Cum întreținem hainele din lână? 6 reguli pentru un aspect impecabil și rezistență îndelungată

pulover din lana merino

Lâna, cea fără de care bunicii noști nu ar fi supraviețuit atâtor ierni geroase, a cam fost dată uitării când românii au prins gustul hainelor ieftine venite din întreaga lume. Dar, de câțiva ani încoace, a început să recâștige teren. Tot mai des găsim lâna în colecțiile de modă, în vitrinele magazinelor și pe siluetele româncelor. Rochii, pardesie, pulovere, șaluri, fulare, pantaloni de lână- acum nu le mai refuzăm, ci chiar le căutăm.

Lâna este un material minunat, dacă este prelucrat cum trebuie. Nu vă imaginați rochii groase, grele, ca ilicele lucrate de bunica. Vorbim atât despre lâna noastră tradițională, cât și despre tipuri de lână mai scumpe precum cea de Angora, lâna Merino sau cașmirul. Priviți aici cât de fine pot fi niște fuste din lână merino. Și colorate. Și în tendințe. V-ați fi dat seama că sunt din lână, dacă nu v-aș fi spus?

Într-o lume în care alergiile ne dau tot mai mari de cap, în care e nevoie să gândim și să acționăm eco-friendly, lâna chiar este o bună alegere. Nu are potențial alergen, este naturală, regenerabilă și nu pune în pericol mediul, fiind biodegradabilă. În plus, confortul pe care ni-l oferă nu e deloc de ignorat. Hainele din lână sunt moi, plăcute la atingere, lejere. Ai văut vreodată ceva mai fin și mai elegant ca aceste șaluri din cașmir? Nici eu. Cu siguranță merită să investim în ele.

Întrebarea care se pune mai departe este cum întreținem hainele din lână, cum le spălăm, purtăm și depozităm pentru a beneficia de avantajele lor timp îndelungat și a le păstra aspectul impecabil. Iată câteva reguli pe care trebuie să le respectați dacă vreți ca puloverul, fusta sau rochia de cașmir sau mohair să nu se scămoșeze, să nu se lăbărțeze, să nu devină de nepurtat.

Spală foarte delicat

Cea mai bună variantă de a curăța un articol vestimentar din lână este să-l speli la mână, în apă rece, cu un detergent blând. Fără frecat, spălare agresivă sau stors. Exclus apă caldă, detergenți duri sau programe agresive în mașina de spălat. Poți spăla o fustă din cașmir sau un fular din mohair la mașină, doar dacă aceasta are program special pentru țesături fine.

Usucă la orizontală

Nu te grăbi ca, după ce ai terminat de spălat un articol din lână, să-l iei plin de apă și să-l pui pe sârmă la uscat. Oricum l-ai prinde, se va deforma. Lâna reține multă apă (amintește-ți că nu ai voie să o storci!) și, pe măsură ce aceasta se scurge, materialul se deformează. Cel mai bine este să-l lași la scurs ceva timp, într-o sită, și să-l usuci la orizontală, pe un suport pe care așezi un prosop.

Păstrează pe umeraș sau rulat

După ce am curățat un pulover sau o fustă din lână, cum o depozităm în dulap până la următoarea purtare? Puloverele și rochiile pot fi puse pe umerașe, dar condiția este ca umerașul să nu fie nici mai lat nici mai îngust decât este puloverul în zona umerilor și să nu le ții pe umeraș cu săptămânile. Altfel, e mai bine să rulăm articolele din lână. Astfel, reducem șansele ca ele să se deformeze sau să facă dungi.

Protejează de molii

Nu doar nouă ne plac cașmirul, mohairul și lâna Merino. Și moliile le adoră. Pentru a proteja articolele din lână de aceste mici tocătoare trebuie, în primul rând,  să avem grijă să nu punem produsele murdare în dulap. Moliile sunt atrase se diverse mirosuri (parfum, deodorant) și e bine să nu le ademenim. În plus, nu trebuie uitat de soluțiile speciale contra moliilor. Poți alege naftalină cu diverse arome sau soluții mai naturale precum săculeții cu levănțică sau ulei de cedru.

Atenție la accesorii și bijuterii

Un dezavantaj al faptului că sunt atât de fine și moi este aceala că, în contact cu anumite accesorii sau bijuterii pot fi foarte ușor agățate și scămoșate. Atenție la ceasuri, brățări sau cercei cu margini ascuțite care ar putea agăța prețiosul pulover din mohair! Ai grijă ce coliere sau pandantive alegi să asociezi cu șalul din cașmir și cum porți geanta pentru a nu se freca prea mult de fusta ta din lână merino.

Scapă delicat de scame

Pentru a proteja aceste materiale fine de scămoșarea prematură, e bine ca, în apa în care le clătiți, să adăugați bicarbonat. Dacă respectați toate regulile de mai sus și e vorba de o țesătură bună, nu ar trebui ca puloverul sau fularul să se scămoșeze din câteva purtări, dar, la un moment dat, tot se va întâmpla acest lucru. Pe alte tipuri de tricotaje poate merge să tai biluțele acelea inestetice cu o forfecuță sau cu un aparat de ras cu lame, dar pe ceva așa fin, eu nu aș încerca. Un aparat special pentru curățarea scamelor este destul de iefin și cu el nu riști să ciupești materialul.

Cum întreținem hainele din lână, așa le purtăm. Este păcat să investim în ceva așa de elegant, prietenos cu pielea și cu mediul, fin și destul de scump și să ne batem joc de el spălându-l la mașină, cu apă caldă, uscându-l pe sârmă, sau agățându-l cu o brățară cu ținte.

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/07/2018
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi.

    1. Cu drag!

  1. Am facut greseala cu întinsul pe sârmă a puloverului de lana ud si s.a deformat. Si cu bijuteriile am pățit.o, de aia aleg bijuterii mai putine cand port produse din lana.
    Uite ca faza cu rulatul hainelor din lana pentru a nu se sifona, nu o stiam, am sa aplic si eu metoda.

    1. Eu si tricourile pantalonii scurti ii rulez.

  2. Răspunde

    Da…am stricat si eu un pulovar atat de dragut din lana, il adoram…l-am uscat pe sarma si s-a facut de neimbracat 🙂

    1. Asta e nasol ca lana nu prea isi mai revine la forma initiala, odata ce i-am venit de hac.

  3. Eu le spal in masina de spalat haine la program special. Am si la uscatorul de haine aceasta functie, dar mi-e frica sa le usuc acolo, dar promit ca voi incerca si revin cu impresii.

    1. poate incerci cu un pulover mai vechi, chiar sunt curioasa daca merge.

    • Lucica Lazar
    • 27/07/2018
    Răspunde

    Un articol si sfaturi bune!
    Multumim! ?

    1. Multumesc si eu de vizita.

    • Nicolae Claudia
    • 28/07/2018
    Răspunde

    Nu prea am haine din lana. Cand eram mai mica aveam niste pulovere, dar acum…

    1. De-alea din lana virgina, care intepau? Eu le uram pe alea.

    • Ioana Radu
    • 04/08/2018
    Răspunde

    Mi-am distrus un fular (esarfa) din lana prin spalare la masina. Ma uit eu uneori pe etichete pentru a vedea informatiile despre spalare, insa sunt si momente in care nu dau importanta, de exemplu cand am o pereche de pantaloni delicati, doar nu-i spal singuri in masina la fiecare doua saptamani, ci ii bag cu restul hainelor :)). Pe de o parte mi-am zis ca nu-mi mai cumpar chestii greu de intretinut, insa pe de alta parte uneori e nevoie si de cate ceva finut in viata noastra ♥, fie ca e vorba de un sal din lana sau o pereche de pantaloni delicati.

    • Ioana Radu
    • 04/08/2018
    Răspunde

    cred ca mi-a intrat comentariul in spam :-s

  4. Răspunde

    Sa stii ca n-am fost atenta la unele aspecte si tocmai din acest motiv am cam stricat unele puloverase. Am sa-ti urmez sfaturile tale si si sper sa mai salvez din haine

    1. E pacat ca tu stiu ca ti-ai luat multe pulovere misto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares