Apucaturi de popa…

fuioasa

Am vrut sa ma abtin si uite ca nu pot. Nu e bine sa vorbesti preotii de rau si e drept ca vor da socoteala acolo sus pentru tot ceea ce fac sau nu fac. Dar, nici nu mi se pare o situatie normala ca preotii sa isi afiseze in mod public „dragostea pentru bani”, in vreme ce duminica propovaduiesc smerenia si lepadarea de cele lumesti. Ca toti au tarife fixe cand vine vorba de inmormantari si nunti si ca nu se sfiesc sa ia bani inclusiv la spovedanie(de parca ne-am cumpara iertarea ca pe vremea vanzarii indulgentelor), asta o stie toata lumea. Dar, m-as astepta macar sa fie mai discreti in a-si manifesta pasiunea pentru teancurile de bani.

Dar de unde? Inainte de Craciun cu cateva zile, o persoana oarecare se indreapta catre casa venind dinspre magazin. In capatul strazii se intalneste cu una bucata preot pe care il saluta respectuos. Preotul ii raspunde la crestinescul „sarumana parinte”, apoi lanseaza rapid o intrebare: „au venit pensiile pe strada asta?”. Ce rol avea intrebarea? Sa stie cam cu ce s-ar alege in cazul in care se avanta sa vina in ziua respectiva cu Craciunul.

La doua zile dupa asta, vine preotul cu icoana Nasterii Domnului. Te inchini, saruti icoana, ii inmanezi doua hartii de cinci lei, apoi el te intreaba daca nu cumva vrei si un calendar „ca dup-aia nu mai gasesti!”. I-auzi! E criza de calendare. Norocul meu ca imi cumparasem dinainte sa vina el cu oferta ca cine stie cat mai costa si ala. Si in nici un caz n-ar fi zis „ia d-aci un calendar ca mi-ai dat 10 lei si e prea mult!”

bottegaverde.ro

Nu-s toti preotii asa dar majoritatea se incadreaza in tiparul descris mai sus. Mie mi se pare extrem de urat si nu-mi inspira deloc caldura si seninatatea pe care mi-o inspira un preot bun si la locul lui. Eu nu stiu pe ce criterii ne numesc astia preoti in parohii dar eu propun sa ne lase sa ii alegem prin vot. Oricum, se face destula politica in biserica. Ce mai conteaza niste alegeri parohiale in plus?

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Mihaela
    • 05/01/2015
    Răspunde

    Nici eu nu ma omor dupa majoritatea clerului bisericesc. E drept ca mai gasesti, dar sunt pe cale de disparitie si preoti cu har, numai ca astia din cartiere se poarta ca la un job normal..imi fac treaba, incasez banul si pe aici mi-e drumul.
    A venit popa pe data de 3 ianuarie si nu cred ca vizita a durat mai mult de 1 minut, pe ceas.

      • cristina
      • 05/01/2015
      Răspunde

      doar nu vroiai sa stea cat sa inchida restul portile? :))))

  1. Eu una pot spune ca locuiesc intr-o zona..si anume Bucovina-tinutul bisericilor si manastirilor! unde mai exista adevarati preoti,cu har..ajuta familiile nevoiase,nu i-au bani de la credinciosi decat daca vrea cineva sa ofere pt biserica,manastire un mic ajutor,nu sunt taxe pt nunti ,botezuri ..fiecare da cat poate …in prreajma sarbatorilor pregatesc mii de pachete pt copiii,familiile care nu-si permit prea multe…si nu fac public acest lucru sa nu-i puna intr-o postura jenanta…eu ii apreciez pe cei care slujesc cu adevarat Domnului!..

      • cristina
      • 05/01/2015
      Răspunde

      stiu Mariana! sunt ferm convinsa ca exista inca multi preoti, calugari, duhovnici cu credinta si frica de Dumnezeu. Dar sunt si multi care fac de rusine pe restul.

    • Balaban Violeta
    • 05/01/2015
    Răspunde

    asta nu e nimic draga Cristina,la mine un preot vine de fiecare data cand e sarbatoare dupa bani,vine iti da icoana o saruti si gata banutul..dar e prea de tot,poate se nimereste sa nu ai,de unde sa ii dai mereu parintelui bani???

      • cristina
      • 06/01/2015
      Răspunde

      nu-i mai dam deloc sa vedem daca mai vine!

    • Iorga Daniela Ionela
    • 06/01/2015
    Răspunde

    pff,eu ce sa mai zic…la noi la Biserica sunt doi preoti la un sat cu doar cateva maxim 300de oameni…cand e de venit cu icoana,cruce sau altceva isi impart teritoriul:)

      • cristina
      • 06/01/2015
      Răspunde

      si la primar care se duce? 😀

  2. Răspunde

    10 Lei?? la noi e mult mai mult…dar nu intru in discutii cu popi sau religie ca mi-ar trebui o zi intreaga, dupa cum ai citit comentariul de la articolul cu Boboteaza eu nu merg la biserica, de ce crezi?? 😀

    • Coman Monica Nicoleta
    • 15/01/2015
    Răspunde

    Important este sa avem credinta in inima si in suflet.

      • cristina
      • 15/01/2015
      Răspunde

      asta zic si eu. In inima e credinta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares