meu dar incerc sa o abordez.

    • Anghelina Irina
    • 20/03/2019
    Răspunde

    Hmmm , ce face cu acele lucruri pana la urma?

      • Cristina Dragomir
      • 25/03/2019
      Răspunde

      Ceva memorabil, atata pot sa spun.

    • Diana Ion
    • 22/03/2019
    Răspunde

    Sunt chiar curioasa pentru ce ii trebuie acele lucruri…care pentru noi nu au nicio valoare 🙂 Si zici ca ti-a placut, da? Inseamna ca sigur imi va placea subiectul!

      • Cristina Dragomir
      • 24/03/2019
      Răspunde

      Nu e capodopera, dar mesajul e frumos.

    • Ramona Gheorghe
    • 05/04/2019
    Răspunde

    Foarte draguta cartea si m-ai facut curioasa in privinta acestor gunoaie. Chiar as vrea sa aflu la ce folosesc. Cred ca lucrurile invatate din aceasta carte sunt utile si pentru adulti si ar putea sa-i mai responsabilizeze putin

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Cu siguranta lectia responsabilitatii exista in carte.

    • Nikita
    • 17/05/2023
    Răspunde

    Eu ma numesc Nikita și am lecturat cartea cind avean 11 ani.Am pareri bune despre carte ,deși acum e cartea mea favorita.Am avut de caracterizat un personaj la limba romina și l-am ales pe Arthur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares