Spațiu mic, așteptări mari? 5 sfaturi pentru amenajarea unei bucătării mici

amenajarea unei bucătării mici

Pe la 1900, oamenii voiau pământ, în poezia lui George Coșbuc. În 2018, noi vrem spațiu. Nu-l mai avem. Trăim înghesuiți în apartamente, garsoniere sau case mici pentru că locurile de muncă nu se găsesc pe câmp, ci în orașele mari. Bunicii noștri ar spune că oricum spațiile noastre de locuit sunt mai mari decât ce-au avut ei vreodată. Pe vremuri, dormeau câte 4-5 într-o cameră de 9mp. Azi ne plângem că nu avem fiecare camera noastră și televizorul propriu.

Și e normal să ne plângem pentru că vremurile s-au schimbat. E normal să vrem un dormitor mai mare, de vreme ce nu mai dormim pe rogojini pe care să le strângem dimineața. E normal să ne dorim o bucătărie mai mare. Sunt atâtea electrocasnice de care avem nevoie pentru a ne face viața mai ușoară și a reduce timpul petrecut în bucătărie. De dormitoare mici, am mai vorbit. Azi e vremea unor sfaturi pentru amenajarea unei bucătării mici, lungi și înguste.

1. Mobila înaltă, bine compartimentată

Nu-ți permiți o mobilă de bucătărie mare, deci trebuie să fii atent în primul rând la dimensiuni. Vei alege corpuri de mobilier mai degrabă înalte, decât cu adâncime prea mare. Să nu uităm că în toate spațiile mici amenajările pe verticală fac minuni!

În același timp, trebuie analizată atent compartimentarea mobilierului. Trebuie să ai și spații mai mari (pentru oale, cratițe și tigăi), și unele de dimensiuni medii (pentru veselă), dar și unele mici (pentru căni, cești, pahare) și sertare pentru tacâmuri și alte ustensile. Într-un spațiu mare, dacă pui 10 căni, pierzi 20-30 de centimetri deasupra lor aiurea. Tu ai nevoie să folosești fiecare centimetru din spațiul acelui mobilier.

2. Electrocasnice compacte multifuncționale

Nu ne putem lipsi de electrocasnice într-o bucătărie. Plita este cu siguranță esențială. Dacă nu vorbim de o familie mare, una cu două arzătoare este de preferat. Costă mai puțin și ocupă mai puțin loc. Frigiderul este un must-have și el. Vestea bună este că lui îi putem face loc pe hol. Cuptorul poate lipsi dacă nu sunteți genul care coace prăjituri de casă. Mai compact și de preferat într-o bucătărie mică este un cuptor cu microunde.

Dacă ești pe cale să-mi spui că la el poți doar încălzi sau decongela, sigur nu ai văzut aceste cuptoare cu microunde (click să vezi modelele!). Printre ele găsești cuptorul cu microunde cu grill (pentru amatorii de fripturi) dar și pe cel cu funcție de auto gătire, la care doar apeși un buton și gătești rapid ce ți-ai propus pentru cină: pește, legume, cartofi, pizza, paste sau carne.

Știu că nu am terminat cu electrocasnicele. În funcție de preferințele culinare și vicii, mai poți avea nevoie de un aparat de făcut sandvișuri, de o cafetieră sau un espressor, de un prăjitor de pâine, un blender, un mixer, un tocător, etc. Alege inteligent pentru a nu umple spațiul inutil! În loc să cumperi un robot mare de bucătărie sau o suită întreagă de produse, poți miza pe un blender micuț, multifuncțional, cum am văzut pe pagina electrocasnice mici.  La 1000 W și la câte accesorii are incluse, este bijuterie în bucătărie. Toacă, bate frișcă, face maioneză, rade și pasează.

3. Masă și scaune pliabile

Pentru a avea mai mult spațiu atunci când gătești, dar a putea lua totuși masa în bucătărie (în ideea de a nu duce mirosul de mâncare în sufragerie și a face drumuri inutile și murdărie), mizează pe o masă de bucătărie pliabilă. Nu genul ăla de masă de camping care este instabil și strică aspectul bucătăriei, ci una simpatică, din lemn, poate chiar cu prindere pe perete. Scaunele pot fi pliabile și ele sau, și mai bine, ar merge și varianta unor taburele cu spațiu de depozitare.

4. Rafturi și suporturi

Blatul de bucătărie oricum nu este prea generos, deci sigur nu-l vrei plin de consumabile, accesorii, ustensile de bucătărie sau electrocasnice. Nici mobila de bucătărie nu e așa darnică, să le cuprindă pe toate sub aripa ei, deci ai nevoie de alte soluții pentru amenajarea unei bucătării mici. Rafturile și suporturile salvează spațiu foarte mult. Un grilaj metalic folosit ca suport pentru ustensilele de bucătărie (poate chiar suport magnetic), un raft pe care poți pune condimentele, unul în care să așezi acele electrocasnice mici de care nu te poți lipsi, un cuier simpatic, un suport supraetajat pentru fructe și legume, toate sunt idei bune pentru a evita crizele de nervi care vin atunci când vrei să gătești și nu ai spațiu să te desfășori.

5. Culori calde, deschise

Cromatica joacă și ea un rol foarte important în amenajarea unui bucătării mici. Chiar și o bucătărie spațioasă poate părea mai mică dacă se aleg mobilier, pardoseală, decorațiuni în culorile nepotrivite. O cantitate suficientă de lumină, atât naturală, cât și artificială, dar și utilizarea unor culori calde, deschise, și evitarea unui amalgam de texturi, forme și printuri vor da senzația unui spațiu mai mare, mai aerisit. Nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la culoare. Ori alegi să vopsești un perete în turcoaz și alegi mobilă albă, ori mergi pe mobilier colorat (preferabil cu aspect lucios și culoare vie) și folosești culori pastelate pentru pereți și pardoseală.

Amenajarea unei bucătării mici este o provocare, asta e clar, dar nu un lucru imposibil de realizat. Alegerile inteligente în materie de mobilier și electrocasnice, dar și punerea în practică a unor trucuri de organizare precum cele din materialul video de mai jos, sunt esențiale.

Încă mai crezi că ai nevoie de o bucătărie cât o hală industrială ca să poți găti confortabil?

Credit foto Pexels Tookapic

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 12/11/2018
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi.

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Cu drag!

  1. stateam si ma gandeam…ca sa faci o treaba cat de cat ok in bucatariile noastre mici, e mult mai ok sa faci mobila pe comanda. asa valorifici fiecare cm de spatiu la maxim. am vazut asta undeva si arata bestial

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Mobila la comanda este primul pas.

  2. Răspunde

    Eu am bucataria open-space, am zis ca in sfarsit o sa am loc de toate, dar … surpriza! Nu am! Acum caut modalitati de a adauga spatiu, foarte utile recomandarile tale.

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Cu spatiul este ca si cu banii. Nu comteaza cat ai, mereu vrei mai mult.

  3. Răspunde

    Am bifat primele 4.. la numaul 5 am ales exact invers 😉 Dar, pentru noi e bine asa!

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Fiecare cum se simte el bine, nu?

  4. Bucătăria trebuie să fie în funcție de cât de pasionat ești de gătit. Nouă ne-a permis spațiul să facem o bucătărie mare în care să organizez totul pentru a găti cât mai rapid și mai eficient.
    Dar am avut și bucătărie mică și m-am descurcat bine, chiar dacă fugeam în beci după oalele mai mari sau un robot prea mare.
    O bucătărie mică poate fi extrem de spațioasă dacă nu înghesui toate lucrurile inutile. Eu păstram la indemână doar ce foloseam zi de zi, restul obiectelor necesare la ocazii sau sărbători, erau în beci sau debara.

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Ai avut beci! Unii nu au nici beci, nici debara, asa ca trebuie sa se descurce cu si mai putin.

    • Maria Aghinitei
    • 13/11/2018
    Răspunde

    Problema spatiului este vitala, dar ne descurcam, scaune pliabile -de aplicat! Multumim

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Pai… ce sa facem. Eu am o masa super mica si scaune pliabile.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 13/11/2018
    Răspunde

    Super sfaturi,le voi pune in aplicare la anul cand intra in revizie mica mea bucatarie!

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      spor la renovare!

  5. Noi avem o bucatarie mare comparativ cu cele din blocurile noi sau open space cum se poarta acum si tot am senzatia ca mi-ar mai trebui spatiu. E drept ca nici nu am mai renovat-o/modernizat-o de ani buni.

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      important e sa ai bucatarie separat. EU nu as vrea open space. Nu suport.

  6. Răspunde

    Am noroc cu o bucatarie destul de mare, am un blat extrem de generos. Insa si asa cateodata am impresia ca mi-ar mai trebui putin spatiu, inca putin 🙂 Rafturile, etajerele, suporturile sunt geniale. Asa avem tot ce este necesar mereu la indemana!

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Probabil ca si gatesti si ai de toate pe acolo si de aia ti se pare ca nu ai loc niciodata.

  7. Răspunde

    din experienta ultimilor 20 de ani de viata, oricata bucatarie mi-ai da, tot nu imi ajunge :))). Am spatiu mai mult acum, avui inainte mult mia mult spatiu de depozitare, si totul umplui. Pt ca pot 😀 😀 😀

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      cum ziceam mai jos – niciodata nu ne ajunge nimic.

    • Nicolae Claudia
    • 14/11/2018
    Răspunde

    Cand locuiam in garsoniera ma mai plangeam de spatiu, acum in apartament, ma plang ca numai am timp de smotru zi de zi..si spatiul asta iti da uneori dureri de cap

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Rau asa, rau asa, cine sa ne mai inteleaga?

  8. Bucataria noastra cea de toate zilele. Clar, visez la una spatioasa in care sa putem sta amandoi, eu si el, fara sa ne tot lovim unul in altul cand „viram” la stanga sau la dreapta.
    Insa, si dintr-o bucatarie mica se poate face un spatiu super ok, suficient la limita. Daca stii cum sa le alegi si o faci inteligent, nu sub impulsul entuziasmului.

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Deci si tu tot bucatarie mica.

  9. Sincer am apelat la tot ce ai scris si tot nu am spatiu. Din acest motiv ne-am apucat sa contruim o casa. Am facut atatea camere (in ideea sa am spatiu) ca simt ca o voi termina cand voi avea 70de ani si nu voi mai avea nevoie decat de o singura camera :))

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Lasa ca o terminati inainte de pensie si o sa ai unde da cu mopul toata ziua.

  10. Răspunde

    Desi stau la casa bucataria mea e micuta. In toamna asta am reamenajat-o. As fi vrut o mobila de alta culoare dar mi-am luat ceva foarte deschis ca sa dau senzatia de spatiu mai mare. Asta e.. E bun si asa 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Si a mea tot deschisa la culoare este. dar mie imi place asa.

    • Ioana Radu
    • 16/11/2018
    Răspunde

    Din punct de vedere al bucatariei eu stau bine, adica am spatiul atat de generos incat am si o canapea acolo 😀 (extensibila, in caz ca vreodata am prea multi musafiri care vor sa ramana peste noapte; desi nu prea sunt eu genul care sa organizez astfel de chestii). In schimb am locuit in trecut cu chirie in multe apartamente cu bucatariile mici si amenajate ineficient. Aproape ca bifau toate chestiile opuse celor mentionate de tine, drept pentru care recunosc utilitatea sfaturilor tale.

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      oooo, prefericito! Canapea in bucatarie si te mai vaiti de baie ca e mica?

  11. Răspunde

    Mmm ce sa zic. Mi-as dori si eu o bucatarie putin mai mare. Nu pot sa zic ca suspin chiar atat de mult ca nu este mare. Imi este ciuda ca nu am unde sa pun masina de spalat vase pentru ca mi-as dori mult si eu una

      • Cristina Dragomir
      • 25/11/2018
      Răspunde

      masina de spalat vase nici eu nu am.

    • Anghelina Irina
    • 19/02/2019
    Răspunde

    Cat de mare ar fi casa cred ca tot am vrea mai mare

      • Cristina Dragomir
      • 19/02/2019
      Răspunde

      Daaaa, la fel ca banii. De ce avem, de-aia vrem mai multi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares