Medicii recomandă – 3 motive pentru care ar trebui să porți ochelari de soare și în sezonul rece

Noi ne-am învățat să-i numim ochelari se soare și, poate și din această cauză, avem tendința de a purta astfel de accesorii doar pe timpul verii, când soarele este foarte activ. Poate că mai potrivit ar fi să fie numiți ochelari de protecție. Poate că, în felul acesta, lumea n-ar mai avea impresia că, a purta ochelarii de soare toamna sau iarna, este un moft sau o aroganță.

În România, spre deosebire de alte state, sunt foarte puține persoanele care aleg să poate ochelarii se soare și în timpul sezonului rece. Asta și pentru că nu există o educație în acest sens și nici atenționări publice (în genul celor care se referă la consumul de sare, grăsimi sau alcool). De ce ne recomandă medicii oftalmologi să nu renunțăm la ochelari nici toamna și iarna? Iată principalele 3 motive.

Protejează de vânt, praf și zăpadă

Soarele nu mai e mereu sus pe cer. El lasă treptat locul ploilor, frigului și vântului. Vântul de toamnă mătură frunze, praf și alte gunoaie, le saltă cât de sus poate apoi ni le aruncă în ochi. Apar multe infecții oculare și cresc cazurile de ulcioare (inestetice și dureroase). La fel iarna, când viscolește, nu ne face bine nici vântul acela rece, pe care vremea ni-l aruncă în față, și, cu atât mai puțin, zăpada care ne intră în ochi. Totul se rezolvă simplu, purtând ochelari de soare care să ne protejeze. Ei acționează ca o barieră și împiedică praful sau zăpada să ia contact cu ochii. Veți găsi aici ochelari de soare pentru toate buzunarele și pe toate gusturile. Trebuie doar să vreți să-i purtați. ochelari-de-soare

Reduc încordarea și durerile de cap

De câte ori nu ați avut dureri puternice de cap și o senzație de disconfort la nivelul ochilor? Asta se întâmplă în orice sezon, nu doar vara.  De ce? Pentru că pupila este supusă la un stres continuu, ea trebuind să se dilate și să se contracte pentru a asigura ochiului exact cantitatea necesară de lumină. Uneori, oricât de mari ar fi eforturile ei, oricât ne-am încrunta și încorda (amintiți-vă de zilele în care zăpada ne orbește!), ochii tot au de suferit din cauza luminii prea puternice. Ne putem scuti de acest disconfort și de durerile de cap ulterioare purtând ochelari se soare cu lentile de calitate de tipul celor de pe această pagină.  Ei vor ușura foarte mult treaba pupilei și, cu ajutorul lor, nu vom mai sta niciodată încruntați.

Protejează împotriva radiațiilor ultraviolete

Credeți că doar vara sunt active radiațiile UV? Nimic mai greșit. Ele sunt acolo, chiar și când soarele se ascunde după nori. Radiațiile ne afectează și la nivel estetic (contribuind la adâncirea ridurilor) și la nivel funcțional (afectând corneea și crescând riscul apariției cataractei după o anumită vârstă). O pereche de ochelari de soare buni, cu lentile cu protecție 100% împotriva radiațiilor, ne scapă de aceste probleme.

Sper că, după ce ați citit aceste informații, vă este clar nu doar că nu e semn de snobism să porți ochelari de soare toamna și iarna, ci chiar este recomandat să o facem cu toții. Astfel vom avea mai puține riduri și vom păstra sănătatea ochilor. Vom fi protejați de lumină (mai ales în zilele cu zăpadă care acționează ca o oglindă, reflectând lumina și făcând-o imposibil de suportat pentru ochiul uman) dar și de alte pericole. Adio praf sau zăpadă intrată în ochi, adio încruntare, adio proastă vizibilitate la volan, adio dureri de cap!

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • stoica claudia
    • 22/10/2016
    Răspunde

    Asa e ,multumim pentru sfaturi ,eu am ochelari,dar de vedere.

    • Tatiana Sorina
    • 22/10/2016
    Răspunde

    Stiu,eu folosesc cam des ochelari iarna,albul proemintent al zapezii afecteaza ochii.Daca nu ii am ma stramb ca toate visele. :)))

    • Nicolae Claudia
    • 22/10/2016
    Răspunde

    Pentru mine ochelarii de soare sunt un accesoriu care nu imi lipseste din geanta. In urma cu cativa ani am suferit o operatie la ochi, iar de atunci ochii mei sunt mai sensibili si trebuie sa ii protejez.

    • enache nicoleta
    • 22/10/2016
    Răspunde

    ma incomodeazaochelarii de soare, ii am pe cei de vedere

  1. Răspunde

    Nu prea am obiceiul sa port iarna ochelari desi cateodata simt si eu nevoia. Merci de sfaturi.

    • Daniela Dodoi
    • 22/10/2016
    Răspunde

    E ceva mai nou la noi,dar putini stiu ca e necesar pt sănătatea noastră,a ochilor…si sincer nici eu nu prea port…ca e fita..

    • Valeria Chertes
    • 22/10/2016
    Răspunde

    Daca este necesar pentru sanatate ne conformam.

    • ghelbere elena
    • 23/10/2016
    Răspunde

    Ai dreptate in tot ce ai scris cu toate ca eu pot ochelarii de soare numai vara si atunci cand este soarele puternic.

    • Aida Dolce
    • 23/10/2016
    Răspunde

    Mi ar placea sa port ochelari si iarna dar la noi conceptia e ca esti.increzut..din pacate

    • Cris Tina
    • 23/10/2016
    Răspunde

    Intr-adevar, in tara noastra nu prea exista educatie in privinta necesitatii purtarii ochelarilor de protectie, indiferent de anotimp. Pentru multi dintre noi, poate parea chiar snobism, purtatorul e privit ca un ciudat si cred ca ar trebui sa ne schimbam atitudinea. De multe dintre problemele mentionate de tine, stiam dar ma bucur ca acum stiu mult mai multe. Am vreo cateva perechi de astfel de ochelari dar nu sunt 100% ca imi ofera protectie totala (si nu sunt luati de la coltul strazii). O sa incep sa ii port mai des. Multumesc.

  2. Mai întâi trebuie să trec pe la oftalmolog sa văd cum stau cu dioptriile. Sigur nu voi scăpa. Vârstă plus munca la calculator.
    Apoi revin aici sa văd sfaturile pentru ochelari de soare 😉

    • Barbalata Mirela
    • 24/10/2016
    Răspunde

    Bine spus. Ochelarii de soare nu inseamna fite. Eu am ochi sensibili si stiu cum este sa nu porti/sa nu-i ai.

  3. Eu nu mai trebuie sa port ochelari de soare pentru ca port ochelari de vedere non stop si am unii cu lentile heliomate.

  4. Răspunde

    Uite ca nu ma gandisem la toate lucrurile astea, iar articolul tau m-a pus pe ganduri.

  5. Răspunde

    Iarna, cand e zapada de un alb imaculat, ochelarii de soare ma salveaza! La inceput imi era un pic incomod sa ii port in alt sezon decat vara, insa m-am obisnuit cu ideea ca o fac pentru confortul ochilor mei si ca nu trebuie sa ma simt ciudat purtand ochelari de soare in toiul iernii. 😀

    • elena leonte
    • 24/10/2016
    Răspunde

    Cei drept, ai dreptate. In tara noastra nu exista o educatie in acest sens. Daca te vede purtand ochelari in sezonul rece, 9 din 10 persoane isi da coate sau zambesc ironic la adresa ta. Iarna ochii mei sunt afectati, mai ales daca nu ies o zi din casa de la albul imaculat. De multe din problemele mentionate de tine stiam,dar ma bucur tot timpul sa aflu cat mai multe. De un astfel de articol chiar aveam nevoie. Multumim, Cristina.

    • Hacman Mariana
    • 26/10/2016
    Răspunde

    Este bine ca pe viitor sa tinem cont de toate aceste sfaturi, ce ne sunt de mare folos …vara obisnuim sa purtam ochelari… in schimb in anotimpurile reci nu prea…Sincera sa fiu, ma cam deranjeaza ochii iarna de la zapada…

  6. Si eu port iarna, mai ales cand sunt cu masina!

    • Lamiita Petre
    • 27/10/2016
    Răspunde

    Stiu ca trebuie sa purtam ochelari de soare si in anotimpul rece, dar recunosc ca nu port. Si asa sunt eu cam chioara, am impresia ca nu vad bine pe unde calc. Vara ii port, cand pe cap, cand la ochi, din acelasi motiv. Poate e chestie de obisnuinta dar …. oricum am probleme cu vederea si nu prea vad bine.

    1. Răspunde

      stiu ce zici, asa eram si eu la inceput, aveam senzatia ca nu vad bine din cauza lor dar m-am obisnuit. Nu-i port nici eu mereu dar cand e zapada nu pot sta fara ei.

  7. razele uv fac foarte mult rau, chiar daca nu e soare afara. sunt total de acord cu ochelarii de soare iarna, dar din pacate, eu nu-i prea agreez nici vara

    1. Răspunde

      daca nu te deranjeaza foarte tare sa stai fara ei, nu cred ca e chiar tragedie. Eu, in schimb, stau numai incruntata fara ei.

    • Vanda
    • 30/10/2016
    Răspunde

    Si pe mine ma deranjeaza soarele vara iar iarna lumina zapezii. Pentru ca de cativa ani port ochelari de vedere, mi-am dat comanda de o pereche cu lentile polaroid. Ma ajuta foarte mult si la condus.

    1. Răspunde

      este super ca te-ai gandit la asta. Cred ca am sa merg si eu cu mama sa vad daca se poate si la ea.

  8. Răspunde

    Daca se poate, ochelarii sa fie de cea mai buna calitate, sa protejeze cu adevarat. E drept, nu toata lumea isi permite, iar unii mai ieftini sunt oricum mai buni decat nimic.
    Sunt buna la dat altora sfaturi. Cand vine vorba despre mine, nici vara nu prea imi amintesc sa ii port. 🙂

    1. Răspunde

      eu vara am invatat sa ii port. iarna ii pun doar daca simt ca ma dor ochii. Altfel mi-e teama sa nu rada lumea de mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares