Povesti moderne

Adesea, imi place sa stau sa ma gandesc la cum ar fi fost un lucru, o intamplare sau chiar o persoana, daca un detaliu cat de mic ar fi fost schimbat in poveste. Poate ca ziua ar fi fost altfel daca dimineata imi luam ciorapi roz si nu albi, poate ca nu mai scriam azi pe blog daca in ziua cand l-am creat, prietena mea nu mi-ar fi dat acel link. Asta mi se intampla si aseara. Stateam si imi aminteam de povestile copilariei mele, de fapt, ale copilariilor noastre, ale tuturor. Un mesaj care circula zilele acestea pe facebook, m-a facut sa ma gandesc ca, acele povesti pot fi privite si altfel. Iata cum suna mesajul: „Sa fiu cuminte?! De mica il vedeam pe Tarzan plimbandu-se dezbracat. Cenusareasa venea acasa la 12 noaptea. Pinocchio spunea numai minciuni. Aladin era hot. Alba ca zapada locuia cu 7 barbati. Popeye fuma si era tatuat. Prea tarziu! Nu e vina mea, este vina copilariei mele!”
 
alba ca zapada moderna
Asta m-a amuzat si m-a facut sa imi imaginez tot soiul de alte situatii amuzante sau inedite, in care s-ar putea afla personajele pe care le iubeam atata. Si, gandindu-ma la schimbarile care se produc in aceasta perioda in lantul de magazine Profi, am inceput sa imi imaginez cum ar fi fost viata lor, a personajelor de poveste daca pe vremea lor, cand se potcovea puricele cu 99 de potcoave de otel, ar fi existat Profi.

 

M-am gandit prima data la Scufita Rosie, nu stiu de ce. Cate a patimit biata de ea, doar pentru ca trebuia sa traverseze padurea ca sa ii duca bunicii de-ale gurii. In 2012, Nu ar mai fi nevoie sa faca asta pentru ca in mod sigur bunicuta ar fi avut prin apropiere un magazin Profi de unde sa cumpere cozonac delicios si sa nu isi puna nepoata pe drumuri. Lupul, nici el nu cred ca ar mai fi fost tentat sa inghita o bunicuta  greu digerabila, avand la dispozitie un raft de magazin plin cu produse proaspete din carne.

 

Fata babei si fata mosneagului – si soarta lor ar fi fost alta. Plecate pe rand de acasa, cele doua fete ajung sa munceasca pentru Sfanta Duminica. Cel mai probabil recompensele primite nu ar mai fi constat in niste cufere de lemn ci in doua carucioare : unul pentru fata mosului, plin cu produse Profi, pentru a-i rasplati harnicia si altul gol pentru fata babei. Sau poate, cine stie, daca fata babei si-ar fi facut cumparaturile la Profi si ar fi prins o oferta buna la cosmetice, povestea nu ne-ar mai fi spus despre ea ca era urata.

 

Capra cu trei iezi, ar fi avut si acum toti copilasii langa ea, daca, in loc sa cutreiere padurea ore intregi in cautare de merinde, ar fi mers sa le cumpere celor mici produse de la Profi, ca slava Domnului ar fi avut de unde alege din gama atat de variata de produse. Iar pomana de la sfarsit, ar fi fost de fapt petrecerea de majorat a iedului celui mare.
 
Harap-Alb nu s-ar mai fi luptat cu atatea grozavii si n-ar mai fi patimit atata ca sa aduca imparatului salati din Gradina Ursului. Salata sta la discretie la raionul de legume-fructe, proaspata si deloc costisitoare.
 
Munca Cenusaresei, ar fi fost mult usurata daca folosea produsele speciale de curatenie, in treburile casnice pe care i le dadea mama vitrega de indeplinit. Alba ca Zapada n-ar mai fi ajuns sa doarma chinuita in patuturi de pitici daca i-ar fi cumparat mamei vitrege, de la Profi, o oglinda care sa vorbeasca ceva mai putin. Ursul n-ar mai fi fost pacalit de vulpe daca ii spunea cineva ca fara sa bage coada in balta poate sa obtina peste fie proaspat fie congelat din supermarket. Credeti ca Praslea mai pazea nopti intregi marul din gradina palatului pentru a-i proteja fructele? In fond, marul trebuie sa aiba gust de mar, nu de aur! Cocosul din „Punguta cu doi bani” n-ar mai fi ajuns sa fie deposedat de punguta pentur ca sunt convinsa ca ar fi mers cu ea direct la Profi sa faca cumparaturi pentru restul gainilor din ograda. Printesa nu avea cum sa simta bobul de mazare de sub cele 99 de saltele , pentru ca la supermarket gasim si mazare in conserva si un bob fiert nu ar fi atat de tare ca cel de mazare proaspata. Nica a lui Stefan a Petrei, de-ar fi stiut ca poate gasi cirese la Profi, ar fi scapat de o tura zdravana de alergat prin canepa cu toiagul matusii Marioara zorindu-l de la spate. Cat despre omul lenes din poveste …. nu stiu daca Supemarketul l-ar fi putut ajuta cu ceva, intrucat posmagi miueti eu n-am gasit la raft. Dar, tot ce-i posibil sa apara pentru ca e musai ca toti clientii sa fie multumiti.
 
Si, pentru ca din toate povestile se trag invataminte, iata ce deducem noi din aceste situatii posibile: daca personajele noastre ar fi trait alaturi de noi in 2012, Profi le-ar fi schimbat viata si poate chiar destinul, mai ales acum, prin transformarea magazinelor in magazine de proximitate. Asta nu ne poate aduce decat avantaje daca ne gandim la multitudinea de promotii practicate care il vor ajuta pe cocos ca din cei 2 bani sa cumpere cat mai multe produse, la faptul ca produsele sunt in marea lor majoritate de provenienta autohtona si Nica are acces la cirese cu gust romanesc, la faptul ca produsele sunt atat de proaspete incat Spanul nu si-ar fi dat seama ca Harap- Alb i-a adus salati din supermarket si nu direct din gradina, la faptul ca magazinele sunt aproape de casa si Capra ar ajunge la timp ca sa le aminteasca iezilor ca era mai simplu sa se uite pe vizor in loc sa il puna pe lup sa cante si la gama foarte diversa de produse care e foarte posibil sa il multumeasca si pe omul lenes din povestirile lui Creanga. Colac peste pupaza din tei, unele magazine vor fi deschise non-stop si daca inca nu e clar pentru cei care obisnuiau sa se uite la o anume reclama, la non-stop nu inchide niciodata si cumperi fericit pana la adanci batranete.
 
Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus despre campanie asa. Si-am incalecat pe roata sa v-arat oferta toata. Si-am incalecat pe-un mar si v-am spus un mare adevar.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares