Spaga la BAC nu e ceva nou

nu lasa scoala sa-ti strice educatia
Sunt deja batrana. Am dat Bac-ul in 2002 si pot sa spun sigur ca spaga la BAC nu e vreo noutate. Mi-e scarba si mi-a fost intotdeauna de toate locurile in care se practica „atentiile”. Ma doare in cot de directoarea de la Bolintineanu sau de parintii nemultumiti ca odrasla lor mai proasta ca noaptea, nu a luat examenul. Dar la aia care invata si isi vad de treaba s-a gandit cineva? Eu am fost unul dintre ei si totusi am dat bani la BAC. Si, da, ma oftic!
Participasem la Olimpiada de Geografie la faza pe Municipiu si iesisem cu o nota de care eram mandra chiar daca nu am mers mai departe, Si la proba de geografie, colega mea Silvia pe care daca o scotea la harta si o punea sa arate Oltul, cauta cu privirea Muresul, a luat 10. Iar eu… 9,80 ca mi-a scapat ceva dar nu am avut curajul sa „ma inspir” chiar daca platisem aceiasi bani. Pentru mama a fost un efort foarte mare sa dea 500 de mii la vremea acea. Adica eu nu mi-am permis sa merg la balul de absolvire pentru ca nu aveam bani nici de bal nici de vestimentatie, nu mi-am permis macar o ora de meditatii pentru admiterea la facultate, dar a trebuit sa dau acei bani, obligat-fortat chiar daca eram foarte bine pregatita pentru toate materiile. Fiecare examinator primea cate 2 milioane de lei vechi, lasati pe catedra, intr-un ziar. Din punctul meu de vedere, problema s-ar rezolva simplu, daca, in loc de controale si perchezitii pe elevi, ar fi controlati profesorii. Sa intre in sala, doar cu sticla de apa, fara geanta, fara ziar, fara tigari si sa iasa la fel! Doar nu isi baga banii in chiloti de fata cu elevii. Si daca ar fi posibil si asta, atunci sa puna camere pe profesori. Si nici macar sa nu se stie dinainte cine si unde va supraveghea, sa fie totul ales si spus in ultima clipa.
 Vreau sa se termine o data cu spaga la BAC. In cazul in care copilul meu va fi un bou, incapabil sa ia examenul pe puterile lui, atunci sa fie sanatos si sa se descurce cum poate in viata! Dar nu vreau sa fiu obligata sa dau bani pentru asta! Statul incurajeaza totul. Daca Bac-ul nu ar mai fi obligatoriu cand te angajezi fie si ca femeie de serviciu, daca profesorii ar fi platiti nu dupa ore ci dupa performante poate nici nu ar mai fi nevoie de spaga. Cat despre treaba cu simplificarea examenului ca sa il promoveze toti prostii, nici cu asta nu-s de acord. Nu consider ca subiectele sunt foarte grele asa ca, decat sa il simplifice tinzand catre 0 mai bine sa il scoata de tot din programa si economisim niste bani cheltuiti cu organizarea lui. Cum puteti spune ca e greu de promovat Bac-ul? Eu pot sa va spun ca mama care are 50 de ani si doar 10 clase ar scoate nota de trecere la subiectele de anul acesta.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares