Cum să calci perfect o cămașă în 6 pași simpli

Cum să calci perfect o cămașă

Nu mi-a plăcut niciodată să calc haine de niciun fel. Cum unora nu le place să gătească sau să aspire, mi nu-mi place să calc. O vreme n-am fost nevoită să mă stresez prea tare cu această activitate. Atât eu, cât și soțul meu, purtam mai mult tricouri peste care era suficient să trecem de 2 ori cu fierul de călcat și gata. Odată cu schimbarea locului de muncă, soțul meu a adus o schimbare și în rutina mea de activități casnice. A trebuit să învăț să calc cămăși la dungă.

Nu mai făcusem asta niciodată. Purta cămăși doar la evenimente speciale și atunci i le pasam mamei să le calce. Puteți să râdeți dacă vreți, dar la primele cămăși călcate am plâns. Când le terminam de călcat, arătau de parcă nici nu trecusem cu fierul peste ele. Între timp, m-am prins unde greșeam și care sunt pașii, care este ordinea în care trebuie călcată o cămașă pentru a fi perfect netedă la final.

Dincolo de asta, rețineți că, dacă aveți un fier de călcat simplu, ar trebui să aveți grijă să nu lăsați cămășile să se usuce foarte tare, ci să le călcați când sunt ușor umede. Dacă aveți o stație de călcat de genul acesta, nu mai trebuie să vă faceți griji în ceastă privință. Totul se calcă rapid și ușor cu o stație de călcat cu aburi, chiar și blugii foarte groși.

Iată cum să calci perfect o cămașă în cel mai simplu mod!

Pasul 1 – Dosul gulerului

Înainte să fac un curs de călcat rapid pe Youtube 🙂 , eu călcam gulerul ultimul. Acum încep cu el, mai exact cu dosul său. Se calcă întâi dosul dar nu oricum, adică în niciun caz dinspre mijloc spre margini, ci invers, dinspre margine spre centru. De ce? Pentru că și dacă se vor forma cute, aceste vor fi pe mijloc, în zona care nu se vede. Și partea superioară a gulerului se va călca în același mod.

Pasul 2 – Manșeta

De ce manșeta este a doua parte care trebuie călcată? Pentru că, indiferent de modelul de cămașă, mânecile vor fi mai ușor de călcat pornind de la manșeta netezită. Atenție! Manșeta, nu trebuie să aibă dungă.

Pasul 3 – Mânecile

Mie mi se par cel mai greu de călcat, cel puțin pentru începători. Am scos o grămadă de dungi strâmbe și cutate, până am învățat cum să fac treaba asta corect. Trebuie așezată mâneca perfect pe masa de călcat înainte de a interveni cu fierul sau cu stația de călcat. Porniți așezarea de pe încheietura/cusătura mânecii. Se netezește bine partea aceasta, apoi materialul trebuie întins bine cu mâna către partea superioară a mânecii, cea unde vom forma dunga. Abia când materialul este foarte bine întins, și pe față și pe spate, începem să călcăm mâneca, dinspre manșetă (folosind vârful fierului), spre umăr.

Pasul 4 – Spatele

A venit rândul să călcăm spatele cămășii. Asta mi se pare partea cea mai simplă. Trebuie doar puțină atenție la pensele de pe spate, acolo undele există, și la umeri. Și mai simplu este de călcat partea aceasta (dar și cea a umerilor, după cum veți vedea mai târziu), dacă aveți o masă de călcat în genul celor de aici, cu forma aceasta specială, shoulder shape, care permite așezarea perfectă.

Pasul 5 – Zona de închidere

Aici aveți nevoie de multă răbdare și atenție. Partea cu butonierele este simplu de călcat. Partea cu nasturii este mai migăloasă. Trebuie lucrat doar cu vârful fierului de călcat, cu atenție să nu-l lipim de nasturi și să-i deteriorăm.

Pasul 6 – Pieptul

Sistemul ShoulderShape, despre care vorbeam mai devreme, se dovedește foarte util și în călcarea feței unei cămăși. Nu vei fi nevoit să așezi cămașa de 5 ori. Pur și simplu ea va lua forma mesei de călcat. Dacă aveți de călcat un buzunar de la piept, procedați la fel ca în cazul gulerului, călcând dinspre margine spre centru. Motivul este același: evitarea apariției cutelor enervante care vor fi greu de înlăturat apoi.

Respectarea acestor pași nu va transforma călcatul cămășilor într-un hobby, dar vă va ajuta să terminați treaba mai repede și să zâmbiți satisfăcute, la final, când veți privi o cămașă perfect călcată, fără cute. Spor la treabă!

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 08/09/2017
    Răspunde

    Utile sfaturile, chiar nu le știam! Mulțumesc frumos! ??

    1. M-as bucura daca sunt de folos.

  1. Răspunde

    Cam astia sunt pasii pe care ii urmez si eu, cu deosebirea ca las si manecile pentru final, caci ele si pieptul trebuie sa arate intotdeauna ca si cum abia au fost calcate. 😉

    1. Cred ca asa face si mama. Eu m-am luat dupa o tipa de pe Youtube 😀

    • Elena
    • 08/09/2017
    Răspunde

    Eu fac cam asa, dar le-am simplificat puţin. Dupa guler-mineci, incep cu partea din fata dreapta si rotesc camasa, deci continui cu spatele si apoi faţa -stinga.
    Am o prietena cu un sot care nu numai ca isi calcă singur camasile, dar ii calca si ei hainele de calcat 🙂

    1. Elena, sa stii ca si al meu mai calca, dar parca am eu retineri si nu prea imi place sa ii pasez lui treaba asta.

  2. Trebuie să recunosc, mă chinui să-mi calc cămășile și urăsc să mă chinui. Dacă șții pe cineva care oferă o masă ”șmecheră” îi fac niște review-uri de stă mâța-n coadă! Pe bune! 🙂

    1. Radu, cred ca mai ai chinuri de tras pana sa primesti masa aia cadou.

      1. N-am noroc, ce să fac… ? 🙂

        1. Un descantec?

        • Silvia
        • 05/05/2020
        Răspunde

        Cum procedez la manecile care au pense? Vor fi 2 dungi spre manseta? Una de la mânecă și una de la pensa?

  3. Exact in aceasta ordine, poate usor diferita, calc si eu camasile. Nu ma omor dupa calcat, dar nah, daca trebuie, cu placere.
    Uram sa calc, fiindca nu prea ma pricepeam, dar am invatat taman de la mama soacra. Si respecta aceeasi ordine in calcarea partilor camasilor. Desigur, o masa smechera si un fier de calcat eficient usureaza enorm activitatea.

    1. Pfiu, mai de de pe Youtube, zau, decat sa ma invete soacra-mea sa calc. Stii ca am orgoliu cat casa.

  4. Răspunde

    Si eu urasc sa calc si recunosc ca am invatat de la sotul meu cum se calca corect o camasa. Si eu e pasam, mai ales cand aveam fier de calcat. Acum am statie si e mult mai usor. Chiar nu trebuie sa insist. Inainte insistam si tot sifonata sau cu cute iesea. Asa fac si eu, incep intotdeauna cu gulerul.

    1. avem barbati buni, daca isi mai calca si singuri din cand in cand, nu?

  5. Răspunde

    Bun, deci sa inteleg ca imi trebuie si mie un curs de calcat? :))) Ca fac exact pe dos. Eu incep cu pieptul si partea cu nasturii.
    Chiar nu m-am gandit niciodata cum ar fi mai bine sa calc o camasa.

    1. Claudia, stii vorba aia: cate bordeie atatea obicee. Daca iti iese bine cum faci tu, continua 🙂

  6. Răspunde

    :))) inseamna ca eu nu stiu sa calc, pt ca incep cu pasul 5 :)))))) la mine pasul 1 e ultimul… doamneee

    1. Ei, asta-i buna! Tu ai metoda ta, eu pe-a mea. Important e sa avem camasi calcate la final. Ca si la curatat cartofi. Fiecare o face in felul lui.

    • Angelica Popa
    • 08/09/2017
    Răspunde

    Draga mea și eu urăsc călcatul rufelor, dar am fost nevoită să învăț. Totuși mărturisesc că n-am respectat ordinea ta. Mulțumesc pentru sfaturi, am să respect pașii!

    1. Pai poti sa ne spui cum faci tu, sa incercam si ca tine 😀

  7. Răspunde

    Oare nu se pot calca singure ? Mie nu imi place deloc sa calc…desi uneori trebuie

    1. Gand la gand cu bucurie! Daca tot au scos mese smechere si statii de calcat performante, nu pot scoate un robot care sa calce?

    • Valeria Chertes
    • 08/09/2017
    Răspunde

    Nu imi place deloc sa calc si evit cat pot dar uneori trebuie asa ca multumesc de sfaturi.

    1. Si eu evit cat pot calcatul.

    • Lucica Lazar
    • 09/09/2017
    Răspunde

    Multumim de sfaturi, unele trucuri nu le stiam! :-*
    Nu-mi place sa calc dar o fac de nevoie.

    1. Sa stii ca sunt femei care spun ca le relaxeaza calcatul.

    • ghelbere elena
    • 09/09/2017
    Răspunde

    Cel mai urat imi este sa calc jenjeriile de pat. De multe ori ma umpla plansul.

    1. Ramane secretul nostru! eu nu le calc.

    • nicolae claudia
    • 09/09/2017
    Răspunde

    nu pot zice ca imi place, dar nici nu imi displace calcatul. Trebuie sa o fac, atat cu hainele mele de birou, cat si cu ale sotului, si mai nou si cu ale fetitei. Am ochit si eu o statie de calcat..si sper sa mi-o iau cat mai repede. Utile sfaturi..nu le stiam in ordine asta. multumim

    1. Poate o primesti si tu cadou, cum am primit-o eu. Iti tin pumnii.

  8. Nici mie nu îmi place să calc, dar nu îmi plac hainele șifonate. După ce le scot din mașina de uscat haine, le duc în camera de călcat haine. Când se adună suficiente, mă apuc de călcat. Nu am o regulă anume, calc după cum ă duce stația. Ascult o emisiune ca timpul să treacă mai ușor, și calc, calc, pun pe umeraș, duc în dressing.

  9. Răspunde

    Dacă pentru unii călcatul este un adevărat relax, pentru mine e un chin pt că nu am răbdare. Dar… nah, trebuie! Util articolul, draga mea!

    1. Si aici ne potrivim 😀

    • Lamîița Petre
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Cu o astfel de statie de calcat, nici nu e complicat, cred . Ma asteptam sa faci tu o demonstratie dar vad ca sotul e cel priceput. Cam aceeasi pasi ii faceam si eu, nu mai am „bucuria „asta de a calca camasi. Eu calcam spatele inaintea manecilor, asta era singura diferenta.

    1. lasa, macar la poze sa calce si el!

    • Naty Mihaela
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Cu noua tehnologie si calcatul a devenit mai usor ;tin minte ca in copilarie aveam un fier de calcat pentru croitorie si Doamneee! cat ma mai chinuiam pana calcam ceva ;in plus trebuia sa fiu atenta sa nu ard materialele .Dar acum la fierul de calcat nou reglez temperatura atat cat trebuie pentru fiecare produs in parte .

    1. eu am apucat inclusiv fierul de calcat cu jar la bunica, asa ca noi suntem niste doamne.

    • Naty Mihaela
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Cu noua tehnologie si calcatul a devenit mai usor ;tin minte ca in copilarie aveam un fier de calcat pentru croitorie si Doamneee! cat ma mai chinuiam pana calcam ceva ;in plus trebuia sa fiu atenta sa nu ard materialele .Dar acum la fierul de calcat nou reglez temperatura atat cat trebuie pentru fiecare produs in parte .

  10. Răspunde

    Urăsc să calc!!!
    Și a început școala așa că îți dai seama ce bucurie am, nu?

    1. Baga o rugaciune sa schimbe uniformele cu unele cu aspect sifonat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares