4 schimbări importante în 2017 în procedura de înmatriculare a mașinilor second hand aduse din UE

procedura de înmatriculare a mașinilor second hand

Pentru că prețurile mașinilor nu sunt deloc mici la noi, comparativ cu veniturile, mulți români preferă să-și cumpere mașini second hand din afara țării. Până în 2017, treaba era destul de complicată cu înmatricularea acestora, din cauza taxei de poluare care, la unele mașini, ajungea să fie mai mare decât valoarea lor pe piață.

Din februarie 2017 au intervenit anumite schimbări de bun augur care reduc foarte mult costurile înmatriculării autoturismelor la mâna a doua de proveniență europeană. Dacă ai deja sau plănuiești să-ți cumperi o mașină second hand dintr-un stat european și s-o înmatriculezi în România, ar trebuie să știi despre următoarele schimbări în procedura de înmatriculare a mașinilor second hand.

1. Nu se mai plătește taxa de mediu (de poluare)

Aceasta a fost eliminată atât pentru mașinile noi, cât și pentru cele SH, indiferent de proveniența lor. Asta face ca suma de bani necesară înmatriculării să fie mult mai mică. Din păcate, asta nu înseamnă și că procesul acesta o să-ți dea mai puține bătăi de cap. Ba, dimpotrivă, ghișeele de la Direcția pentru Permise și înmatriculări sunt luate cu asalt, tocmai datorită scoaterii acestei taxe.

2. Ai nevoie de certificat de autenticitate de la RAR

Pe lângă toate celelalte acte necesare la dosarul pentru înmatriculare (dacă nu știi de ce acte ai nevoie sau care este procedura exactă, găsești aici toate informații necesare), posesorii de mașini aduse din străinătate mai au nevoie și de un certificat de autenticitate eliberat de Registrul Auto Român. Pentru mașinile din România nu mai este nevoie de acest certificat.

Asta înseamnă un dosar în plus de făcut și timp pierdut cu prezentarea mașinii la RAR. Dacă nu ai dosarul complet, te poți duce chiar de două ori. Sau, dacă nu ai timp de pierdut cu așa ceva, am văzut ceva interesant pe această pagină. Poți plăti o firmă care să se ocupe de asta în locul tău; și nu vorbesc aici doar de obținerea acestui certificat, ci de toată birocrația din spatele procesului de înmatriculare. Practic tu împuternicești niște oameni să facă totul în numele tău și să-ți aducă direct certificatul de înmatriculare. Foarte util, zic eu. Știm foarte bine că la noi nu se face totul la un singur ghișeu și într-o singură zi. Asta e România.

procedura de înmatriculare a mașinilor second hand

3. S-a scos taxa de înmatriculare

Încă un motiv de bucurie. Nu se mai plătesc nici cei 60 de lei reprezentând taxa de înmatriculare. Asta înseamnă din nou economie de bani și de timp. Gurile rele spun că statul va găsi o nouă formă de a lua bani de la șoferi, cel mai probabil prin mărirea impozitelor pe mașini, dar, până atunci, ne putem bucura că am mai scăpat de o taxă, nu?

4. Plata taxei pentru eliberarea talonului nu se mai poate face la CEC

Această taxă, în valoare de 37 de lei, trebuie achitată înainte de eliberarea talonului, evident. Chitanța care să ateste plata ei trebuie să existe în dosarul pentru înmatriculare. Până în 2016, această taxă se plătea la CEC. Din 2017, nu mai poate fi achitată în unitățile CEC. O puteți plăti prin următoarele metode:

  • online, cu cardul,
  • prin virament bancar
  • prin mandat poștal
  • numerar la o unitate a Trezoreriei Statului sau la DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti).

Așadar, avem schimbări destul de multe în bine în procesul de înmatriculare a mașinilor second hand, zic eu, și acum este momentul să vă cumpărați o mașină second hand din afară sau să o înmatriculați pe cea pe care ați ținut-o în garaj până acum pentru că nu aveați bani de dat pe taxa de mediu. Nu se știe când intervin schimbări noi.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/03/2017
    Răspunde

    Este minunata ca s-au facut aceste schimbari.

    1. Asa am zis si eu.

  1. Răspunde

    Sincer mie imi convine ca au scos taxa asta pentru ca intentionez sa imi cumpar o masina la mana a doua si asta ma ajuta mult. Pe de alta parte, am inteles ca au inceput sa scada vanzarile masinilor noi si economia are de suferit

    1. pai cum sa nu scada? noi am luat logan nou in 2010 si am platit taxa de mediu 500 de euro.

    • nicolae claudia
    • 25/03/2017
    Răspunde

    utile informatiile..uneori chiar ai ce cauta ca sa le gasesti..multumim

    • ghelbere elena
    • 26/03/2017
    Răspunde

    De-ar face cat mai multe modificari pentru a scapa de timpul pierdut pe la cozi.

    1. Eheee, mai dureaza 2 decenii macar 😛

    • Dincolo de nori
    • 26/03/2017
    Răspunde

    Chiar utile informaţiile şi chiar îmi trebuiau. Mersi, am salvat nişte timp!

    1. Sa inteleg ca iti iei masina?

  2. Cand mi-am luat masina, s-a ocupat de acte, eu doar semnam ca primarul :)) El avea deja experienta cu masina lui. As vrea sa fie mai putina birocratie, sa nu mai fie nevoie de acte si asteptat la cozi.

  3. Răspunde

    Asta cu taxa de inmatriculare este o mare veste, pe care o asteptam de ceva vreme. Astept acum cu mare curiozitate ( nu personala, ca nu am masina, ci asa, ca idee) sa vad cand se va plati inapoi celor care au platit-o anul trecut. parca asa era vorba. Oricum, foarte utile informaiile pentru cei caare vor o masina. Imi amintesc cand am cumprat-o pe a mea, mi s-a parut ingrozitoare birocratia cu actele.

    1. eu am scapat de drumuri si stres ca la mine s-a ocupat sotul de acte 😀

    • Mirela Barbalata
    • 27/03/2017
    Răspunde

    Apai vad ca tot se schimba regulile de la an la an. Tot mai greu Nervi de otel iti trebuie cand vrei sa inmatriculezi o masina.

    1. macar de le-ar lasa in forma asta.

  4. din ce am inteles, se pot recupera si banii din taxa de mediu, dar in 5 ani. tinand cont ca am platit 500 lei, ma intreb daca merita sa primesc cate 100 lei pe an….asta tinand cont de alergatura si hartiile necesare

    1. si noi am depus cererea aia pentru returnare. am primit anul trecut o transa. sa vedem daca mai dau si anul asta ceva. La anu sigur fac ei ceva sa ii ia inapoi.

    • Hacman Mariana
    • 28/03/2017
    Răspunde

    E bine totusi ca au mai redus cat de cat din taxe…prea mult stres..cheltuieli….multumim de informatiile pretioase…pupici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares