aparat dentar
Nu stiu de ce unele mame cred ca, atunci cand dintii copilului au erupt, s-a terminat cu toate problemele ce tineau de dantura odraslei. Asa a crezut si mama. Cand m-a vazut cu toti dintii de lapte in gura, a rasuflat usurata ca am scapat de febra si nopti nedormite si si-a zis ca „asta a fost tot”. In realitate, problemele cu dantura incep abia dupa eruptia ei.
 
Eu azi, in mod normal, ar fi trebuit sa va povestesc despre experienta mea cu aparatul dentar. Cum n-am avut niciodata asa accesoriu, ma limitez la a va povesti cum nu am apelat eu la aparatul dentar cand a fost nevoie si care sunt consecintele. Poate ca unele detalii va vor face sa credeti ca am trait pe camp, dar nu e asa si va rog sa nu ma judecati ci doar sa invatati ceva din asta.
 
Nu stiu ce varsta avea cand rasarisera deja toti, era prea mica. O vedeam pe mama ca se spala pe dinti dimineata si as fi fost tentata sa incerc. Imi placea ideea de a ranji in oglinda cu spuma la gura. Mi-a cumparat o periuta mai mult ca sa scape de gura mea dar am abandonat-o curand. Cand nimeni nu iti spune ca de fapt nu te speli pe dinti doar ca eviti mirosurile neplacute, ci pentru ca asa trebuie ca sa nu ajungi ca bunica Ioana care isi „dumica” pana si mamaliga in ciorba, e cam greu sa iti dai seama singur de asta. Poate ca facusem deja carii si nu stiam. Ma mai durea cateodata pe undeva si primeam raspuns ca am stat pe balcon cu capul descoperit si e de la frig. Deh, astia mari le stiu pe toate.
 
N-am poposit mult cu dintii in gura ca au inceput sa se clatine semn ca trebuia sa ma pregatesc pentru unii noi mai buni. Unii au cazut. Altii refuzau sa cada si se tineau cu toate fortele radacinii lor micute sa nu ma paraseasca. Atunci, pentru prima data, mi-a zis ca ma duce la „dintolog”. Asa ii zic eu. „Vai, pai cum sa ma duci acolo daca eu te-am auzit cu urechile mele cand ii povesteai lu’ mamaie ca ti-a scos o masea, te-a chinuit doua ore, ai urlat ca din gura de sarpe si ai sangerat o zi intreaga? Pai ce, m-ai facut ca sa ma omori? Adio, dintolog! Si sa fii sigura ca nici tu nu vei avea acces la dintii mei ca sa ii fortezi sa iasa.” Stiu ca un dinte l-am inghitit; m-am trezit dimineata fara el. Unul a ramas in cozonac( ca sa va dati seama cat de slabit era).
 
Normal ca daca dintii de lapte au refuzat sa cedeze locul celor noi si astia noi nu aveau unde sa se cazeze, s-au dat lupte aprige intre ei, s-au tot imbrancit pana ala de lapte a cazut si asta nou s-a trezit intr-o pozitie nefireasca. Iesisera strambi. Ma tot batea la cap sa ii mai imping cu limba sa ii asez in pozitie corecta. S-au mai dat pe brazda intre timp dar semnele luptelor de atunci le port si acum. Dintii de jos de iubesc atat de mult incat s-au suit unul peste altul, incisivii de urasc de moarte si pastreaza intotdeauna distanta, iar caninii vor neaparat sa iasa in evidenta asa ca au facut un pas in fata arcadei. Din nou fara dintolog!
 
Mai tarziu, cum era si normal ca o consecinta a igienei dentare necorespunzatoare, m-am prezentat la un cabinet stomatologic sa imi puna o plomba. Dentisul mi-a vorbit putin si despre pozitiile nefiresti ale dintilor mei si mi-a propus sa punem aparat dentar. „Fii serios, prefer sa rada de mine ca sunt vampir, decat sa ma vada toata clasa cu aparatul ala in gura si sa rada de mine cum rade de Raluca, saraca!”.
 
Anii trecura si m-am pricopsit si cu patru molari de minte(nu degeaba sunt eu asa desteapta) si astia cu pozitie incorecta, ca era culmea sa se alinieze ei pe arcada, doar au personalitate. Nu sunt cei mai strambi dinti din lume dar sunt urati! Ma uit mereu la TV si vad toate prezentatoarele si oamenii de se plimba prin fata camerelor, in general, cum zambesc cu toti dintii. Ii urasc! Parca imi fac mie inadins. Eu nu pot avea zambet dintos ca e urat. Si, trecand peste partea cu aspectul estetic(slava domnului ca nu-s vedeta), abia acum la aproape 30 de ani incep sa resimt si alte efecte negative ale dintilor mei strambi. Ma confrunt cu probleme de sanatate a dintilor pentru ca fiind pozitionati incorect si muscatura este incorecta, iar asta afecteaza in timp dantura si gingiile se retrag iar eu voi ramane fara dinti. Daca de pozitia lor nu mi-a pasat, ideea de a fi privata de ei, ma sperie de-a dreptul.
 
 Maselele de minte, iesite usor in afara, agata falca adesea, in timpul procesului de masticatie. Intr-o zi, cand am simtit o durere in zona respectiva, mi-am luat oglinda si un laser, am zis un „aaa” cat mine de mare si am observat o leziune. Google mi-a spus ca asemenea accidente repetate pot duce chiar si la cancer oral. De ce nu mi-a spus nimeni asta cand eram mica si puteam sa imi pun aparat dentar? Asta am intrebat-o pe o prietena. Raspunsul ei a fost unul clar si datator de speranta. Fiul ei purta aparat dentar si stia de la el ca poti monta aparat dentar la orice varsta, nu exista limite de varsta, singura probleme e ca la varste mai inaintate, problemele se remediaza mai greu ca si durata de timp. Am citit pe net ca in Germania, oameni de 70 de ani merg la cabinetul stomatologic pentru servicii deortodontie. Ce norocosi ca au dinti la varsta asta!
 
Acum nu mai imi e frica de durere. M-am uitat pe youtube sa vad cum se face implantul dentar. Ce om normal la cap ar prefera sa se duca sa isi puna implanturi in loc sa isi protejeze dintii si sa ii aduca in pozitie corecta si sanatoasa cu ajutorul aparatului dentar? Nici unul. Numai ca multi ajung in situatia asta din lispa de informatie si educatie in acest domeniu. Mama s-a nascut la tara si poate nu stia care e importanta periajului dentar si a vizitei la stomatolog. Dar eu am fost la scoala in Bucuresti; ore intregi de matematica si acum habar mai am sa extrag un radical. Si intr-o scoala din Bucuresti, de dupa ’90, nimeni nu tine ore de igiena dentara si diriginta e prea ocupata sa le explice copiilor ca nu au de ce sa rada de aparatul detar al Ralucai.
 
Si eu mai radeam de ea. Si, acum, gandindu-ma la cat rau mi-am facut refuzand ideea de aparat dentar la varste mai fragede, am cautat-o pe facebook. Am gasit-o si am dat iama in pozele ei. M-a durut sa vad un zambet alb perfect, cu dinti armonios asezati. De ea au ras copiii cand era mica dar acum macar nu mai are probleme. Eu am fost complexata intotdeauna de dintii mei asezati cu prastia(cum le zice unchiul meu). Acum douazeci de ani aparatele dentare erau urate si considerate accesorii respingatoare. Acum sunt in atatea culori si promovate intens de atatia adolescenti celebri, ca ajung sa il doreasca si cei care nu au probleme deloc.
 
Mi-am facut curaj sa o salut pe Raluca. Din vorba in vorba, am ajuns sa ii spun ca imi place zambetul ei, ca imi aduc aminte de ea cu aparat dentar si  si o vad acum, la multi ani dupa tratamentul de ortodontie si sunt uimita, in vreme ce eu am ajuns sa am probleme de sanatate, nu de estetica dentara pentru ca am refuzat chestia aia sarmoasa pe care ea o purta zilnic. Am discutat mult pe tema asta. De la ea am aflat ca aparatul dentar nu distruge dintii cum gasisem scris pe undeva, ca toata treaba e sa fie montat corect, sa mergi periodic la consult si reglaj si sa ai grija si mai multa de igiena dintilor. E simplu de montat, nu e o treaba foarte complicata dar nu orice dentist poate face asta. Mi-a recomandat un ortodont bun si mi-a dat si numarul de la cabinetul stomatologic. Vreau sa am un zambet ca al ei si sa nu mai am cosmaruri noaptea ca imi cad dintii.
 
Deocamdata pun banuti de o parte pentru ca nu e ieftin sa iti pui aparat dentar. Dar, daca pui in balanta si vezi cat te costa sa inlocuiesti un singur dinte pierdut cu un implant, plus imposibilitatea de zambi larg pentru ca stii ca nu ai ce arata, atunci investitia merita! Pana atunci, tot de la Raluca am aflat ca daca ma inscriu pe pagina de facebook Cris Smile, imi pot face detartraj si periaj profesional la pret promotional de 100 de lei. am de gand sa incep cu asta pentru ca a trecut deja un an de la ultimul detartraj.
PS: stiu ca nu e o poza  reusita dar e o poza reala, cu dantura mea. Daca ce v-am scris pana acum nu v-a pus pe ganduri, asta ar trebuie sa va puna!
 
Contact Cris Smile

Giulesti

Telefon: 0376 44 81 51

Adresa: str. Boisoara, nr 10-12, sector 6,
Bucuresti (la 200m de Maternitatea Giulesti)

Email: giulesti@cris-smile.ro

 

Rahova

Telefon: 0376 44 81 51

Adresa: Strada Malcoci nr.2, bloc 36,
sc.B, ap.59, sector 5, Bucuresti

Email: rahova@cris-smile.ro

sursa fotografii facebook.com/CrisSmile.ro

 
 
 
 
 
 
 
 

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares