Mos Martin merge la plafar

Mos Martin …cine nu il cunoaste? Locuieste in padurea de la marginea Brasovului de cand se stie. Il vad mereu toamna tarziu si apoi se retrage pana in primavara. Hibernatul e pasiunea lui. Sa stea la caldura in barlog, cu burta in sus, consumand mierea adunata peste vara, asta il prinde cel mai bine. Dar zilele astea, Mos Martin e cam suparat. Iarna se lungeste cam mult, proviziile s-au terminat si parca simte ca ar avea nevoie de suplimente pana ce soarele va castiga batalia cu zapada si va putea sa iasa iar in cautare de hrana. Musai sa faca o vizita la plafarul padurii.

– Buna ziua doamna Plafarica.
– Buna sa iti fie inima, Mos Martine, ce te aduce pe la mine? Probleme? Te vad cam palid si cam tras la fata.
– Am venit dupa…niste miere. Am avut doua butoaie pline ochi cu miere dar iarna a fost cam lunga si le-am terminat. Eu fara miere nu pot. De cand eram ursulet la mama mananc miere in fiecare zi si ca aliment si ca medicament. O mananc sub toate formele: cristalizata, lichida, poliflora, monoflora, in fagure, centrifugata, scursa. Nu conteaza. Gustul ei dulce si parfumat e unic.
– Da, si cu adevarat mierea face minuni pentru toata lumea. Contine atatea minerale si vitamine ca i-am recomandat-o si vulpii cand a fost racita. Nu prea i-a placut. Zicea ca tot mai buna e gaina dar a luat cand au auzit ca are in compozitie si sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu dar si vitaminele K, B1, B2, B6, B12, C si acid folic.
– Mai ales in perioada asta, am nevoie de ea. Vad ca tot anunta ca iarna mai sta pe la noi si eu trebuie sa ma hranesc. Am citit ca 100g de miere are 315 calorii si are valoare nutritionala mare. Imi mai potolesc si eu foamea cu ea. Niciodata nu mi-a lipsit din casa. De la mama am invatat mereu. E aliment viu pentru organism si puternic antioxidant. Toata padurea imi zice ca arat bine pentru varsta mea si nu scartaie nici un surub. Le recomand mierea. Toata viata m-am tratat cu miere si produse apicole. Cand eram mic, orice simpla raceala, tuse, acces de febra insemna portie dubla de miere. De cate ori nu imi trageam nasul doar ca sa o primesc.
Dar mi-a prins bine. Cand ma uit la altii si ii vad ca se vaita, unul de inima, altul de genunchi, nu-mi vine sa cred ca eu nu am avut niciodata habar ce inseamna tensiunea arteriala crescuta sau durerea reumatica. De vazut, vad perfect: zaresc tufa cu mure de la zeci de metri. Despre constipatie am aflat doar din reviste. Si dintii, ia uite ce dinti sanatosi am: nici o carie! Si toti o putem consuma, pana si lupul care e diabetic are voie o lingurita. Doar ca unii nu stiu cum sa o foloseasca. Am fost zilele trecute pe la cumatra vulpe si m-a servit cu un ceai fierbinte. Ma imbia sa il beau ca e indulcit cu miere. Nu prea i-a cazut bine cand i-am zis ca mierea isi pierde proprietatile cand e pusa in lichide calde. N-am probleme nici cu insomnia. Toata iarna m-am odihnit perfect. Numai bufnita saraca are mereu probleme de nu reuseste sa adoarma. Dar nu are voie miere ca e alergica la polen. I-am recomandat mierea si iepurasului care se arsese la labuta cand incerca sa aprinda focul in soba. Tare bine s-a vindecat si repede!
– Mierea face minuni in multe afectiuni, ai dreptate! Afectiuni digestive, cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii: pentru toate o recomand. Sa fi vazut lupul ce disperat era cand isi pierduse mirosul. In doua zile era ca nou. Si  mai e si afrodisiaca. Pai stii vorba cu „va inmultiti ca iepuroaicele”? Stii de unde se trage? De cand i-am dat iepuroaicei un preparat pe baza de miere. Habar ai cat de frigida era inainte!
– Da, cunosc! Da-mi si mie atunci 3 borcane de salcam si 3 de poliflora ca vad ca se anunta viscol. Sa nu ne trezim cu drumurile blocate prin padure.
– Tocmai am primit un energizant nou, daca te intereseaza!
– Ce stie sa faca? E natural?
Energizant Natural 100%. E o combinatie delicioasa de miere, polen si propolis. Te pune pe picioare cat ai zice „Sabadus”. Iti da o energie de o sa incepi sa zumzai ca albina prin barlog. Te scapa de oboseala, de stres si creste si imunitatea organismului. Il puteti da si nepotilor.
– Dar de ingrasat nu ingrasa? Ca nevasta-mea e la dieta. Zice ca o strange blana de primavara.
– Nu, nu. Poate sa ia fara grija. Nu e genul de produs care creste apetitul, ba as zice ca, dimpotriva, controleaza senzatia de foame. Pe raspunderea mea! Si o sa iti multumeasca mai ales ca vremea asta rea o sa treaca si dupa ea ne paste astenia de primvara. A luat si ariciul acum cateva zile. Venise la mine mai mult dormind. Azi m-a sunat nevasta-sa. Cica de 2 zile, vine de la munca, se schimba si…in loc sa se culce pleaca la sala.
– Da-mi unul sa il incercam. Ah, era sa uit. Vecina veverita saraca, ai auzit de ea? Cica si-a facut analizele: e anemica si suspecta de cancer. Asteapta pensia acuma sa mearga la Bucuresti pentru mai multe investigatii. Nu ai ceva si pentru ea?
– Un sirop de catina. Are cea mai mare cantitate de vitamina C si betacaroten de 10 ori mai mult ca si citricele. Eu nu cred sa fie asa de grav si sper sa fie alarma falsa. Dar, acest sirop, numit si „vitamina tineretii”, contine vitaminele A,B,C,D,E,F,P,K,calciu, fier,fosfor, magneziua, potasiu, sodiu. Astea o fac un bun antianemic, anticancerigen si cicatrizant. E perfect natural, obtinut doar din suc de catina amestecat cu miere. Catinei i se mai spune si „ginseng romanesc” si il recomand nu doar celor care au deja probleme. E chiar mai bine sa il consumi preventiv, fiind un bun antioxidant, mentine organismul tanar si ii da putere sa lupte contra unor boli considerate inca incurabile.
– M-ai convins. Da si unul d-asta. Le treci in contul meu. Ma duc sa le duc proviziile ca mi-e ca ma prinde iarna pe drum! La revedere, doamna mea!
– Sanatate si numai bine, Mos Martine!

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares