5 greșeli care-ți sabotează din start culturile agricole

sfaturi culturi agricole

Cultivarea plantelor nu a fost niciodată ușoară. Pe vremuri, oamenii duceau lipsă de utilaje, depuneau mult efort pentru a obține roadele dorite, nu aveau cunoștințele și mijloacele necesare pentru a se păzi de dăunători. Azi avem mașinării, tehnologii, știință, informații la tot pasul. Ar trebui să fie simplu de făcut agricultură. Nu e chiar așa. Sunt multe greșeli pe care le poți face ca fermier începător, care să-ți saboteze din start culturile agricole. Pe toate le poți evita informându-te bine!

Nu iei în calcul specificul solului

O greșeală majoră pe care mulți o fac este să se apuce să planteze ceva ce știu eu că s-ar vinde bine, dar fără să verifice dacă respectiva cultură este recomandă sau nu pe tipul de sol de pe terenul lor. Plantele au nevoi diferite. Unele se simt bine și rodesc perfect pe soluri negre, altele în soluri brune, nisipoase sau mixte. Oricât ai uda și ajuta cu stimulente o plantă sădită pe un sol neprietenos, nu vei avea rezultatele dorite.

Dacă vrei, de exemplu, să cultivi ardei, nu-ți iei direct răsad sau sămânță și te apuci de treabă. Primul pas este să verifici dacă ai tipul de sol necesar unei astfel de culturi. Intri pe pagina cultura ardeiului și afli în doar 5 minute tot ce trebuie să știi într-o primă fază despre nevoile lui în materie de sol, temperaturi, umiditate, fertilizanți, etc. Doar așa vei obține satisfacții maxime din munca ta, indiferent că faci agricultură pentru consumul propriu sau vrei să dezvolți o afacere în domeniu.

carturesti.ro

Furi sau pierzi startul la plantat

Toate se fac la timpul lor. Nu poți planta mai devreme în ideea de a scoate recolta înaintea tuturor, la fel cu nu poți nici întârzia prea mult cu plantarea. O poți face, dar în solar. În rest, pentru culturile agricole în aer liber, există un calendar al lucrărilor pe care trebuie să-l știi și să-l respecți. Nu te apuci să cultivi grâu în mijlocul verii sau roșii când se apropie toamna, asta e clar. Dacă plantezi la momentul nepotrivit, producția nu va fi cea așteptată.

Cunosc personal pe cineva care a investit destul de mult în înființarea unei culturi de mazăre furajeră, dar nu a scos deloc profit la culesul ei pentru că a plantat-o prea târziu. Când ar fi trebuit să o facă pentru a nu ieși în pierdere? Vezi când se seamănă mazărea – un articol scurt și cuprinzător despre asta!

Nu ții cont de cât soare are nevoie planta

Trebuie să faci asta când plantezi orice sămânță sau bulb în grădina ta. Există plante care se pot dezvolta și rodi și mai la umbră, și altele care au nevoie de multă lumină și soare din belșug. Ai plantat în locul greșit, muncești degeaba.

Îmi aduc aminte, anul trecut, am cumpărat niște bulbi de frezii. Aceiași bulbi au fost plantați și la țară, și în mica mea grădină de acasă. La soacră-mea am avut frezii, la mine, nu. Același tip de sol, udate la fel. La ea au avut soare din plin, la mine le-a ținut umbră un liliac. Sunt atâtea detalii care contează și, când ești începător, nu te gândești la ele.

Nu uzi corect

Ce mare filosofie să uzi plantele!? Mai greu cu irigațiile, pe câmp, dar, în grădină, ar trebui să fie simplu. Uzi când ai timp și cam cât crezi. Greșit! Fiecare cultură este diferită. Unele cer mai multă apă, altele mai puțină. Unele plante merg mai bine dacă sunt udate dimineața, altele, dacă sunt udate seara. Pentru unele contează mult și temperatura apei folosite pentru udat. Unele vor apă doar la rădăcină, altora le place să fie stropite. Am zis că eu că agricultura e treabă grea.

Folosești greșit produsele fitosanitare

Natura ne poate pune în multe feluri bețe în roate când vine vorba de culturile agricole. Seceta, grindina, vijeliile, dăunătorii sunt provocări serioase. Din fericire, pe partea de dăunători, putem interveni cu produse care să ne protejeze culturile. Avem ierbicide, insecticide, fungicide, biocide. Treaba este să fie folosite corect, în cantitățile recomandate și respectând instrucțiunile producătorului/vânzătorului.

Ca să dau tot un exemplu personal, unchiul meu s-a apucat anul trecut să planteze ardei în solar. A luat un ierbicid, s-a uitat pe sticlă cum se prepară, dar nu a mai citit și cum se aplică. A dat cu el direct pe plante. Și-a pierdut munca de două luni.

Recoltele nu s-au obținut niciodată ușor. Nu e ca și cum ai arunca o mână de semințe într-un colț al grădinii și apoi ai sta la soare așteptând să culegi roadele. Este nevoie de multă implicare, muncă, dar mai ales informație și atenție. Nici măcar o floare în ghiveci nu poți crește dacă nu știi totul despre ea și nevoile ei.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 23/02/2023
    Răspunde

    Multumim pentru informatii.

    • MarioaraGurgu
    • 23/02/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații foarte utile.

    • Bojana Tihan
    • 24/02/2023
    Răspunde

    Informații foarte utile mulțumim frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares