Hai să salvăm salata de pe tarabe! Renunță la salata la pungă!

salata si verdeata

Medicii ne recomandă să consumăm multe fructe și legume. Unii o facem, alții nu. În perioada asta, de exemplu, nu ar trebui să ne lipsească de pe masă salatele și mâncărurile din verdețuri. Este sezonul lor. Piețele și grădinile sunt pline de spanac, urzici, ștevie, leurdă, ceapă verde. Verdele înseamnă viață, nu doar pentru natură, ci și pentru noi. Verdele vine cu mulți nutrienți și ne dă energie, chiar dacă unii zic că ei nu rezistă cu ciorbă de lobodă și mâncare de urzici. Culmea e că cei mai mulți stau pe un scaun la birou. Oare bunicii cum rezistau, la sapă la porumb și trudit în grădină, mâncând doar ciorbă d-asta? Minune!

Hai să trecem peste bunica și să revenim la salata noastră, că despre ea vreau să vorbim! Noi suntem fix ăia pe care-i descrie bunica din reclama când spune că mâncăm păpădie, da-i zicem rucola. Când îți vine pofta de salată verde, trebuie să faci o alegere: din supermarket sau din piață? În supermarket e mai fain că nu te ceartă nimeni dacă îți alegi salata cu furca, știu. Plus că e mai curată. Și mai bine e dacă iei un mix la pungă sau o salată iceberg ambalată de pe vremea când încă mai era zăpadă pe trotuare. Nu consumi multă apă ca s-o speli, doar o uzi puțin și o pui în bol. Curat, comod, rapid.

Atunci de ce condamn salata la pungă? N-o pun complet la zid. O mai consum și eu iarna, când nu e oferta asa diversă. Dar primăvara nu-i văr rostul. Doar pentru puturoși sau pentru ăia care cred că dau dovadă de mai mult stil dacă mănâncă salată din Ungaria. Acum e vremea salatei de la tarabă, aia pe care producătorul român a sădit-o, răsădit-o și îngrijit-o încă din iarnă. Și chit că e trudită, e mai ieftină decât aia la pungă. Transportul ei a costat mai puțin și la fel și mâna de lucru. N-a fost nevoie să treacă prin mâinile mai multor persoane sau să se consume curent, apă și timp ca să o spele, toace și ambaleze.

bottegaverde.ro

Salata românească e mai proaspătă. Vă spun din proprie experiență că o salată culeasă ieri din grădină, mâine nu mai are același gust. Cea la pungă merge și după 5 zile, chit că o bagă la reducere, că nu mai e la fel de veselă. Cică secretul faptului că asta rezistă mai mult este că o usucă bine înainte să o pună în pungă. Pe bune? Eu am luat salata direct din grădină, uscată de soare peste zi, și am pus-o în pungă, în frigider, fără să o spăl, ca să văd cum rezistă. A treia zi era pe jumătate ofilită. Concluzia o trageți voi.

Salata românească este mai ieftină. Producătorii de salate la pungă zic altceva: că e mai rentabilă a lor, că e un mix pe care dai 5 lei și ai de toate în el. Da, 5 lei pe o salată care îți ajunge pentru maxim 2 persoane. La 5 lei îți iei o salată normală, un mănunchi de spanac, o legătură de ceapă, una de pătrunjel și una de ridichi și faci salată pentru 5-6 persoane lejer.

Salata de pe tarabă este mai bogată în nutrienți. Studiile publicate în reviste din afară arată că unele vitamine se pierd după câteva zile de la ambalare. De pildă, baby spanacul își pierde o bună parte din B-uri și din acidul folic după 8 zile de stat în pungă/caserolă.

Cum rămâne cu punga și ambalajele de plastic? Nu zic toți peste tot că e bine să evităm plasticul de orice tip?

Da, ați ghicit, articolul ăsta este o pledoarie în apărarea salatei românești. Nu m-a plătit nimeni să-i fac publicitate și n-am nici măcar un barter pe salată. Mi-a plăcut articolul scris de Monica despre verdețuri pe cale de dispariție și mi-am dorit să mă alătur campaniei de salvare a salatei românești.  Ea a vorbit și despre leurdă și untișor, pe care eu recunosc că nu le introduc în salate, dar le pun în mâncăruri gătite (mâncare de urzici, mâncare de spanac). Puteți intra pe articolul ei ca să fiți siguri că nu confundați leurda cu ștevia, apoi faceți-vă curaj și porniți către piață. Cu 20 de lei chiar aveți ce cumpăra în perioada asta.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 18/04/2018
    Răspunde

    Eu nu cumpar niciodata la punga.

    1. Ma bucur sa aflu asta.

  1. Sincer, eu nu sunt fan salata la punga, costa aberant de mult si de multe ori e veche…Prefer să cumpăr de la aprozarul nostru sau de la piață.

    1. Nici nu ma asteptam la altceva de la tine, Miha.

  2. He, he..de aici la mine..Matca mai exact salata pleaca cu 1 leu..anii trecuti era 0,50 bani. Si daca ar sti lumea cat se munceste pt o salata din asta.. Dar de unde..lumea tot pe aia la punga o prefera.
    Noua ne place stevia in ciorbe. Am noroc ca stau la tara..de fapt in cea mai mare comuna ce se ocupa cu legumicultura si mananc din gradina mea de toate. Dar nu se apreciaza legumele romanesti..le dam pe preturi de nimic iar in supermarchet sunt triplate ca pret.

    1. Cris, peste tot e asa. Sotul meu e din Dambovita. De Paste am fost la el la tara. La noi in piata 2 lei/kg cartofii vechi si la el 50 de bani. Asa fac putorile bani, adica bisnitarii.

  3. Răspunde

    Iubesc articolul asta!
    Pune la salata de article si un pumn de urzici si la mai mare ?

    1. Am notat si urzici :*

  4. Răspunde

    F de acord cu tine! Nu cumpar niciodata salata la punga.

    1. Yey! Suntem si noi pe aceeasi lungime de unda!

  5. Răspunde

    Chiar vin de la aprozar si iti zic sincer ca am luat ce trebuie pentru salata pentru ca eu consum des. O salata verde care sa arate bine este 3 lei, o legatura de ceapa este 2 lei si kilogramul de ridichi este 8 lei. Rosiile variaza intre 8 si 11 lei. Eu mai folosesc Avocado … tot de la LIDL gasesti o plasa de avocado 700g 13 lei parca. Sunt vreo 5-6 bucati si este rentabil.
    Nu am facut calcul cat ma ajunge o salata, dar mi-o fac asa cum vreau.
    Daca ajung la LIDL imi iau sigur o cutiuta de rucola. Gustul ei este senzational si o consum si goala cu un sandvis sau cu bacon sio rosii deshidratate

    1. cam scumpa piata la voi. Salata 2 lei aia mare, la mine. Ceapa 50 de bani legatura, patrunjelul 50 de bani si ridichile un leu legatura. Dar bine, tu fusesi la aprozar si eu vorbesc de piata.

    • Anda Stanciu
    • 18/04/2018
    Răspunde

    Eu cumpăr mereu salata proaspătă din piata

    1. Asa! Sa ne sustinem agricultura.

    • ghelbere elena
    • 19/04/2018
    Răspunde

    Toate legumele si fructele numai de la piata de producatorii nostri. Cumparand numai din aceeasi piata am inceput sa-i cunosc pe producatori dar si ei sa ma cunoasca si stiu ce vreau sa iau.

    1. Sa stii ca asa este. Trebuie sa mergi regulat ca sa inveti de la cine sa iei si ce sa iei.

  6. M-as fi bagat si eu in campanie dar nu prea mananc salata, insa atunci cand o fac, o prefer pe cea de la aprozar sau taraba din piata.

    1. Merge si salata cu o pulpa de pui. Ce exemplu esti pentur Dragos? 😛

  7. Eu cumpar de la tarani salata,nu-mi place cea la punga!

    1. Iarna merge si aia 😀

  8. Răspunde

    Sunt o adeptă a salatelor și chiar prefer să mi le fac singură, fiind mult mai fresh varianta asta, exact cum ai spus și tu. De două ori mi-am cumpărat salată „la pungă” și n-am fost dată pe spate de ea, plus că a costat și de 4 ori mai mult decât dacă aș fi făcut-o eu. Așa că rămân la varianta clasică și-mi încropesc singură legumele ori de câte ori vreau salată ^_^.

    1. Pe tine te stiu de fata econoama si harnica, deci nu aveam nici cea mai mica indoiala ca preferi salata clasica.

    • Nicolae Claudia
    • 19/04/2018
    Răspunde

    Sunt adepta salatei din piata

    1. Sigur ca si acolo depinde de la cine o iei…

  9. recunosc, sunt o vaca. din cand in cand, o mai dau in bara si cumpar salata la punga. nu ma intreba de ce!!! din comoditate, cred. dar chiar o sa iau atitudine. pana acum am avut scuza ca nu se gasea salata. acum vuiestea piata de ea!

    1. Aoleu, ce dura esti cu tine! Nu auzi ca si eu mai iau iarna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares