Protecția solară – 5 greșeli de evitat dacă ții la sănătatea ta

protecție solară

Ultimele weekend-uri mi le-am petrecut la pescuit și m-am îngrozit văzând oameni înroșiți ca racii, stând dezbrăcați sub acțiunea directă a razelor soarelui, dorind parcă să se bronzeze într-o zi cât alții într-o vară. Nu ai cum să faci așa ceva, nu ai cum să stai atâtea ore în soare, fără protecția solară recomandată de medici. Cum ai putea crede că este sănătos să te înroșești atât de tare? Mi-e milă de pielea lor.

Anul trecut, am avut parte de arsuri solare în doar vreo doua ore de stat la pescuit, într-o zi în care mi-am uitat cremele de soare acasă. S-a lăsat cu usturimi, mâncărimi, bășicuțe și piele cojită. Asta pe arii restrânse pentru că am avut pantaloni lungi, bluză cu mânecă 1/2, șapcă și ochelari. Protecția solară este obligatorie și trebuie făcută corect, cu produse cu factor de protecție solară destul de ridicat, aplicate în cantitate suficientă și reaplicate conform ambalajului sau prospectului. Și asta nu este tot. Sunt o mulțime de greșeli pe care le putem face fără să ne dăm seama, greșeli care ne costă și pe moment, dar mai ales pe termen lung. Iată doar câteva, cele mai grave dintre ele!

Uiți de anumite zone ale corpului

Care sunt zonele la care mă gândesc? În primul rând, zona ochilor. Pleoapele sunt uitate de cele mai multe ori. Și ele trebuie protejate. În principiu, orice cremă cu SPF minim 30, cu filtru mineral, este perfectă pentru pleoape. Cele cu SPF chimic sunt greu și rar tolerate în zona sensibilă a ochilor. Dermedic Sunbrella Baby loțiunea minerală pentru bronz cu SPF50. O găsiți la categoria protecție solară bebeluși și are și un preț bun. Pe mine m-au convins cosmeticele Dermedic că își merită banii după ce am descoperit crema lor de mâini și deodorantul.

Dermedic Sunbrella Baby loțiunea minerală pentru bronz cu SPF50

O altă zonă de care tindem să uităm este cea a urechilor. Nici buzelor nu li se oferă îngrijirea de care au nevoie întotdeauna. Îți spun din proprie experiență că, după vreo 10 ore de stat în aer liber, zi parțial înnorată, cu nu mai mult de 26 de grade Celsius, fără factor de protecție aplicat, buzele se simțeau arse, uscate, conturul lor era înroșit. Acum nu mai plec fără balsamul de buze Blistex cu SPF50.

Blistex Ultra SPF 50+ Balsam de buze hidratant

Aplici SPF doar în zilele însorite

Crezi că dacă e soare puternic ai nevoie de protecție solară? Greșit. Te poți trezi cu arsuri solare chiar și într-o zi mai înnorată. Radiațiile sunt acolo, chiar dacă nu simți razele puternice ale soarelui. Își fac de cap pe pielea ta. Oricând ești în aer liber, ai nevoie de SPF, chiar dacă tu crezi că produsele cu factor de protecție sunt doar pentru plajă sau pentru zilele caniculare.

Crezi că soarele nu ajunge sub umbrelă

Faptul că stai sub o umbrelă pentru a te feri de soare este lăudabil, dar nu suficient pentru a-ți proteja 100% pielea de efectele și riscurile expunerii la soare fără protecție solară. Umbrela nu este o cupolă perfectă cu protecție UV sub care să te poți ascunde. Poate nu îți pasă de îmbătrânirea prematură, dar ar trebui să te temi de cancerul de piele și arsurile solare. Neapărat, un produs cu SPF, chiar și sub cea mai bună umbrelă.

Aplici SPF prea târziu

O altă greșeală frecventă pe care o facem este să aplicăm produsul cu SPF prea târziu, adică după ce am ajuns deja la plajă, piscină, pădure, etc. Pentru a fi complet protejat de la primul contact cu soarele, crema cu factor de protecție ar trebui aplicată cu aproximativ 15 minute înainte de expunere. Astfel, ea are timp să pătrundă în piele și să se activeze.

Nu te protejezi în mașină

Foarte puține persoane sunt conștiente de faptul că protecția solară este necesară și în mașină. Geamurile mașinilor, cu foarte puțin excepții, nu protejează de toate radiațiile UV. Cei care petrec mult timp în mașină trebuie neapărat să știe și să rețină asta. Chiar dacă nu te poți alege cu arsuri solare după mai multe ore de șofat, pentru că, se pare, radiațiile UVB sunt ținute la distanță, rămâne pericolul razelor UVA. Acestea pătrund în piele și cresc riscul de cancer.

Farmona Sun Balance crema de față și loțiune cu SPF50

Știu că aceste produse reprezintă un cost în plus, dar nu trebuie să le folosești pe cele mai scumpe. Cu 50 de lei, poți avea și o cremă cu factor de protecție și o loțiune după plajă. Poate chiar mai mult, dacă urmărești ofertele. Eu mi-am luat două loțiuni Farmona 200ml când le-am prins la reducere pe Notino. Este chiar atât de mult, când te gândești că incidența cancerelor de piele a crescut de vreo trei ori în ultimii treizeci de ani?

Evident că cea mai mare greșeală pe care o poți face este să nu te protejezi deloc. Apoi, să nu folosești suficient produs sau să nu-l reaplici suficient de des. Protecția solară nu este un moft. Dacă o cremă de ochi poți spune că este un produs de care nu ai neapărat nevoie, de vreme ce nu îți pasă de riduri, produsele cu SPF nu ar trebui să lipsească din rutina nimănui. Soarele nu mai este cel de acum treizeci de ani, noi nu mai suntem cei de acum treizeci de ani, când oamenii stăteau toată ziua pe câmp, fără SPF-uri.

PS: Dacă vrei un produs care să te protejeze, dar să uniformizeze și culoarea tenului, trebuie să încerci Uriage Bariésun cremă de față cu efect de protecție SPF 50+. Eu am primit-o ieri și a fost dragoste la prima aplicare. Pentru piele mai albă, nuanța Fair. Eu am Golden pentru că deja sunt destul de bronzată.

Uriage Bariésun crema de fata cu efect de protectie SPF 50+Golden
Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 08/06/2022
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

      • Asaftei Simona
      • 08/06/2022
      Răspunde

      Cam pe toate le-am comis ,dar pe viitor o să incerc să nu mai trec peste ele .Mulțumim pentru articol draga mea !

    • Mihaela Curea
    • 08/06/2022
    Răspunde

    Încerc sa folosesc an de an creme cu protecție solară cât mai ridicată.
    Pielea mea este tare îngrijită și După expunerea la soare, o etapa tare importantă, consider eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares