Dragoste și ură – Rhidian Brook (recenzie)

Dragoste și ură - Rhidian Brook

TitluDragoste și ură (titlu original The Aftermath)
Anul apariției în România 2019
Editura TREI
Autor Rhidian Brook
Traducere Ciprian Șiulea

Al Doilea Război Mondial s-a terminat. Germania cea învinsă este controlată de aliații care vor contribui la denazificare și la reconstrucția tării distruse de război. Hamburgul este sub ocupație/protecție britanică. După ani în care nu și-au văzut familiile, mai marii armatei britanice o pot face acum. Familiile lor se vor muta alături de ei aici. Nu se știe pentru cât timp. Vor locui în case confiscate.

Colonelul Lewis a lăsat acasă, în Anglia, când a plecat, doi fii și o soție frumoasă și iubitoare. Aveau o căsnicie fericită. Acum, la Hamburg, vine o soție rece, total schimbată. Războiul i-a luat un fiu și a rănit-o grav. Și acum Rachel este obligată să vină aici, departe de țara ei, să locuiască în casă cu doi evrei (Lewis nu îi dă afară pe Stefan și pe fiica lui, evreii în casa cărora vor locui, așa cum ar trebui să procedeze).

libris.ro
Oferta zilei la carti


Lewis stă în continuare prea mult departe de familie. Obligațiile de serviciu îl țin departe. Rachel nu-l mai iubește. Germanii i-au ucis fiul și el vrea să-i ajute? O obligă pe ea să trăiască alături de ei? Pentru ea Stefan, proprietarul de drept al casei, nu este decât o piedică. Ar fi trebuit ca Lewis să-l dea afară.

În vreme ce Lewis evită să comunice cu soția și așteaptă ca ea să se comporte ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, Rachel vorbește tot mai des chiar cu omul pe care nu l-a vrut în casă. Curând, ea și Stefan vor descoperi că au mult lucruri în comun. Și… își vor alina durerea unul altuia. Contextul politic nu e prielnic unei relații dintre o britanică, și măritată, și un evreu. Ba, mai mult, nici trecutul nu se lasă așa ușor și apar informații noi care schimbă totul.

Povestea este mult mai amplă. Dincolo de relațiile adulților, stau acțiunile celor doi copii, al lui Lewis și al lui Stefan. Unul neglijat de părinți, celălalt răzvrătit împotriva părintelui care a acceptat așa ușor moartea mamei, cei doi vor deveni unelte în mâna unui grup ale cărui acțiuni pun în pericol libertatea lui Stefan și viața lui Lewis. Rămâne să descoperiți singuri cum va evolua triunghiul amoros și cum se va termina totul.

Comandă Dragoste și ură de pe site-ul Libris.ro! Ai transport gratuit prin curier la comenzi mai mari de 50 de lei.

Dragoste și ură este un roman pe care nu am fost sigură că vreau să-l citesc. Văzusem că a apărut și filmul pe HBO GO, eram puțin curioasă, dar mă temeam să nu fie vorba de vreo poveste exclusiv de dragoste, care m-ar fi plictisit teribil. Acum, la final de lectură, mă bucur că am cedat tentației de a-l citi. Este un roman destul de complex, care s-a dovedit ușor de citit, aproape deloc siropos, oferind o perspectivă nouă asupra războiului și a urmărilor lui.

După război nimic nu mai e la fel. Oamenii s-au pierdut familiile. S-a schimbat aspectul orașelor. S-a schimbat politica. S-au schimbat ei înșiși. Toți. Sau aproape toți. Copiii care nu mai au școli, case, și mănâncă ce apucă vor să răzbune moartea părinților. Părinții care și-au pierdut copii îi urăsc pe cei care, cred ei, au făcut războiul. Numai că vinovații nu sunt printre ei și cei pe care-i urăsc sunt, de fapt, oameni simpli ca și ei. Britanici, francezi, ruși, nemți, toți sunt oameni. Nu mai sunt inamici. Au fost inamici pentru că cineva le-a ordonat să fie.

Ani de zile nu-ți vezi familia. Soția pierde un copil și tu poți fi alături de ea pentru că ești la război. Ea nu înțelege că datoria te-a ținut departe de ea. Sau poate… războiul a fost o scuză, un paravan după care te-ai ascuns crezând că trecerea timpului le va rezolva pe toate? Cam la asta te gândești când analizezi comportamentul lui Lewis. Este un om bun, sufletist, dar are un caracter slab și evită lucrurile pe care nu știe cum să le gestioneze și, mai ales, nu își exprimă niciodată sentimentele. Ăsta este cel mai mare păcat al lui.

Rachel se apropie de omul pe care îl detestă pentru că el este singurul care-i vede suferința și este dispus să o asculte și să o aline. N-ai cum s-o judeci. Poate ai fi făcut la fel. Mai ales că Stefan este bărbat atrăgător și șarmant. Numai că relația lor eu nu am perceput-o ca pe o poveste adevărată de dragoste, ci ca pe o consolare, ca pe un soi de răzbunare. Nu cred că s-au iubit cu adevărat. Autorul nu împărtășește cu noi frământări, iar ei renunță ușor la relația lor. Un singur lucru de reproșat lui Rachel – că noua ei viață înseamnă prea multă libertate pentru fiul ei. Asta într-o lume încă ostilă și periculoasă.

Toți sunt, deopotrivă, vinovați și victime. Toți sunt oameni. În toți zace și bine și rău.

Totul stă sub semnul dragostei și al urii. Unii trec de la dragoste la ură, alții de la ură la dragoste. Dar nu vă imaginați totul ca o mare poveste de dragoste. Este mult mai mult. Este multă durere în acest în roman: oameni cărora li se iau casele și averea, oameni care cerșesc mâncare, o pâine cumpărată cu un pachet de țigări, dărâmături sub care încă se mai găsesc cadavre, oameni anchetați și acuzați pe nedrept, nepăsare din partea celor care ar trebui să ajute.

Finalul m-a surprins puțin. N-am crezut că Rachel îi va divulga lui Stefan informațiile descoperite. N-am crezut că… n-o să-ți spun. Te las pe tine să descoperi.

Ceva ce nu mi-a plăcut la Dragoste și ură: prea multe cuvinte și propoziții în limba germană. Eu nu știu germană și nu stau cu dicționarul după mine, așa că mai mult am intuit ce spuneau, decât să înțeleg.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Iuliana Mihai
    • 26/07/2019
    Răspunde

    Particip

      • Cristina Dragomir
      • 29/07/2019
      Răspunde

      Inscrierea pe Facebook, te rog.

  1. Titlul acestei carti ma face sa imi doresc sa o citesc.

      • Cristina Dragomir
      • 29/07/2019
      Răspunde

      Mie tocmai titlul nu mi-a placut in prima faza.

    • Inna Inessa
    • 26/07/2019
    Răspunde

    Ard de nerăbdare sa o citesc si eu!!!

      • Cristina Dragomir
      • 29/07/2019
      Răspunde

      Sa ne spui cum ti s-a parut!

    • Maria Aghinitei
    • 26/07/2019
    Răspunde

    Interesanta actiune si multa drama! O recezie buna, care m-a facut curioasa sa citesc cartea.<3

      • Mirela Barbălată
      • 27/07/2019
      Răspunde

      M-ai făcut curioasă 😉 . Inițial, am vrut să îi zic pas 🙂 . Acum, m-ai tentat tu 🙂 😉 .

        • Cristina Dragomir
        • 29/07/2019
        Răspunde

        Mie nu imi pare rau ca am citit-o.

      • Cristina Dragomir
      • 29/07/2019
      Răspunde

      drame mici si drame mari, ai dreptate.

    • Bratu Gabriela
    • 30/07/2019
    Răspunde

    Știam ca este film, dar nu știam de carte. Nu suna rau deloc! Dacă e cu război, e pentru mine

      • Cristina Dragomir
      • 30/07/2019
      Răspunde

      Eh, iaca acum stii si de carte, asa ca go!

  2. Răspunde

    Stii deja ca evit sa citesc carti care au ca subiect povesti din vremea razboiului dar asta parca m-ar tenta. Poate imi fac curaj :))

      • Cristina Dragomir
      • 09/08/2019
      Răspunde

      Aici se terminase razboiul deja, da?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares