3 afecțiuni frecvente de care te poți feri apelând la vitamine și minerale pentru adulți

vitamine și minerale pentru adulți

Industria farmaceutică este departe de a-și fi atins apogeul, chit că farmaciile sunt mereu aglomerate. Românii sunt un popor de oameni bolnavi sau ipohondri, toți cu studii de specialitate și capabili să-și aleagă singuri medicația. Ei nu au nevoie de medic sau de farmacistă să le spună ce să ia dacă îi doare urechea. E clar: antibiotic! Nimic mai greșit. Și nu doar antibioticele administrate după bunul plac sunt periculoase. Chiar și aceste vitamine și minerale pentru adulți, despre care mi-am propus să vorbesc astăzi, sunt dăunătoare dacă sunt luate fără recomandarea sau măcar acceptul medicului.

Cu alte cuvinte, înainte de a merge mai departe și a citi despre vitaminele și mineralele care vă pot feri de unele afecțiuni și ajuta la tratarea altora, vă rog să vă asigurați că diagnosticul cere un astfel de produs și că ați întrebat medicul dacă este sigur să îl folosiți. Niște vitamine cu zahăr în compoziție pot fi crimă pentru un diabetic. Un aport de calciu pentru cineva care nu știe că are deja niște calcifieri pe coloană este o altă greșeală.

Acum, că am stabilit asta, nu-mi mai rămâne decât să vă atrag atenția că este de preferat să încercăm să luam aceste vitamine și minerale, pe cât posibil, din alimentație. Pe pagina https://fiiinforma.ro/4-cele-mai-bune-vitamine-si-minerale-pentru-adulti/ puteți afla care sunt alimentele cele mai bogate în principalele 10 vitamine și minerale de care corpul nostru are nevoie. Tot de acolo veți afla la ce informații de pe cutie trebuie să fiți atenți când mizați pe suplimentele cu vitamine și minerale din comerț.

Iată doar trei exemple de afecțiuni de care te poți feri asigurându-ți un aport optim de vitamine și minerale, indiferent că alegi să le iei din alimentație sau dintr-un tub comandat online sau cumpărat de la farmacie!

Osteoporoza

Majoritatea persoanelor care se tem de osteoporoză cred că un supliment pe bază de calciu este cea mai bună soluție. Greșit și de data aceasta. Lipsa vitaminei D este cea mai mare problemă. Nu ai vitamina D, nu asimilezi calciu. Tot mai mulți avem deficit de vitamina D pentru că nu mai petrecem suficient timp în aer liber, la soare. Aceeași lipsă de vitamina D scade fertilitatea, la ambele sexe, și crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

Cea mai bună sursă de vitamina D este peștele gras. De ajutor sunt și ouăle, cerealele și tofu. Se poate lua suplimentar ulei din ficat de cod. Dacă nu vă plac aceste alimente sau le consumați prea rar sau în cantitate prea mică pentru a vă asigura necesarul de vitamina D, medicul vă va recomanda suplimente cu vitamina D simplă sau în diverse combinații (calciu cu vitamina D, calciu cu magneziu și vitamina D, vitamina D cu zinc, vitamina D cu zinc și seleniu etc), în funcție de nevoile organismului.

Diabetul de tip 2

Boală a omului modern, diabetul este un diagnostic pus din ce în ce mai des și la pacienți tot mai tineri. Pe lângă alimentația cât mai corectă și mișcarea fizică necesare, puțini sunt cei care știu că există un mineral care-i poate ajuta în prevenție. Acesta este magneziul.

Studii destul de recente susțin această afirmație. Un nivel optim de magneziu în corp înseamnă mai puține șanse de diabet sau de boli cardio-vasculare. Dacă vă știți cu risc, consumați mai des spanac, nuci, avocado, ovăz, ciocolată neagră, banane. Atenție la zaharurile destul de multe din ciocolată și banane! De asemenea, atunci când alegeți un supliment pe bază de magneziu, aveți grijă să amintiți medicului/farmacistei că aveți risc sau deja diagnostic de diabet pentru a nu risca să primiți un produs care are zahăr în compoziție.

Rețineți că, dacă nu sunteți atenți la alimentație și nu faceți mișcare, trei pastile de magneziu sau magneziu combinat cu alte vitamine și minerale pentru adulți nu vă pot salva!

Acneea

Unii ar spune că acneea nu este o problemă așa gravă. Ei nu s-au confruntat cu ea. Acneea este o afecțiune care pune în pericol viața socială. Ca și în cazul diabetului, tratamentul acneei ține foarte mult de ceea de mâncăm, dincolo de igiena locală. Prea multe dulciuri, prea multe proteine nu sunt deloc alegeri bune pentru persoanele care vor un ten curat, lipsi de coșuri.

Dincolo de asta, se pare că acneea poate fi ținută sub control și chiar tratată cu ajutorul unor vitamine și minerale pentru adulți. Printre ele, cel mai important este zincul și, după el, vine imediat magneziul. Pe lângă alimentele menționate la secțiunea diabet, bogate în magneziu, puneți cât mai des pe masă fructe de mare, linte, năut, caju, iaurt, semințe de dovleac și carne de miel. Sau alegeți varianta mai simplă, a unor suplimente pe bază de magneziu și zinc.

Majoritatea problemelor de sănătate apar din cauza dezechilibrelor din organism. Natura ne oferă soluții și la fel și industria farmaceutică. Chiar dacă pare simplu sau inofensiv să iei un supliment și să rezolvi o problemă de sănătate, nu face asta niciodată fără acordul medicului! Chiar dacă pe cutie scrie că sunt vitamine din surse naturale. Nu tot ce e natural e sănătos. Și ciupercile otrăvitoare sunt naturale!

Tu crezi că-ți iei tot necesarul de vitamine și minerale din alimentație?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Recunosc, nu e usor in secolul vitezei sa iti iei toate vitaminele si mineralele din mancare. Asta inseamna sa ai mereu preocuparea de a selecta ce mananci, dar si cat mananci (duh!). Unde o mai pui pe aia ca broccoli (vitaminele A, C), e extrem de sanatos, dar cata lume il poate manca? Sau Avocado (o sumedenie de vitamine si fitonutrienti) ? Ori cati dintre noi mancam regulat nuci si alune, crude, da? Nu mai vorbesc de somon (care e printre preferatii mei in materie de peste, plin in acizi grasi, Omega 3, vitamine), dar cati si-l permit? Sanatatea e scumpa 😀
    Exista si alimente mai accesibile, doar ca trebuie sa iti fie la indemana pentru a le consuma…sa iti si placa, apoi sa le cumperi si, intr-un final, sa iti vina sa le consumi (nu sa le pui in dulap si acolo sa le uite… :-)))

    Buna observatie, calciul merge mana in mana cu vit. D. Eu o stiam de ceva timp. Nu multi o cunosc insa, iar aici, farmacistele (sau vanzatoarele de la farmacie) ar trebuie sa mai transmita astfel de informatii de baza.

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      cred ca si farmacistele au obosit si nu mai fac fata romanilor atotstiutori. Eram odata la farmacie si un nene ceruse nu stiu ce solutie pentru ureche. Farmacista il intreaba de simptome si ii spune ca acel produs nu prea e pentru ce vrea el. Si omul i-a zis ca stie el mai bine…

  2. eu sunt ferm convinsa ca nu luam tot ce trebuie din alimentatie pentru ca nici nu mancam ceea ce trebuie… eu optez pentru calciu cu D3 si o sa revin la formula de seleniu+zinc, ma ajuta mult la unghii

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      De unde sa mai luam, cand noi mancam numai prostii?

  3. Eu nu cred ca imi iau toate vitaminele necesare din alimentatie si din pacate acest lucru il simt pe pielea mea. De aceea am inceput sa iau vitamine si am observat ca dupa o perioada de administrare simt efecte benefice.

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      Si daca mancam corect ca alegeri, alimentele nu mai au aceleasi calitati ca acum cateva decenii.

    • Valeria Chertes
    • 14/01/2019
    Răspunde

    Eu mai tot timpul iau magneziu ,vitamine B1,B6,B12 deoarece am probleme .Nu reușesc probabil sa le iau din alimente.

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      Daca medicul ti le-a recomandat, tine-te de ele!

  4. O alimentatie sănătoasă poate furniza cam 50% din necesarul de vitamine. Sunt bune si vitaminele de pe piata, doar că trebuie alese cele mai naturale și de incredere. Eu iau doar de la o firma buna si rezultatele s-au vazut de fiecare data.

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      Trebuie atentie si la cele pe care producatorii le declara naturale pentru ca unele au si aditivi care nu sunt naturali.

    • Lisac Raluca
    • 14/01/2019
    Răspunde

    Sunt persoane care beau un pumn de vitamine pe zi pentru-că vor să fie fit:)

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      vitaminele luate fara a fi nevoie de ele numai fit nu ne fac.

  5. Răspunde

    Mda, sunt diferite combinatii de vitamine care trebuie luate impreuna. De exemplu degeaba ei calciu cu magneziu si D3. Pentru fixarea magneziului mai ai nevoie si de B6 si tot asa…

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      Si revenim la problema cu medicul – el e singurul care stie ce, cum si cand trebuie luat.

  6. Răspunde

    Tu stii parerea mea. Nu am luat suplimente de peste 10 ani, si nu voi lua fara analize inainte, si dupa. Cu o alimentatie echilibrata acoper totul, avem o abundentza zilele astea, informatii peste tot, doar sa avem grija la diversitate si sa nu bagam prostii.

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      Eu stiu si tocmai pentru ca stiu iti amintesc ca nu toti mancam echilibrat si corect si multora ni se pare mai usor sa luam suplimente si sa continuam sa mancam porcarii. Desi nu e corect…

      1. Răspunde

        sa stii ca facui la fel acum multi ani. Am platit scump, nici nu stiam cat de scumpa e plata, mi-era asa de simplu sa dau vina pe altii ca ma imbolnavesc!!!
        Astazi legumele si fructele crude sunt majoritar in alimentatia mea. Iarna pe la 50% dar vara si mai mult. De ex. pana acum am mancat 3 mere si o mandarina.
        Traim viata si consecintele alegerilor noastre. Dar greu de asumat asa responsabilitate

          • Cristina Dragomir
          • 19/01/2019
          Răspunde

          Foarte greu, nu greu. La mine merele zici ca sunt arici. Mi-e o frica de ele…

    • Anda Stanciu
    • 14/01/2019
    Răspunde

    Multumim de sfaturi..sunt binevenite

      • Cristina Dragomir
      • 14/01/2019
      Răspunde

      Ma bucur ca va sunt utile.

    • Lamiita Petre
    • 15/01/2019
    Răspunde

    Eu, in general facandu-mi analizele destul de des( nu ca as fi ipodondra, dar sunt nevoita) astept sa constate medicul ce deficit am si sa imi recomande el ce anume trebuie sa iau. In general nu prea iau nimic de capul meu din cauza ca iau multe medicamente si nu vreau sa fac vreo nefacuta. Stii cum e, bun pentru una dar face rau la cealata. In rest, incerc sa mananc cat mai sanatos.

      • Cristina Dragomir
      • 15/01/2019
      Răspunde

      Cel mai sanatos este asa, chiar daca nu ai avea probleme cu sanatatea!

    • Anghelina Irina
    • 15/01/2019
    Răspunde

    Mda…cEl mai bine e sa nu luam nimic ‘după ureche’.Sfatul medicului este cel mai bun

      • Cristina Dragomir
      • 16/01/2019
      Răspunde

      Asa este si voi incerca sa atrag atentia mai des asupra acestui aspect.

    • Ioana Radu
    • 16/01/2019
    Răspunde

    Da, asa stiu si eu, ca pentru a tine in frau acnee este importanta alimentatia, dulciurile fiind printre chestiile interzise (sau, in fine, consumate cu strictete). Eu, cel putin, nu ma pot abtine de la dulciuri, mi le asum cand imi apar cateva cosuri ^_^.

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2019
      Răspunde

      Cu dulciurile sunt bolnava rau eu. SI cred ca dermatita aia de ma streseaza pe scalp si de la ele mi se trage.

  7. Răspunde

    Nu cred ca-mi iau suficientul de vitamine din alimentatie si ar trebui sa suplimentez cumva, Ar fi bine sa apelez si la suplimente si cred ca ar trebui ca un medic sa-mi spuna ce ar fi mai bine sa iau pentru a nu face mai mult rau decat bine

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Poate ca acum imediat nu, dar anii trec si in curand vom avea nevoie de suplimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares