De ce iubim ciresele?

Eu iubesc ciresele de cand eram mica. Nu m-am asemanat niciodata lui Nica si nu am fost niciodata la furat, nu ca nu as fi vrut dar n-am avut curaj sa ma urc in pom. Din cand in cand, ii mai tineam de sase varului meu. Cui nu ii plac ciresele? Ne place sa ne facem cercei din ele, sa le consumam ca atare sau in prajituri, dulceturi si compoturi. Pe langa gustul deosebit de dulce si parfumul specific, ciresele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra. Stiu ca sunt destul de scumpe dar, in perioada asta, inca mai gasiti cirese romanesti care chiar au gustul cireselor din copilaria mea si se merita sa dam cateva zeci de lei pe fructe pe care in restul anului nu le putem gasi pe piata.

Ciresele sunt nemaipomenite in curele de slabire. Studii efectuate pe sobolani carora li s-a administrat praf de cirese pentru o perioada de timp, au aratat ca aceastia au luat mai putin in greutate si au acumulat mai putina grasime pe abdomen decat semenii lor care nu primisera praf de cirese si fusesera hraniti identic. Analizele lor, au fost si ele mai bune, nivelul colesterolului si trigliceridelor fiind mult mai mic.
Ciresele combat durerile musculare cauzate de antrenamente sportive. Se stie ca un antrenament sportiv intens cauzeaza inflamatii ale muschilor si acestia devin durerosi. Mai multi sportivi au primit zilnic o portie de cirese sau suc de cirese si s-a remarcat ca reduc inflamatia muschilor si scad durerea in intensitate.

Ciresele reduc riscul de accident vascular cerebral. Ciresele ofera beneficii cardiovasculare ca unele medicamente, si pot imbunatati rezultatul. Antocianii (pigmentii care dau cireselor culoare rosie) pot activa ceva din tesuturile corpului, care, la randul sau reglementeaza nivelul de grasimi si glucoza si reduce nivel ridicat de colesterol, tensiunea arteriala si diabetul zaharat.
Ciresele sunt buni antioxidanti si previn cancerul, mentinandu-ne tineri si in forma, ne ajuta sa dormim mai bine si au actiuni benefice si asupra ficatului. Coditele de cirese uscate, se folosesc in ceai ca remediu pentru pietrele la rinichi. Ca si capsunele, ciresele au efect de albire asupra dintilor si sunt ideale de consumat cateva fructe ca desert dupa masa.

Previous Post Next Post

Comments

    • gutu adriana
    • 04/09/2015
    Răspunde

    uite..referitor la cirese…asta am citit undeva : “Si daca tot vorbim de cura, n-ar fi rau sa va aduc aminte ca ciresele ingrasa:( Bineinteles nu vorbesc de ciresele de mai, apoase si fara gust, ci de bunaciunile dulci si pietroase care urmeaza in iunie. Cu 600cal/kg ciresele pot afecta silueta…daca exageram.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 shares