Acces interzis – Karen Cleveland (recenzie)

Acces interzis - Karen Cleveland

TitluAcces interzis (titlu original Need to know)
Anul apariției în România 2018
Editura RAO
Autor Karen Cleveland
Traducere Cristina Mihaela-Tripon

Vivian este analist CIA. Muncește din greu la implementarea noului program prin care CIA speră să prindă o serie de agenți secreți ruși. Tocmai a reușit să pătrundă în calculatorul unui intermediar și să acceseze niște fișiere în care speră să găsească informații importante. Și chiar găsește într-unul din ele: pozele a cinci agenți ruși. Unul dintre ei este chiar soțul ei. Matt, soțul ei perfect, tatăl iubitor al celor patru micuți, omul alături de care a trăit atâția ani, este agent rus. Asta da șoc!

Vivian este pusă într-o situație din care nu știe cum să iasă. Își confruntă soțul și el îi recunoaște că totul (în afară de sentimentele lui) este o minciună: numele lui, amintirile din copilăria lui, identitatea părinților săi, job-ul. Matt este agent de când avea 15 ani. Ce poate face Vivian acum? O parte din ea ar vrea să-l denunțe pentru că așa este corect. O altă parte din ea, aceea care vede cât îi iubește Matt pe copii și cât de atașați sunt și ei de el, care are atâtea amintiri frumoase cu omul acesta devenit brusc un străin, ar vrea să fie totul un vis urât, să nu fi văzut niciodată acele poze. Dar le-a văzut.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Matt nu se numește Matt. Are o armă ascunsă într-o cutie. Oare cât din informațiile CIA pe care ea i le-a împărtășit în acești ani a ajuns la ruși? Acum e clar de ce a susținut-o în carieră, a încurajat-o să lase copiii cu el ca să meargă la muncă, de ce nu mergeau niciodată în vizită la părinții lui. Nici măcar faptul că s-au întâlnit nu a fost întâmplător. Dar lucrurile acestea nu schimbă faptul că Vivian s-a simțim și se simte iubită, că Matt a fost și este un soț și un tată grijuliu.

Ce va raporta Vivian la muncă atunci când i se va cere să arate ce progrese a făcut? Dacă-l denunță pe Matt, el va fi închis, copii vor rămâne fără tată și ea fără sprijinul de care a avut și are nevoie. Dacă nu o face, va ajunge ea la închisoare pentru trădare. O decizie grea care le poate distruge viețile tuturor. Ce să fie mai presus: iubirea sau datoria față de țară?

Cumpără cartea de pe Libris și ai transport gratuit la comenzile de peste 50 de lei!

Când pe coperta sau în descrierea unei cărți văd cuvântul thriller, nu mă pot abține să nu o pun în coș. Cu atât mai puțin să stau departe de ea. Cum să nu te atragă o carte despre o angajată CIA care descoperă după ani de mariaj că soțul ei este agent rus? Sună foarte captivant, nu?

Acces interzis este o carte al cărei subiect m-a trimis din prima cu gândul la serialul The Enemy Within, al cărui prim sezon tocmai l-am terminat de urmărit. De aici și așteptările mele foarte mari. Trebuie să recunosc că nu a fost tocmai ce mă așteptam eu, dar asta nu înseamnă că a fost o carte de lăsat din mână. Eu am dat-o gata în două seri.

Rezumatul de mai sus este doar o mică parte din poveste. Ea este mult mai amplă, mai complicată. Se pornește de la încercarea de a ascunde adevărul sub preș și lucrurile se complică. Intră în scenă și rușii, copiii lui Vivian și ai lui Matt sunt în pericol, Vivian caută soluții, Matt dispare… sunt multe de zis. Poate prea multe. Impresia generală este că autoarea a venit cu prea multe idei pe care nu le-a dezvoltat cât ar fi trebuit.

Intriga mi s-a părut grozavă. Vivian este pusă într-o situație în care nimeni nu și-ar dori să fie vreodată. Lupta care se dă înăuntrul ei trebuie să fie foarte grea. Cum să mai ai încredere într-un om care s-a ciocnit de tine acum zece ani pentru că asta îi era misiunea? Cât de sigură mai poți fi de sentimentele cuiva care te minte de atâta timp? Doar ai mereu de-a face cu agenții ruși în meseria ta și știi cât de bine pot juca teatru! Dar Matt n-are cum să joace un rol atunci când face mâncare, îngrijește copiii, te ține în brațe și îți dă putere să mergi mai departe! Sau are?

Pe Vivian am urât-o. Chiar dacă e personajul principal și în aparență n-a făcut nimic rău, nu mi-a plăcut nimic la ea. A făcut patru copii și nu doar că nu are timp se ocupe de ei, dar mi se pare că are un comportament stângaci, total aiurea (nu știe să comunice cu ei, i se pare greu să le facă un sandviș!). Este o fire foarte slabă, ușor manipulabilă, incapabilă să ia o decizie. Nici ca analist CIA nu cred că face treabă prea bună dacă a trăit 10 ani cu spionul în casă și nu l-a descoperit. Matt o fi mincinos, dar măcar e un tată bun și un spion grozav.

Sunt multe momente în care personajele se învârtesc în jurul cozii și povestea pare că nu mai înaintează, pagini întregi care trimit cu gândul mai degrabă la o dramă decât la un thriller, dar sunt și suficiente răsturnări de situație, momente mai intense, care fac din romanul acesta unul pe care am să-l numesc acceptabil. La suspans să se aștepte doar cei care nu au foarte multe thrillere la activ (cărți și/sau filme). Mie mi s-a părut destul de previzibilă autoarea. Nici finalul n-aș zice că a fost o surpriză. Eram sigură că e genul acela de carte în care ultimele două pagini arată ce n-au arătat cele aproape 300 de până atunci.

Despre stilul autoarei vă pot spune doar că mi s-a părut cam telegrafic. Țineți cont că vorbim despre romanul de debut al unei foste… analiste CIA!

Acces interzis nu este unul dintre cele mai bune romane citite, asta este clar. I-am dat doar 3 steluțe pe Goodreads. Totuși, merită citit, măcar în vacanță. Este o lectură lejeră.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 21/06/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie.

    • Mirela Barbalata
    • 21/06/2019
    Răspunde

    Sunt de acxord cu tine! Este o carte cu o poveste interesanta, cu actiune si nu prea. Dar are si minusuri. Pentru subiectul cartii, personajul Vivian ar fi trebuit construit mult mai amplu.

  1. Răspunde

    Interesant subiectul. Sunt curioasa de alegerea pe care o ia Vivian…isi tradeaza slujba sau isi tradeaza sotul? Merg pe Libris sa o pun in lista de „to buy” 🙂

    • Anghelina Irina
    • 21/06/2019
    Răspunde

    Interesanta povestea. Mă gândesc ce as fi făcut eu dacă eram în locul lui Vivian

  2. Eu sunt în faza „romance”. Mi-a venit un dor nebun să citesc ceva clasic. Asta fac.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      eu sunt vesnic in faza less romance, daca ma intelegi.

    • Lamiita Petre
    • 24/06/2019
    Răspunde

    N-as vrea sa fiu in pielea lui Vivian, sa fiu nevoita sa iau o asemenea decizie. Poate sunt egoista, dar cred ca sub pretextul ca mi-as iubi mai mult tara, mi-as apara mie pielea mai intai. Greu, foarte greu de ales. Chiar sunt curioasa ce decizie va lua.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Nici eu nu as vrea sa fiu in pielea ei.

  3. Răspunde

    Ochisem si eu cartea asta, tot pe Libris. Mi-ai dat de gandit. Poate mi-o iau si eu, poate nu… In vacanta parca ar merge daca zici ca e asa, mai usurica.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      pana la urma ai luat-o cu tine in Grecia sau nu?

    • Semblog
    • 24/06/2019
    Răspunde

    Povestea pare tentanta, iar pe plajă, o lectură ușoară este binevenită.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Cu siguranta este o carte usor de citit, potrivita pentru relaxare.

  4. O carte interesanta, o decizie grea, un thriller pentru vacanta. Cine poate rezista in fata unei asemenea combinatii? Eu sigur nu. 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Chiar ti-o recomand vara asta.

    • mihaelanistor
    • 26/06/2019
    Răspunde

    Adun titluri de vacanta, mai lejere, bine de retinut acest titlu.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      E bunicica.

  5. mmmm…imi seamana oleaca cu vrabia rosie, cu cia si rusii 😀 eu zic ca merita citita, cel putin pe mine m-a convins subiectul!

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      e departe de Vrabia Rosie, crede-ma. Vrabia rosie e super carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares