Dați-mi o cazma!

cazma-usoara-pentru-gradina

Vreau o palmă de pământ
Ca să fac ce am în gând,
Și mai dați-mi o cazma
Și-o să am gradina mea!

Fac ce fac și revin la amintirile mele din copilărie, când eram cea mai fericită, alergând pe rândurile de vie din curtea bunicii, fără să am tabletă sau iPhone. Chiar dacă mi-ar plăcea enorm o viață la țară prin prisma traiului mai sănătos, în aer curat și plantând propriile mele roșii, locuiesc încă la oraș, dar la curte. Nu avem o curte mare dar, vara, se transformă într-un soi de gradină botanică. In cei zece-douăzeci de metri pătrați de pământ, avem mai multe soiuri de floricele(ghiocei, zambile, trandafiri, lămâiță și crini), un liliac, viță de vie, un vișin, un prun și un gutui. Apoi, pe lângă mica grădiniță, stau de pază zeci de ghivece mai mari sau mai mici, cu alte tipuri de flori, ce iarna se mută în sufragerie(yuca, asparagus, aloe, cerceluși, mușcate de mai multe culori, etc.).

De cum dă soarele de primăvara și începe a încălzi micuța grădină, parcă mă simt mai fericită când văd cum, timide, floricelele mele scot capul de sub pământ și încep să îmi coloreze ziua. Ca orice grădinar, în timp, mi-am cumpărat cam toate uneltele care am descoperit că îmi sunt utile în amenajarea și îngrijirea grădinii: o cazma care să mă ajute să sap pământul ca să fie cât mai afânat în așteptarea semințelor ce vor rodi din el, o grebla care sa niveleze ce-am lucrat și să mă ajute să mărunțesc bolovanii, o foarfecă pentru tuns via și pomii, un pistol de stropit pentru ca recolta să nu aibă de suferit în perioadele când nu plouă, un pulverizator cu ajutorul căruia să stropesc via și pomii cu substanțele recomandate ca să le feresc de dăunători, zeci de ghivece în care să plantez ce nu are loc în grădină, furtun pentru udat și chiar o sapă mică plus lopățele care să îmi facă mai ușoară munca la ghivece. Pe lângă grădina micuța de aici, ma ocup ocazional și de grădina de la țară, în care îmi place să sa încerc mereu soiuri noi le legume și să plantez măcar un pom pe an.

atelierulfamiliei.ro

Acestea sunt grădinile mele de care sunt tare mândră. Dacă ar trebui să îmi aleg o singură unealtă de grădinărit, mi-ar fi greu. Totuși, cred că indispensabilă îmi este cazmaua. Cazmaua te ajută să sapi solul suficient de bine cât să poți planta orice în el. Eu o folosesc pentru a pregăti pământul pentru plantarea/replantarea oricărui tip de floare, leguma, pom sau arbust. Îmi sap pământul de două ori pe an, o dată primăvara și o dată toamna. Primăvara solul trebui săpat pentru o mai bună afânare, pentru ca semințele să rodească rapid, fără a se lupta să croiască drum rădăcinilor printr-un pământ cimentuit. Toamna îl sap ca să scap de ierburile care năpădesc gradina la final de sezon și de rădăcinile vechilor culturi. Este esențial pentru orice tip de cultură să beneficieze de un sol bun, un sol săpat, din care buruienile sunt scoase din rădăcină, un sol afânat în care apa, oxigenul și substanțele fertilizatoare să pătrundă ușor. Așa că, eu aleg o cazma ușoară pentru gradină, o cazma Gardena Light de la Fiskars, perfectă pentru nevoile mele. Cred că e cea mai bună cazma pentru săpat. Are lamă de oțel ascuțită, deci intră ușor în pământ, are greutatea de doar 1kg(ceea ce o face ușor de mânuit) și un mâner din aluminiu rezistent.  O consider a fi unealta cea mai de folos, indispensabilă oricărui grădinar care își iubește grădina, care vrea să o vadă curată, lipsită de iarba care crește printre flori și legume și le fură din energie, o gradină din care toate plantele îi zâmbesc fericite, înălțându-și capetele cât mai sus, ajutate de rădăcini și tulpini puternice, hrănite de un sol lucrat în mod corect.

cazma-usoara-pentru-gradina-garden-light-131510

Ție ce unealtă îți este de cel mai mare folos în grădină, în sensul că nu ai putea face nimic fără ea?

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 02/04/2015
    Răspunde

    Frumoasa gradinuta ai,imi place,buna unealta ti-ai ales se vede din poza,spor la treaba!,

    1. Poti avea si tu cazma din fier forjat ca sa-ti amenajezi gradina, daca o cumperi de la http://www.gardenpedia.ro/cazma.html

    • Mariana Cioranu
    • 02/04/2015
    Răspunde

    Ai o gradina foarte frumoasa si o unealta foarte buna.Si eu de cind s-a incalzit afara numai prin gradina stau ,timp imi ramine foarte putin .

    • Hacman Mariana
    • 02/04/2015
    Răspunde

    Spor la treaba!Superba gradina descrisa de tine!Si cand iubesti ceea ce faci, treaba merge ca pe roate.

    • Cristina Sece
    • 02/04/2015
    Răspunde

    Ce frumos ai scris! Eu am crescut la bunici și parcă acolo am liniștea sufletească. Acum locuiesc la apartament dar mi-am amenajat un colțișor pe unul dintre balcoane (flori, mirodenii, roșii cherry). Dacă ar fi să-ți răspund la întrebare optez tot pentru cazma!

    • Mihaica Iuliana
    • 16/04/2015
    Răspunde

    Criss, ai o gradinita minunata. Imi plac tare mult floricelele tale. Eu am crescut la tara….de fact la tara m-am si nascut si am crescut, insa dupa facultate am ramas in oras, deoarece mi-am cunoscut iubirea si am ramas impreuna in orasul unde ne-am cunoscut. Cand eram mica aveam si eu grija de gradinita cu flori a mamei mele care se afla si acum in fata casei, mereu o sapam si o udam, din cand in cand mai plantam cate o alta floricica. Acum de fiecare data cand merg acasa la tara imi iau floricele si aduc la oras, in micutul nostru apartament.

    • Mihaica Iuliana
    • 16/04/2015
    Răspunde

    App…si da, asa este. Cazmaua este cea mai utila unealta intr-o gradinita…fiind si cea de baza. Ajutorul ideal, de altfel.

  1. Răspunde

    Greu de zis..cred ca ustensila cea mai utila ar fi stropitoarea.. ca mereu uit sa le ud ;D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares