Relatia parinti-copii-profesori si educatia

parintele la școală
Nu prea imi place sa vorbesc despre subiecte generale dar simt nevoia sa fac niste lamuriri si cred ca un articol e cel mai bun loc. M-am bagat intr-o discutie, mai bine-zis eu am provocat-o, si cred ca am fost inteleasa gresit. Nu am dat vina niciodata exclusiv pe profesori pentru situatia „naspa” in care ne aflam in privinta promovabilitatii la bacalaureat. Nu pot nici sa spun ca toti elevii sunt lenesi si nici ca toti parintii sunt neglijenti in ceea ce priveste educatia odraslelor.
Exista cazuri in care profesorii isi dau si sufletul din ei ca sa ii invete carte pe elevi. Daca elevii doresc sa invete, constientizand importanta studiilor pentru ca parintii ii indeamna si ii supravegheaza in acest sens, de aici vor iesi cei care iau note de 9 si 10 la toate examenele. Daca un profesor bun da peste elevi care au chef si nu prea sa invete, dar sunt tinuti din scurt de parinti, posibil de aici sa iasa note de 7 si 8. Dar ce facem cand profesorul da peste elevi care nu sunt interesati decat de iPhone-ul 6 pe care li l-a cumparat mami drept rasplata ca ia note mici, cu parinti(dupa cum se poate vedea) preocupati putin spre deloc de situatia scolara a copilului care e geniu pentru ca are cont de facebook? Un profesor bun, ii poate face totusi sa scoata un 5, un 6 la examen.
Situatia cu adevarat tragica e atunci cand se intalnesc toate relele posibile: un profesor fara chef de scoala, picat de 10 ori la examenul de titularizare, cu un elev geniu-innascut desi a invatat tabla inmultirii abia in clasa a patra de teama sa nu o repete a doua oara, rasfatat si recompensat fara motiv de niste parinti pentru care educatia nu inseamna decat  calea spre diplomele care ar trebui sa le aduca mii de euro facand nimic. De aici rezulta toti absolventii de liceu cu note sub 5. Pardon, unii dintre ei, sunt chiar favoriti ai universului, reusind sa dea o spaga cui primeste si sa iasa razand din examen, siguri ca vor lua examenul desi nu stiu nici daca Delta Dunarii e in nord sau in sud.
Sper ca acum s-a inteles clar ca nu exista un singur vinovat si ca nu depinde de o singura persoana starea educatiei in Romania. Elevul nu poate invata fara un profesor bun, profesorul nu are cui preda daca elevul e absent motivat fiind bolnav de facebook-ita, parintele e de multe ori depasit de nivelul problemelor si exercitiilor de la clasa a treia incolo….

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares