4 motive pentru care este mai ușor să gătești într-un cuptor electric încorporabil

Gătitul este o activitate relaxantă pentru unii dar teribil de obositoare și enervantă pentru alții, mai ales dacă nu prea le ies preparatele. Oricum ar fi, gătitul este recomandat. Gătind acasă, ieșim mai ieftin decât dacă am comanda mâncare online sau am ieși la restaurant. În plus avem și avantajul de a ști clar ce avem în farfurie, cât de veche sau de proaspătă este friptura și cât de naturale sunt ingredientele din prăjitura pe care o oferim celor mici.

Pentru cele mai multe preparate, recomandate de nutriționiști ca fiind sănătoase, gătirea la cuptor este esențială. Ce faci însă dacă nu te descurci cu vechiul cuptorul pe gaz și te prezinți, adesea, în fața familiei, cu friptura arsă sau cu prăjitura lipită de tavă? În nici un caz nu renunți la gătit. Soluția este un cuptor electric încorporabil. Toți cei care l-au încercat au fost de părere că acesta le ușurează mult misiunea în bucătărie și îi ajută să pună pe masă meniuri cu adevărat gustoase, arătoase și sănătoase. Principalele motive pentru care bucătarii profesioniști și amatori din lumea întreagă iubesc să gătească într-un cuptor electric sunt:

Coace uniform

gatit cuptor electricCred că știm cu toții cât de greu este să coci un preparat mai pretențios (chec, cozonac) fără să îl arzi. Un cuptor pe gaz arde pe margini, altul arde de jos, altele ”bronzează” de sus. Oricât ai încerca să pui tava mai pe mijloc, să bagi o altă tavă dedesubt, să acoperi cozonacii cu hârtie, cu un astfel de cuptor nu ai cum să faci treabă bună. În schimb, cu un cuptor încorporabil electric de tipul celor de pe acest site treaba este foarte simplă. Cuptorul electric are încorporat un sistem de ventilație care asigură circulația optimă a aerului cald din cuptor, permițând coacerea uniformă a oricărui tip de mâncare sau prăjitură.

Are funcții de gătire predefinite

Cam greu să știi la fiecare rețetă cât trebuie să o ții în cuptor și la ce temperatură, nu? Friptura de pui 20 de minute la 220 – 240 grade C. Friptura de porc 1-2 ore la 200 de grade. Pizza maximum 15 minute la 190 de grade. Cam așa sună mai toate rețetele noi. La cuptoarele vechi pe gaz, nici vorbă de timer și, cu atât mai puțin, de termometru încorporat. La un astfel de cuptor electric nu doar că ai posibilitatea de a stabili de la început la câte grade și câte minute vrei să coci un preparat, dar nici nu e nevoie să știi aceste date. Le știe el, cuptorul. Doar bagi pizza sau prăjitura și mergi la butonul dedicat și setezi programul adecvat. Ai selectat pizza, cuptorul încorporabil știe exact câte minute trebuie coaptă și la ce temperatură.

Nu trebuie să păzești mâncarea

Ai pus mâncarea la cuptor, ai setat temperatura și timpul, ești liber. Nu trebuie să dansezi două ore în jurul cuptorului, ca să verifici mereu dacă nu cumva trebuie întoarsă tava sau dat focul mai mic. Temperatura din interiorul cuptorului electric rămâne constantă și sistemul de ventilație asigură coacere uniformă fără bătăi de cap, Automat asta înseamnă timp liber câștigat și mai puțin stres.

Se curăță mai ușor

Există și persoane care au învățat, de-a lungul timpului, să supraviețuiască și cu un cuptor pe gaz. Eu nu pot decât să le felicit. Totuși le rămâne o problemă: aceea a curățării cuptorului. Încă îmi mai aduc aminte cum arătau pereții și geamul cuptorului după ore de gătit friptură la tavă. Jumătate din sos rămânea ars în cuptor. Cuptoarele electrice încorporabile nu pun astfel de probleme, fiind foarte simplu de curățat. Mai corect ar fi să spun să se curăță singure. Unele au funcție Self Clean (cu panou catalitic care absoarbe grăsimea și vaporii), altele funcție Aqua  Drop Clean (tot ce ai de făcut, după ce termini de gătit, este să introduci un vas cu apă în cuptor). Ingenios, nu?

Ar mai fi de menționat că un cuptor electric performant ar trebui să aibă și funcție de păstrare caldă a mâncării. Mie mi se pare foarte utilă această funcție pentru atunci când familia sau musafirii întârzie la masă. Nu e ca și cum ai lăsa friptura în cuptorul pe gaz, la foc mic, să se usuce. Ea este doar menținută la temperatura optimă pentru a fi servită, păstrându-și aroma și gustul inițiale.

Cred că suntem de acord că un cuptor electric e binevenit în casă. Cu ajutorul lui putem găti sănătos, mai rapid, mai bine, fără multe bătăi de cap, fără grija că, după masă, va trebui să stăm să îl curățăm la interior. Dacă alegem o variantă încorporabilă, cu atât mai bine. Vom avea de câștigat și la capitolul design în bucătărie.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Hacman Mariana
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Multi dintre noi visam la un asemenea cuptor…ba bate gandul sa-mi cumpar si eu unul…Ai dreptate Cristina,un cuptor electric este binevenit in casa..stiu de la prietenele mele care detin un astfel de cuptor , ca nu mai intampina probleme de genul mi s-a ars prajitura…))))orice gospodina trebuie sa-l aiba!

    • Anda Florentina
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Nu am gatit pana acum intr_un asemenea cuptor

    • Nicolae Claudia
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Super sfaturi..imi place sa gatesc, dar inca nu am un cuptor electric.

    • Barbalata Mirela
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Ai dreptate cu cuptoarele pe gaz. Curatatul lor este o adevarata „arta” . Nu stiam ca sunt atat de bune cele electrice.
    Mersi de recomandare 🙂

    • Vanda
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Fac parte dintre persoanele care folosesc cuptorul des…foarte des. Stiu ce inseamna un cuptor bun. Din prezentarea ta, imi dau seama ca este un cuptor super fain. Il voi recomanda cu incredere la prietenele mele.

    • ghelbere elena
    • 20/06/2016
    Răspunde

    La anul cand bucataria intra in reparatie capitala odata cu mobila din bucatarie voi schimba si aragazul cu un cuptor electric si o plita de gatit pe gaze.

    • Rox
    • 20/06/2016
    Răspunde

    De curand, ne-am schimbat si noi aragazul. Nu suntem deloc multumiti de el. Imi pare rau ca nu am fost inspirati sa ne luam plita si cuptor electric incorporabil.:( Desi m-am gandit si la varianta aceasta, consumul mare de energie electrica m-a descurajat.

    • dumitrescu elena
    • 20/06/2016
    Răspunde

    nu am gatit pana acum in asemenea cuptor,ar fi ideal pentru orice gospodina ,dar cred ca este si scump

    • victorita
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Sora mea are un asemenea cuptor si e super mulțumită! Eu am un aragaz normal. Poate pe viitor îmi cumpăr unul, nu se știe…

    • Lamiita P
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Super descriere, functii super, nu ai cum sa nu iti doresti asa ceva. Gospodinelor le-ar fi de mare ajutor si cred ca si mie chiar daca nu ma declar. Vad ca pana si gatirea a ajuns sa fie in 3D 😀

  1. Răspunde

    Si eu imi doresc un astfel de cuptor, poate imi conving sotul de utilitatea acestui ajutor in bucatarie. 😀

  2. Mos Craciun, daca citesti acest mesaj, sa stii ca vreau si eu un cuptor electric.

    • stoica claudia
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Vreau si eu un cuptor din acesta ,superrr ,ai dreptate eu coc la cuptorul aragazului si se spala foarte greu ,mi-ar fi util acest cuptor,multumim pentru idei.

  3. Răspunde

    Eu nici nu am mai văzut cuptorul.Mi-a sărit în ochi puiul acela rumenit frumos.Ha,ha,ha…numai la mâncare mi-e gândul. Iar de cuptor trebuie să ai și „timp” pentru așa ceva,adică ceva bănuți.

    • Aida Dolce
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Cine nu viseaza la un asemenea cuptor?Data viitoare cand fac renovari o sa l am in vedere.Plus o plita electrica

    • Nicu
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Dreptate-ai! Acasă-mâncarea-e-mai-gustoassă-şi-sănătoasă. Dar, dacă-nu-reuşesc-să-gătesc-la-aragaz…….am-o-soluţie!…..Merg-la-vecina-pentru-că-„găteşte”-minunat!

    • Cristina
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Nu am gatit cu un asemenea cuptor. De obicei nu ma arunc imediat la cumparaturi si nu iau nici ultima fita.
    Nu ma relaxeaza gatitul asa ca poate mi-ar fi de folos

  4. Răspunde

    Mi-ar placea un astfel de cuptor. Când o să mă „așez” la casa mea, sigur voi lua 1. 😀 xoxo

  5. Si eu visez la un cuptor din asta, mai ales de cand si-a cumparat prietena mea unul si face cele mai gustoase fripturi si prajituri din lume.

  6. Răspunde

    unde locuiesc acum nu e gaz, asa ca mi-am luat un cuptor electric, la mana a2a, marca Seb. E unu simplu, mic, fara functie de auto curatate, asa ca e musai sa il frec. Dar ca si la cel pe gaz, curatarea dupa fiecare gatire simplifica viata.
    Alta remarca: pt o gatire sanatoasa se recomanda la cuptor dar pana la 100 gr. Prajelile si arsurile sunt nasoale, uleiul fierbe la 130-170gr asa ca temp. mare e de evitat.
    Ce e super fain: ca pun timer si coace fix 2 ore, ca pot sa pun la 50gr si sa fac o deshidratare (crutoane, ierburi uscate pe iarna). Ca e mic si consuma putin (desi gazul inca e ieftin in Romania, mai ieftin ca electricitatea, asa ca un gatitul pe gaz e muult mai ieftin ca gatitul la electric). Ce e iar fain e ca nu e mirosul de gaz ars si degajarea de CO2 care da dureri de cap.

    1. Răspunde

      foarte utile precizarile tale, multumesc. La consum ma gandeam si eu dar nu obisnuiesc sa folosesc foarte des cuptorul asa ca nu as risca sa devin falita din pricina lui.

  7. Cu siguranta un astfel de cuptor electric mi.ar face viata mai usoara si as gati cu drag si spor.

    1. Eu mi-am luat acum un an si nu regret investitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares