Medicii nu-si vor mai lua comisioane pe carca noastra

doctor bani

Medicii si cabinetele medicale sunt persoane si locuri de care nu ne putem feri, oricat am vrea. N-am sa vorbesc astazi despre spagi si alte nereguli din categoria asta, ci despre banii pe care medicii ii faceau pana acum, punandu-ne in brate trimiteri catre laboratoare sau furnizori care le plateau comisioane grase.

Haideti sa va dau un exemplu: medicul meu de familie, de cate ori aveam nevoie de o ecografie, imi dadea trimitere catre un cabinet privat si ma miram eu de ce e ea asa amabila si imi scrie totul pe biletul ala. Mai avea putin sa sune sa imi faca si programare. Am aflat la scurt timp ca nu ma trimisese acolo, asa cum imi spusese, pentru ca era cel mai bun cabinet, ci pentru ca avea ea contract cu ei si, in schimbul pacientilor trimisi sa isi goleasca buzunarele acolo, ea primea comisioane grase. La fel, am avut surpriza sa ma duc acum vreo doi ani la o clinica mare din Bucuresti, la un cabinet dentar. Desi in clinica aveau radiologie dentara, medicul de acolo m-a trimis sa imi radiografiez dintii in maretul centru de la Unirii(cei din Bucuresti sigur il stiu). Cand mergi la un cabinet micut care nu are posibilitatea de face radiografii acolo, intelegi. Dar, cand un etaj mai jos exista sectie mare de radiologie moderna si doctorul te trimite la naiba in praznic pe motiv ca e mai cu mot acolo, iar e clar ca are de castigat de acolo. Ceea ce m-a mirat a fost ca m-am duc cu radiografia in mana si nimeni de la receptie nu m-a intrebat de ce duduia nu a recomandat radiologia proprie a clinicii.

Sunt sigura ca si voua si s-au intamplat episoade de genul asta. Exista sanse sa nu se mai intample asta. Guvernul anunta o serie de modificari pentru medicii de familie si una din ele tine de domeniul despre care va vorbeam. Se incearca interzicerea trimiterii pacientilor catre furnizori si cabinete de la care sa se obtina comisioane. In cazul in care se vor depista astfel de nereguli, autoritatile vor rezilia contractul dintre medicul vinovat si CNAS pe o durata de 5 ani.
„La articolul 18, după alineatul (2) se introduc trei alineate noi, alin. (3), (4) și (5) cu următorul cuprins: “(3) La contractare furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale vor depune o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au încheiate/nu încheie contracte, convenții, înțelegeri cu alți furnizori care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, care să aibă ca obiect prestări servicii de orice natură pentru serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale pentru care se încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate. (4) În situația în care, urmare a unor sesizări se constată încălcarea prevederilor de la alin. (3), contractul se reziliază de drept. (5) În cazul în care contractul dintre furnizori şi casele de asigurări de sănătate a fost reziliat în condițiile prevăzute la alin. (4), casele de asigurări de sănătate nu vor mai intra în relaţii contractuale cu furnizorii respectivi, timp de 5 ani de la data rezilierii contractului. Casele de asigurări de sănătate nu vor accepta, timp de 5 ani de la data rezilierii contractului, înregistrarea în niciun alt contract a entităților care preiau drepturile și obligațiile acestora sau care au același reprezentant legal.” (sursa site-ul Ministerului Sanatatii).

Inteleg ca, momentan, acest contract-cadru e in faza de proiect dar sper din toata inima sa se implementeze si sa nu mai fim fraierii care dau si spaga, sunt tratati si precum gunoaiele si le mai baga si bonusuri medicilor in buzunarele adanci si niciodata satule.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 05/03/2015
    Răspunde

    O masura binevenita,eu trebuia sa iau medicamente(anumite) doar de la o farmacie(acolo le primea),de cabinete nu mai spun… .

      • cristina
      • 05/03/2015
      Răspunde

      o daaa, duceti-va acolo ca acolo sigur au!

    • Hacman Mariana
    • 05/03/2015
    Răspunde

    Speram ca in sfarsit se va face dreptate…pai eu sunt asigurata si de cate ori am nevoie de vreun medicament sau analize platesc,la internare se cere taxa oricum,in spital te pune sa cumperi aproape totul pe motiv ca nu sunt in farmacia spitalului,nu au fonduri…pt ce mai cotizam?ca oricum platim totul!Daca s-a intamplat printr-o minune si am primit reteta compensata trebuia sa ma duc la o anumita farmacie pe motiv ca acolo gasesc respectivele medicamente..In ziua de azi daca te duci la un specialist cu bilet de trimitere de la medicul de familie esti tratat ca un pres daca nu le bagi o frumoasa suma de cel putin 50 lei -100 lei in buzunar …dar ar trebui sa se gandeasca ca nu toti au o situatie financiara buna…multi pensionari dau aproape toata pensia pe medicamente de unde sa le mai de-a si lor daca abia le ajunge sa se intretina…

      • cristina
      • 05/03/2015
      Răspunde

      din pacate, pe sectorul spaga nu se schimba nimic; am vazut ca, de curand, trambitau pe la TV ca daca ii prinde cu spaga ii baga la zdup pentru ca au capatat statut de functionar public. Ii doare in spate. Fara spaga esti egal cu zero!

    • Mihaica Iuliana
    • 11/03/2015
    Răspunde

    Criss cunosc aceasta problema foarte bine, atat in cabinetele de stomatologie cat si in spitale. In ultimul am am contactat virusul hepatitei B si D de la un cabinet stomatologic privat pe care mi l-a propus policlinica de stomatologie…aveau contract incheiat intre ei desigur…cand le-am spus ce am patit s-au dat in sus ca nu este adevarat si ca ei nu aveau de unde sa stie pana la urma ce virusi erau acolo

    • Mihaica Iuliana
    • 11/03/2015
    Răspunde

    Deci gandeste-te cati oameni au fost infectati si nu stiu. Eu am aflat deoarece sunt o persoana foarte slabuta iara corpul meu imediat a simtit prezenta virusului si am inceput sa ma simt foarte rau

    • Mihaica Iuliana
    • 11/03/2015
    Răspunde

    A…apoi dupa ce am inceput demersurile pentru tratament…doctora care a fost aleasa de casa de asigurari de sanatate sa se ocupe de cazul meu, m-a trimis sa fac tot setul de analize si viremii la o clinica privata cu care avea contract bineintele, si sa nu mai spun ca asta se intampla dupa ce ii bagam si ei ceva in buzunar.Deci, nu ne mai mira nimic in zilele noastre…

  1. Răspunde

    Asta cam asa e. Ei au comisioane mari, unii merg in vacante daca isi fac targetul, sau iau premii consistente daca vand un anume produs farmaceutic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares