Uniforma de lucru – ce trebuie să știe angajatorul despre alegerea și întreținerea ei? 5 sfaturi de urmat

uniforma salopete de lucru

Uniformele – le vedem peste tot în jur. Personalul medical, cel din service-urile auto, muncitorii din fabrici, polițiștii, agenții de pază și uneori și lucrătorii comerciali le poartă. Totuși, puțini sunt cei care le poartă cu bucurie și cu mândrie. Pentru cei mai mulți angajați uniforma reprezintă ceva de care s-ar putea lesne lipsi. Nu o plac pentru că nu le place să fie îmbrăcați la fel, în aceeași culoare, de cele mai multe ori închisă. Ba, de multe ori, angajatorii nici nu acordă importanța cuvenită alegerii unor uniforme din materiale de calitate și salopetele sau halatele sunt incomode pentru că țin de cald/sau de frig, pentru că sunt prea bățoase și le îngreunează mișcările, pentru că nu permit pielii să respire, pentru că sunt sintetice și produc iritații și foșnesc.

Este clar că sunt multe motive pentru care oamenii nu agreează uniformele. Pe cele mai importante dintre ele le găsiți enumerate și argumentate mai jos și tot acolo am și sfaturi pentru cei care se ocupă de achiziționarea uniformelor în companiile unde ele sunt necesare.

1. Oferă angajaților șansa de a-și alege singuri uniformele

Nu vorbesc aici despre a permite angajaților dintr-o fabrică să-ți cumpere fiecare separat uniforma de lucru de unde îl taie capul, ci de a supune la vot dintre mai multe modele de salopete. Chiar dacă nu va fi un vot unanim, măcar majoritatea va fi mulțumită. Cel mai simplu mi s-ar părea să alegi o firmă care produce uniforme de tipul celor de aici și să vii cu modelele disponibile în rândul oamenilor și fiecare să voteze care i se pare cea mai fericită alegere.

Angajații știu cel mai bine dacă le sunt mai pe plac costumele standard sau salopetele cu pieptar, dacă le-ar prinde bine un echipament vătuit sau este destul de cald în hală pentru a  purta uniforme simple din bumbac.

2. Lasă culorile să-și facă simțită prezența

uniforma salopete de lucruAtâta vreme cât angajatul oferă clientului respect și servicii de calitate, acesta sigur nu va fi deranjat de faptul că omul poartă, în loc de salopetă neagră sau bleumarin, una verde sau pe jumătate roșie. Culorile nu deranjează pe nimeni ba chiar, în unele cazuri, ar fi chiar indicate. Dau aici exemplul uniformelor personalului medical. Albul e prea alb și bleumarinul parcă tinde spre doliu. Cred astfel de uniforme pentru personal medical, colorate, ar da o notă de optimism pacienților și ar face și asistentele, medicii și infirmierii să le poarte cu mai mult drag.

3. Nu alege măsurile din ochi

Un exemplu de așa nu este la firma la care lucrează soțul meu. Persoana care s-a ocupat de comandarea salopetelor a analizat angajații din priviri și a decis să comande măsurile care i s-au părut ei că se potrivesc. Nu așa! Pe soțul meu îl țin bretelele. Altui coleg i-au crăpat deja pantalonii. Alții înoată în echipamente prea mari. Mărimea corectă se stabilește după măsurarea persoanei care va purta acel produs. Majoritatea firmelor care se ocupă cu fabricarea de echipamente de lucru au o persoană pe care vor o trimite la fabrică sau la service pentru a se asigura că măsurătorile sunt făcute așa cum trebuie.

4. Pune-le numele pe echipament

Mai știți când ne puneau inițialele sau numele întreg pe săcuții pentru grădiniță? Cam asta ar trebui făcut și cu echipamentul de lucru. Salopetele cu numele angajaților brodate pe ele sunt utile din două puncte de vedere. Primul este acela că niciodată nu-și vor putea încurca uniformele între ei și nu se vor naște discuții pe această temă. Al doilea se referă la mândria de a purta ceva personalizat, ceva care poartă numele tău. Plus că, numele tău scris acolo dovedește cât de important ești în firmă.

5. Ocupă-te de curățarea uniformelor

Nu știu cum stă treaba la personalul medical, dar bănuiesc că uniformele lor sunt curățate și călcate de o firmă specializată. În schimb, la fabrică, la service, la unele restaurante sau spații comerciale, angajații trebuie să se ocupe singuri de ceea ce ține de curățarea și întreținerea echipamentelor. O grijă și un motiv în plus ca oamenilor să nu le placă uniformele. Spălat, uscat, călcat sau chiar cusut (la soțul meu, care lucrează în industria auto, periodic mai cade un nasture sau mai agață un buzunar), toate cer timp și bani cheltuiți. E ca și cum i-ai da angajatului temă pentru acasă. Oferă-i-o în fiecare luni curată și călcată și sigur nu va avea nimic împotriva ei!

Cam așa stau lucrurile. N-am să-i întreb pe responsabilii cu alegerea uniformelor dacă s-au gândit la lucrurile acestea până acum, dar sper să o facă de acum încolo. În schimb, am să vă întreb pe voi, cititorii mei care purtați uniforma la locul de muncă, dacă mai aveți și alte sugestii și dorințe când vine vorba despre echipamentele voastre de lucru.

 

Etichete: , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/01/2017
    Răspunde

    Angajatorul ar trebui sa tina cont de tot, de culoare si de marime in priml rand.

    • Barbalata Mirela
    • 25/01/2017
    Răspunde

    Ohoo, deja e prea mult, Cristina. Lucrez in comert dar colegele mele nu au numele lor pe hal;at si nici nu se ocupa seful d intretinerea lor sau de marimile corecte . M-ai facut sa rad. Poate in alte orase nu e asa dar la mine….. 🙁

    • nicolae claudia
    • 25/01/2017
    Răspunde

    imi aduc aminte ca la fostul job, din facultate, eram casiera in Selgros. Si aveam pe noi niste halate albastre, de ziceai ca lucram intr-o fabrica de paine 🙂 doamne ce urate erau.. acum am vazut la fermierii care intra in grajduri la vite halate din alea. Dupa ce am plecat, am vazut ca schimb s-au schimbat halatele in tricouri si pulovere..

    • Lucica Lazar
    • 25/01/2017
    Răspunde

    Un articol foarte bun! Ar trebui si angajatorii sa-l vada….
    Trebuie sa se tina cont de masurile fiecarei persoane care o poarta si de materialul din care e facuta….de ex halatul meu dupa 3-4 spalari a ramas urat si spalacit, ar fi bine sa se dea la 4-5 luni alt halat..

    • stoica claudia
    • 25/01/2017
    Răspunde

    Eu am lucrat in croitorie si foloseam halat alb ,acum nu mai stiu cum e.

    • ghelbere elena
    • 26/01/2017
    Răspunde

    De cumparat se cumparata uniforme sau salopete, dar de curatarea lor fiecare posesor face cum poate.

    • Daniela
    • 26/01/2017
    Răspunde

    Depinde acum și de politica firmei, ce culoare au,ce poarta și cum poarta, dacă le și achiziționează din banii firmei.Și cred ca ar fi obligatoriu sa fie echipament ce intra în atribuțiile angajatorului.

  1. Răspunde

    Aici sunt in mare tema, pentru ca sotul meu are uniforma de lucru (salopeta) . O cerinta importanta este sa se adapteze uniforma la anotimp, adica angajatorul sa asigure salariatului o uniforma de vara si una de iarna, atunci cand munca se desfasoara afara, unde clar nu este aceeasi temperatura in sezonul rece si in cel cald. O alta conditie ar fi sa schimbe uniformele periodic, atunci cand se deterioreaza. Noi am colindat second handurile sa gasim salopete ieftine, pentru ca cea de la serviciu s-a deteriorat in doua luni. Materialele de calitate, rezistente, ar fi o alta cerinta. Mai spun? 🙂

  2. Răspunde

    Ce bine ar fi ca si angajatorii sa citeasca articolul tau. Pentru ca un angajat inbracat cu o haina pe care o uraste va fi mai putin productiv.

    • Claudia Mt
    • 26/01/2017
    Răspunde

    Un articol foarte bun si interesant…

    • Lamiita Petre
    • 26/01/2017
    Răspunde

    Deja trecem la civilizatie cu astfel de uniforme. Prea putini se gandesc la acest aspect care mi se pare extrem de important, mai ales atunci cand lucrezi cu publicul. Eu am o problema cu spitalele, culorile sa fie diferentiate, ale medicilor de ale infiermierelor si restul. Nu toti poarta ecusoane si chiar daca poarte nu toti au ochelarii la purtator in acel moment, mi se pare inadmisibil sa confunzi un medic cu o infirmiera pe holurile spitalelor. Am eu un fix in privinta asta.

  3. Răspunde

    Unele uniforme sunt de-a dreptul urate si parca vin din epoca …..
    Angajatorii ar trebui sa tina cont de multe aspecte inainte sa dea o directiva, dar cati o fac ?!?

  4. Răspunde

    Sunt pro uniforme! Imi place sa ma adresez personalului si nu vreunui client. Am pățit si din astea. Era un client care aranja frumos 2 sacouri si am crezut ca este chiar vânzătorul.

    • Cris Tina
    • 27/01/2017
    Răspunde

    Echipamentul meu de lucru (halat sau pantalon cu bluza, saboti) alb e sfant pentru activitatea pe care o desfasor. Nu se poate fara el, imi ofera si protectie impotriva accidentelor (materialul trebuie sa fie unul de calitate si gros). Referitor la experientele mele de pana acum, am avut parte de si angajatori preocupati de angajati ce au facut tot posibilul sa beneficiem de un echipament de lucru ca la carte. Astfel, timp de cativa ani, am avut 3 randuri de halate albe, 2 percehi de papuci, bluza si pantalon. Echipamentul murdar era colectat in fiecare vineri si curatat, calcat de catre o firma specializata. Noi nu trebuia decat sa avem grija sa predam echipamentul murdar, rupt sau deteriorat (se inlocuia cu unul nou). Cu marimea am mai avut probleme in unele locuri avand in vedere ca nu iti lua nimeni masura, eram intrebati personal dar asta nu insemna ca se si potriveau marimile. De obicei, eu ceream cu un nr mai mare dar nu mereu am avut noroc. E dificil sa inoti intr-o haina prea mare cand ai mare nevoie de lejeritate. De multe ori, halatele se prelau de la un fost angajat pentru noul angajat (daca se nimeresc marimile) si de asta angajatorilor nu le prea convine sa inscriptioneze numele fiecaruia pe echipament. Pana si sabotii se preluau in modul asta. Am patit-o si eu la firmele mici. Mai exista modalitatea sa iti inscriptionezi personal echipamentul (direct cu pixul sau marker-ul pe material) sau sa iti lasi un biletel cu numele tau in buzunar. Tot la firmele mici nu exista serviciul de intretinere a echipamentului de catre vreo firma de profil. Cand nu aveam la indemana niciun halat curat apelam la unul de unica folosinta ( o simpla panza care nu te ajuta mai cu nimic). Rareori am vazut angajati imbracati in echipamente in culori calde, albul si bleumarinul predomina cam peste tot.

    • Hacman Mariana
    • 27/01/2017
    Răspunde

    Din pacate nu toti angajatorii sunt de aceasta părere…speram ca in viitorul apropiat se va schimba cate ceva si in acesta privinta..bine-ar fi daca ar citi acest articol macar o parte din angajatori…

    • Carmen
    • 28/01/2017
    Răspunde

    Daaaaa sunt pro uniforme, de ce sa stai sa te gandesti cu ce sa te imbraci, oare o sa imi fie frig, cald, am mult de umblat azi, sa am grija sa nu transpir, etc…
    In Ro nu am avut ocazia sa port uniforma, doar cand am ajuns sa lucrez in farmacie si tare mult mi-a placut. Ma simteam mai sigura, mai profesionista. Ma incomoda pe alocuri dar imi oferea o identitate, o responsabilitate in plus. Suna pompos… dar imi era bine .
    Ajunsa in uk mi s-a oferit uniforma la aproape toate locurile de munca si unde nu am avut, exista un anumita regula/limita de culori, texturi de materiale, incaltari. Imi pare un lucru corect sa utilizezi hainele cu emblema companiei, spune mult despre companie in sine, angajatii se simt mai bine.

    • Carmen
    • 28/01/2017
    Răspunde

    !!!! ” o anumita regula” scuze.

  5. Ar fi super daca s-ar.ocupa si de curatarea ei. Si sa ofre cel putin doua uniforme.

    • dumittrescu raluca
    • 01/02/2017
    Răspunde

    daca este intr-o fabrica sunt deacord ,dar ar putea sa se ocupe si de curatarea ei nu sa lase angajatului acesta sarcina ,oricum eu sunt pro uniforma

    • Elke
    • 06/02/2017
    Răspunde

    Suna foarte interesant 🙂 , mi-ar place si mie sa avem halatele dupa placul nostru, lucrand intr-o firma de electronica trebuie sa avem halate ESD si mai ales sa fie toate la fel.

    1. faceti un protest sa schimbe uniformele! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares