3 afecțiuni pe care le pot indica durerile menstruale. Toate duc la infertilitate

femeie dureri menstruale

Foarte multe femei se confruntă cu dureri în perioada menstruală și pre-menstruală. Ele trec, în cele mai multe cazuri, în câteva ore. Sunt normale, ne spunem. Așa am fost educate și așa ne spun și unii medicii. Nu prea vorbim despre ele. Le-am acceptat și trăim cu ele. Sunt însă și situații în care durerile menstruale pot fi un semnal de alarmă. Dacă sunt de lungă durată, prea intense sau declanșate sau agravate în timp (nu au existat de la prima menstruație, din adolescență), trebuie neapărat văzut ce le provoacă. Nu sunt normale.

Sunt multe afecțiuni care au printre simptome și dureri în zona pelviană. Azi vorbim despre trei dintre ele. Toate trei duc la infertilitate, dacă nu sunt tratate la timp.

Endometrioza

Endometrioza este o boală care se manifestă prin creșterea în afara uterului a endometrului, țesutul ce îmbracă uterul pe interior. Endometrioza poate ataca ovarele (endometrioza ovariană), trompele uterine, vaginul și membrana pelvisului (endometrioza pelvină). Printre simptomele acestei boli avem desigur durerile menstruale, durerile la urinare și în timpul actului sexual, menstruație abundentă și îndelungată. Cifrele actuale indică faptul că 15% dintre femeile aflate la vârsta reproducerii suferă de această boală, dar este posibil ca procentul să fie mult mai mare, multe dintre paciente nefiind diagnosticate corect.

De cele mai multe ori, boala evoluează fără ca pacienta să știe de ea, ducând la infertilitate. Care sunt cauzele apariției sale, cum poate fi diagnosticată și tratată fără riscul de a nu mai putea avea copii, află din materialul video Endometrioza (click!). Domnul Dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie și fondator al EndoInstitute din Timișoara, specializat în chirurgia endometriozei, îți spune totul.

Anexita

O cunoaștem sub numele de anexită, dar medicii o numesc boală inflamatorie pelvină. O confundăm cu o răceala la ovare sau cu o infecție urinară, dar ea este de fapt o infecție la nivelul organelor genitale, provocată de bacterii. Anexita se manifestă prin: dureri menstruale mai puternice, care continuă (mai puțin intense sau nu) și între menstruații, menstruație dereglată (mai abundentă sau mai redusă), posibile sângerări anormale în perioada dintre menstruații, secreții vaginale abundente, de culoare dubioasă (galben-verzui) și/sau cu miros neplăcut, urinare dificilă și dureroasă. Anexita nu trece de la sine și nu se tratează cu băi calde de șezut.

Dacă infecția care provoacă această boală inflamatorie pelvină nu este combătută la timp, și ea poate duce la infertilitate sau crește riscul de dezvoltare a unei sarcini extrauterine. Se estimează că 10% din femeile care aleg să ignore semnele anexitei sau le tratează prea târziu devin infertile. Din fericire, anexita este mai ușor de diagnosticat decât endometrioza.

Ovarele polichistice

Durerile menstruale pot fi la fel de bine și semn al unor ovare polichistice. Tot mai multe femei din lumea întreagă se confruntă cu această problemă. La nivelul ovarelor (care de obicei apar și mărite la ecografie) se formează mai multe chisturi mici, ca urmare a faptului că ovulul nu este eliberat din foliculii ovarieni. Se pare că majoritatea studiilor pun această disfuncție ovariano-endocrină pe seama moștenirii genetice, dar încă se studiază problema. Cauzele ți le poate explica mai bine medicul. Hai să vedem care sunt semnele care ar trebui să te trimită la e!

Sindromul ovarelor polichistice se manifestă prin hirsutism, creștere mare în greutate (nejustificată de alimentație), acnee, ten gras, schimbări bruște de dispoziție, rezistență la insulină, menstruații neregulate și dureroase. Ovarele polichistice sunt semn, cauză și poate chiar efect al dereglărilor hormonale. Este o relație complicată între ele și hormoni.

Cert este că o bună parte femeile care suferă de ovare polischistice nu au parte de ovulație sau au ovulații neregulate, deci sunt infertile. Dacă riscul de infertilitate nu vă sperie, pentru că poate nu vă doriți copii, aflați că ovarele polichistice cresc riscul de infarct, diabet, cancer de endometru și steatohepatită nonalcoolică. Fuga la ginecolog și endocrinolog pentru diagnostic și tratament!

Nu orice durere menstruală trebuie să te sperie. Dacă ai avut aceste dureri dintotdeauna, nu durează mult (se diminuează în câteva ore și dispar în 2 zile), ești la zi cu vizitele la medic și nu ai alte simptome asociate, nu ai motive de panică. În schimb, dacă durerile menstruale au debutat sau s-au agravat de curând, dacă sunt foarte puternice și îndelungate, nu ezita să îi spui medicului despre ele. Pot fi semne ale unor afecțiuni de tipul celor descrise mai sus.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Da, din păcate am trecut prin afecțiunea aceasta, ovare polichistice. O afecțiune ce mi-a dat bătăi de cap.

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2021
      Răspunde

      din pacate, multi ginecologi spun pacientelor ca au niste chisturi milimetrice si le trimit acasa, fara alte indicatii…

        • Valeria Chertes
        • 09/04/2021
        Răspunde

        Mulyumim pentru informatii.

      1. Bine de stiut

    • Oana
    • 09/04/2021
    Răspunde

    Adevarat, nu orice durere trebuie sa ne sperie, dar o vizita la medic e indicat.

  2. Endometrioza imi da mari batai de cap de ceva ani buni, chiar si dupa operatie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares