Iubita comandantului, Pam Jenoff (rezumat și impresii)

Iubita comandantului, Pam Jenoff

Azi te invit la o nouă porție de ficțiune istorică. Mi-a plăcut mult Pam Jenoff pe care am descoperit-o în Fetele dispărute din Paris și Povestea unui orfan, așa că, atunci când au sosit cărțile comandat de ziua mea, nu am rezistat prea mult tentației e a citi Iubita comandantului. Este o carte mai veche, dar pe care am tot amânat să o cumpăr.

Iubita comandantului, Pam Jenoff – scurt rezumat

În Cracovia celui de-Al Doilea Război Mondial, printre miile de evrei, trăiește și Emma. La nici o lună de la căsătorie, soțul ei pleacă departe, pentru a se alătura rezistenței. Emma se trezește, împreună cu părinții ei, într-unul din ghettourile din care cu greu se poate scăpa. Din fericire, soțul ei Jacob, reușește să o scoată de acolo. Emma ajunge în casa mătușii Krysia, cu acte noi, cu numele Anna. Nu mai este evreică.

La o cină organizată de Krysia, Anna îl cunoaște pe comandantul german Richwalder, care este în mod vizibila atras de ea. Curând, Annei i se oferă șansa de a lucra ca asistentă a comandantului. Se apropie tot mai mult de el, căutând să obțină cât mai multe informații pentru mișcarea de rezistență.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Au trecut luni bune de când nu și-a mai văzut soțul. I-a tot acceptat invitațiile comandantului la masă. Lucrurile pe care le află de la birou nu ajută prea mult. Trebuie să meargă mai departe. Și o face. Devine iubita, amanta comandantului. A fi spion este un joc periculos, dar nu este singurul pe care Anna îl joacă. Mult mai periculos este faptul că se implică emoțional în această relație. Ceea ce alții văd ca pe un sacrificiu, pentru ea este ȘI plăcere. Este mai mult decât atrasă de nazistul pe care ar trebui doar să-l urască.

Rămâne de văzut cum se va sfârși această poveste. Va reuși Anna să joace rolul până la capăt și să-i ajute pe membrii rezistenței în lupta lor împotriva naziștilor sau va fi prinsă? Sunt sentimentele ei pentru comandat destul de puternice să o facă să uite de care parte a baricadei este acesta? Își va mai revedea vreodată soțul sau își poate găsi fericirea alături de comandant? Ce-ți spune intuiția?

Cel mai bun preț pentru această carte îl găsești aici. O mai poți comanda de pe Cărturești.roElefant.roLibris.roBookzone.ro și chiar eMAG(dacă ai Genius, merită). Ai linkuri directe spre volum.

Iubita comandantului, Pam Jenoff – gânduri de după

Iată încă o porție generoasă de poveste despre luptele date de rezistență împotriva asupritorilor, despre curajul și suferințele cărora le-au făcut față femeile în timpul războiului! Nu orice femeie. De data asta avem în centru o evreică suficient de norocoasă cât să primească o nouă identitate și să i se ofere șansa de a face ceva împotriva agresorilor care i-au dat viața peste cap, care i-au luat totul în doar câteva zile.

Emma n-are nici 20 de ani. Este atât de tânără, cu atâtea visuri și speranțe! Toate sunt frânte. Din fata neajutorată și naivă, în doar câteva luni, viața o transformă într-o femeie puternică și mult mai hotărâtă și capabilă să lupte pentru lucrurile la care a visat și care încă sunt realizabile.

Pentru doar câteva persoane rămâne Emma. Pentru toți ceilalți este Anna. Cât de greu trebuie să fie să-ți asumi o nouă identitate și să fii mereu atent să nu te dai de gol în privința locurile din care se presupune că vii, a convingerilor tale religioase și politice, să zâmbești și să fii la dispoziția unor oameni care, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin, tot se fac vinovați de ororile pe care familia ta le trăiește! Să stai mereu cu teama de a nu fi descoperit, să îți înfrunți totuși această teamă, să intri în cușca leului pentru a-l cunoaște mai bine și a-l ataca din interior!

Cum de-a putut fata asta să se îndrăgostească de comandant? Cum este posibil să-l iubească pe el, dar și pe soțul ei în același timp? Lucrurile nu sunt atât de greu de înțeles. Sunt două iubiri diferite și două femei diferite. La început, recunosc că și eu am judecat-o. Am crezut că e vorba doar de atracția fizică față de șeful ei nazist. Treptat, alături de ea, descoperi că și nazistul e om, că el însuși a avut mult de suferit din cauza acțiunilor și a ordinelor celor de sus. Este tot un pion. Cu grade, dar tot pion. Are și ceva bun în suflet. Nu e greu de înțeles de ce o fată cum e Emma, lipsită de experiență, despărțită atât de repede și brutal de soț și familie, devine iubita comandantului.

Care-s lucrurile care mi-au plăcut mai puțin? Primul este faptul că se repetă la infinit aceleași întrebări și frământări. Este normal ca Emma să fie confuză și nesigură, să nu mai știe ce este bine și ce este rău, ce simte exact și pentru cine, dar simt că sunt totuși prea multe pagini dedicate vârtejului ăstuia interior care nu se mai oprește. Apoi, finalul. L-am găsit grăbit și incomplet.

M-am bucurat de reîntâlnirea cu stilul cunoscut și plăcut al lui Pam Jenoff. Împletește așa de frumos datele istorice adunate cu ficțiunea! Redă totul atât de cursiv! Te transpune într-o lume nouă. Știe să pună emoție acolo unde trebuie, să creeze momente de suspans, să susțină intriga, să creeze personaje puternice și credibile, de care să te atașezi, pe care să le ții minte ceva timp după ce ultima filă a romanului a fost dată. Este un roman bun. Vi-l recomand.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares