De câțiva ani, ia tot câștigă teren pe piața vestimentară de la noi. Nu știu dacă treaba asta are vreo legătură cu dorința de a respecta tradiția și cultura. E mai mult o metodă de a fi la modă și a purta altceva decât un tricou banal. Dacă punem la socoteală faptul că în 2018, pe lista tendințelor, încă găsim broderia, nu cred că greșesc dacă spun că iile vor fi la mare căutare și anul acesta. Sunt multe motive să investești într-o astfel de piesă vestimentară:
- dorința de a fi în pas cu moda și a purta lucruri brodate, colorate;
- versatilitatea – ia poate fi purtată cu succes și în ținute cu iz tradițional, dar și într-o mulțime de combinații moderne (cu fustă, cu pantalon elegant, cu blugi, la ținută casual sau ținută cu tentă elegantă);
- nevoia de a ieși din tipare;
- faptul că avantajează cam orice tip de siluetă;
- confortul termic.
Ie autentică sau de orice tip numai ie să fie?
Ajungem la întrebarea pe care mi-am pus-o chiar și eu anul trecut, când mi-am cumpărat prima mea ie – căutăm o ie autentică românească sau investim într-una ieftină, eventual made in China? Ce, nu știați că și chinezii vând ii? Vă spun eu. Nu poți avea pretenții de la ele. La fel cum nu poți avea nici de la ie făcută la noi, dar cu broderia bătută de o mașină de cusut. Acestea nu sunt ii în adevăratul sens al cuvântului. Bunicile noastre ar râde cu siguranță de ele.
Sigur că depinde de fiecare ce anume își dorește. Dacă nu te interesează materialul, calitatea broderiei, modelul cusut, poți apela la varianta mai ieftină. În schimb, dacă vrei calitate, aspect impecabil, o ie cusută manual în România, cu motive pe care le foloseau bunicile și străbunicile noastre, poți începe căutările direct în acest magazin cu ii traditionale care, spre surprinderea mea, face și ii măsuri mari la comandă. Mărimile mari sunt tare greu de găsit, dar uite că cineva se gândește și la femeile ca mine! Mare bilă albă pentru asta. Sigur că durează mai mult până o primești pentru că nu e ca la mărimile standard care sunt pe stoc și se pot livra imediat, dar merită așteptarea.
Ce este așa special la o ie romaneasca autentică?
Chiar dacă, de la distanță, o ie ieftină poate semăna foarte bine cu una tradițională, atunci când o îmbraci și o analizeze de aproape, diferențele devin foarte clare. Ce oferă în plus ia lucrată manual? Sunt 2 avantaje majore:
1. Calitatea materialului
N-ai să vezi ii autentice din poliester. O ie adevărată este întotdeauna făcută din bumbac. Sunt țesături diferite (pânza topită de bumbac și borangicul sunt cele mai cunoscute), dar sunt materiale naturale care permit pielii să respire, fiind foarte confortabile de purtat în zilele caniculare.
Bumbacul nu irită pielea, este moale și delicat, este răcoros. La fel, firele folosite pentru realizarea broderiei contează mult să fie și ele din material de calitate. În special pentru persoanele ca mine, cu pielea sensibilă și aproape alergică la tot ce înseamnă sintetic, ia autentică reprezintă garanția confortului.
Evident că produsele acestea autentice sunt cele mai potrivite și când vine vorba de ținute pentru copii, că tot se poartă în ultima vreme costumașele tradiționale de botez. Dacă vă interesează așa ceva, aveți reduceri destul de mari în perioada asta pe anilu.ro.
2. Aspectul broderiei
Nu se poate compara o broderie făcută la mașină, în maxim câteva ore, cu una la care s-a lucrat chiar și săptămâni. Ceea ce iese din mâinile artizanilor români este un model mult mai fin și mai mărunt. Pe dosul iei se vede cel mai bine dacă este cusută manual sau nu. La un model cusut la mașină, n-ai să vezi noduri și pășituri. Mașina poate imita o cusătura, dar arta și priceperea meșteșugarului, sufletul pus în acel produs îl transformă cu adevărat într-o bijuterie.
Da, este normal ca iile autentice să fie mai scumpe. Pe site-ul despre care tot vorbesc eu, Anilu.ro, o ie poate ajunge să coste și 700 de lei (la modele la care s-a trudit din greu), dar au și reduceri, astfel că poți să-ți cumperi un produs de calitate la doar 190 de lei.
De ce tot vorbesc de Anilu?
E un magazin ca oricare altul. Sau nu. Vorbesc despre Anilu pentru că e singurul magazin pe care eu îl știu gata să personalizeze ii în funcție de dorința și nevoia clientului. Poate că sunt subiectivă sau sigur sunt. Pentru mine este mare lucru că pot comanda o ie pe măsura mea. Dincolo de asta, să știți că, dacă vreți un model anume de broderie pe o ie, se rezolvă. De pildă, dacă ai găsit în lada bunicii o ie veche cu motive unicat, un meșter care lucrează pentru acest magazin va reproduce acel model pentru tine pe o ie nou nouță pe care să o poți purta oriunde cu mândrie.
Vorbesc despre Anilu pentru că portofoliul lor nu se rezumă doar la ii. Cine vrea o rochie stil ie sau un pardesiu călduros din stofă de lână 100% cu broderie tradițională, găsește tot aici.
Și nici de data asta nu e nimic bătut în cuie. Poate vrei rochia mai scurtă sau mai lungă decât modelul de pe site. Poate vrei broderia de pe ea, dar în altă culoare.
Poate te-ai îndrăgostit de sacoul ăla brodat manual cu motivul norocului, dar ai prefera stofa în altă culoare pentru că nu ești fană negru. Totul este perfect realizabil tocmai pentru că lucrurile nu sunt create de o mașinărie capabilă să facă lucrurile după un anumit tipar. Mâini pricepute și minți ascuțite stau în spatele produselor superbe de pe site-ul lor. Ați văzut iile pictate manual? Nu știți ce-ați pierdut.
Vorbesc despre Anilu pentru că știu vedete care au ales să poarte produse de-ale lor, handmade 100%.
Vorbesc de Anilu pentru că livrează oriunde în lume, pentru că România autentică trebuie să ajungă oriunde sunt români cărora le e dor de acasă.
Nici măcar nu trebuie să fii de acord cu mine și să-ți placă produsele Anilu. Tot ce trebuie să reții din articolul de astăzi este că autenticitatea asigură calitatea când vorbim de ii. Dacă vrei o bluză cu aspect de ie, o găsești la orice colț de stradă. Dacă vrei o bijuterie vestimentară, o piesă de rezistență care nu mai are nevoie de accesorii pentru a te scoate din anonimat, dacă vrei semnificație și poveste, feminitate și gingășie, sentimentul că ești specială și porți un lucru de calitate, alegi o ie românească 100%.
Eu optez totdeauna pentru ia autentica pentru materialul din bumbac in primul rand ,apoi pentru modelele care difera de zona .
Bumbacul este si preferatul meu in orice anotimp.
Numai lucruri frumoase pe acel site
Si mie imi plac.
Cred ca cele mai frumoase ii la Anilu se gasesc.
Din pacate bluzele de care spui or fi ele frumoase, dar nu-s tradiționale, nici autentice. Nu-i bai, ca si eu la început credeam ca tine. Apoi am invatat ca astea se pot numi bluze tip ii, dar in nici un caz ie, pentru ca tradițional inseamna un anumit model, cromatica, etc. Apoi o ie nu se croieste pe o talie sau alta, ci in general talia lor e unica , ele erau făcute sa se adapteze schimbarilor de morfolgie ale purtătoare pe tot timpul vietii.
Străbunica mea avea o ie cusuta de ea exact ca cea din poza, cu negru. si bunica cosea ii si le făcea mai mici pentru ea ca era subtirica si mai largi pentru mama care e mai plinuta. Daca sunt ii cusute de mana, atunci sunt traditionale.
Elena, cu tot respectul, eu zic ca sun ii. Bluze tip ie sunt alea la 100 de lei, venite din China sau lucrate pe banda la masina. Probabil ca sunt eu mai putin citita, dar conform definitiei din DEX sunt ii. Practic, daca o luam asa, nici rosia de la taraba nu e rosie pentru ca nu e plantata din seminte din acelasi soi de acum 200 de ani.
Sigur sunt mai de calitate decât cele chinezesti, doar ca tot la bluze tip ii intră.
Deja o ie e facuta din pînză, nu din pînză topita, care n-ar putea sa sustina toata cusatura. Si sunt anumite reguli si motive tradiționale, de care bluzele astea nu tin cont.
Dupa cum am zis, nu vreau sa pozez in ceea ce nu sunt, adica experta in ii. Iti respect opinia, este dreptul fiecaruia sa aiba o parere, dar permite-mi sa nu ti-o impartasesc. Repet, nici blugii nu mai sunt ce-au fost odinioara, acum sunt mai mult franjuri, dar tot blugi ii numim. Evident ca nu am sa imi editez articolul acum. E cusuta manual de artizani romani, pentru mine e suficient.
Sunt atat de frumoase, de finute si gingase iile Anilu incat mi-ar fi frica sa le ating.
Au niste ii superbe, am si eu in plan sa.mi iau una de pe Anilu. Imi plac fiindca sunt autentice si pot fi integrate si in tinute moderne.
parca te si vad cu ie, espadrile si blugi.
Clar ie autentica….imi vine sa ma zgarii pe fata, aveam vreo 3 la tara la bunica-mea in stare impecabila si cand m-am dus sa le iau mi-a zis ca le-a dat foc ca nu avea ce sa faca cu ele!!!! am salvat doar 2 fuste din cartifea si brodate manual, vechi de peste 100 de ani, la fel, in strare impecabila.
Si la noi a ars unchi-miu niste presuri si stergare noi, de parca ii stateau in cap.
Sunt superbe iile de a Anilu, am vizitat site-ul de cateva ori si am ramas foarte placut surpinsa de ce frumuseti am gasit aici!
Mie imi plac cel mai mult cele alb-negru.
Sunt splendite si ma bucur ca in ultimul timp au fost integrate in cat mai multe outft-uri si pe podiumuri. Daca am fi asteptat sa fie purtate doar in mediu traditional, cred ca ar fi intrat intr-un con de umbra. Imi plac si iile traditiionale si cele stilizate. E o munca colosala din punctul meu de vedere, sa faci o astfel de broderie cusuta manual, insa tocmai asta este farmecul si valoarea ei.
Sa stii ca eu nu as fi crezut acum 15 ani, de exemplu, ca la un moment dar iile vor fi la moda.
Am mai auzit de Anilu si stiu ca au piese vestimentare foarte frumose si desebite ca model. ??
Sigur ai vazut si persoane publice purtandu-le iile 🙂
Mi se pare extraordinar sa-ti poti personaliza ia dupa bunul plac. Nu toata lumea are dimensiuni clasice si o ie pe comanda poate fi chiar cea mai buna idee. Cred ca ar putea fi perfecta si drept cadou chiar daca pretul nu este tocmai mic
Si eu incerc sa optez catre o ie autentica din material bun si puternic. Sunt mai scumpe in general, dar eu zic ca merita diferenta.
Vorba aia, dai un ban, dar stai in fata.
Vai dar ce frumoase sunt! Am ramas fara grai 🙂 Am reusit si eu sa imi cumpar o asa zisa ie anul trecut dar nu din asta ”adevarata”. Inca nu imi permit financiar asa ceva atat de superb.
Eu mi-am luat 3 ii autentice de la Sovata, Praid, anul acesta sper sa ajung din nou sa imi cumpar si o rochita!
Mie imi plac iiele cusute manual,insa am si cateva care nu sunt chiar manuale dar imi plac oricum ar fi,ma ajuta sa nu uit ca sunt roman!
Depinde unde sunt lucrate. Sigur ca arata bine si unele din cele cusute la masina.
Eu am 2 ii si o bluza tip ie. Le am de cativa ani si imi sunt foarte dragi. De site-ul Anilu am aflat abia anul trecut si deja am in plan achizitia unei alte ii, de data aceasta de pe acest site. Imi plac la nebunie modelele disponibile si stiu cata munca este la cusut. Spun asta ca m-am apucat de un goblen micut si chiar e migala.
Nu-mi aduce aminte! Cand ne punea la ora de educatie tehnologica sa facem cusaturi migaloase, imi venea sa o iau la fuga.
Pardesiul este de vis! Si mie imi place sa port ie, insa detest acele modele kitsch care se gasesc la orice colt de strada si cumva deterioreaza imaginea autentica a bluezei in sine. Materialul conteaza foarte mult, am vazut ca majoritatea sunt sintetice… Nu stiam de acest magazin, il voi recomanda si verisoarei mele care este in cautare de costumase de botez 🙂
Sa va traiasca nepotelul sau nepotica. Sper sa gasiti ceva pe placul dumneavoastra.
Îmi plac mult iile,nu am una in garderobă,zic mereu că îmi iau și nu mai ajung?
Sunt foarte frumoase..cu siguranta mi-ar placea sa am si eu una
Ce ma bucur ca ii promovezi!! Chiar daca Anilu nu face ii 100% romanesti (nu respecta canoanele 100%: tipar, culori, dispozitie, modelele le cos mai mari si renunta la detalii etc) dar o fac bine, armonios, si mai ales sunt romani.
Mi-ar placea sa le coase si pe in, ca material este mult mai „prietenos” cu mediul si romanul. Bumbac nu creste in romania dar in da, si se tese local mai nou. Cine a purtat vara/iarna o bluza de in intelege la ce ma refer: la 15gr dimineata tine cald, la 30gr la pranz tine de racoare.
Pe de alta parte, nu uitati ca eu duc totul la perfectiune, cum am cusut ii si mai vreau sa cos am cautat raportul dintre altita si maneca, in ce zona se pune brezarau si ciupag, dispozitia raurilor, culorile de alta data si cum se vopsea lana cu culori de pamant, totul pana la o diferenta de 2 cm si nuante ce nici macar nu mai vedeam diferentza, asa ca nu ma bagati in seama, sunt cam puritana, hahaha :))) .
A. cine vrea sa ia una veche, sunt grupuri pe fb cu ii vechi, recuperate, oameni care umbla prin sate, repara si revand. Si acolo sunt unele cu rateuri, eu vreau sa imi iau una veche si sa ii dau o sansa (acasa am una de in si una de borangic).
Uite, cand imi vii cu argumente la modul asta si fara sa simt ca mi se da in cap, chiar nu am ce sa comentez 😀 si iti inteleg punctul de vedere.
Inul imi place si mie si nu stiam ca avem culturi de in si producem tesaturi din in. Am mai aflat ceva azi.
am frunzarit mai atent site-ul la Anilu. Mi-au ramas ochii la pardesie.
La rochii nu, folosesc culori prea vii (ok pt mine dar nu se potriveste unei bluze ce se vrea ie autentica romaneasca – doar alea ucraniene aveau flori asa mari si culori asa aprinse, iar eu sunt o anti-rus convinsa).
Drept sa spun nu ma pricep la motive si la etnografie si folclor nu am aprofundat tema iei :D. Eu am considerat ca merita promovate pentru ca sunt lucrate manual si sunt altceva.
E proiect ca ia romaneasca sa intre in Unesco. Sunt cateva caracteristici ale iei romanesti:
-altita (flancheaza umarul de sus, cat punem palma, o ie ar trebui sa aiba altita de aprox 20 cm x 22 cm). Si tre sa stea fix pe umar, fix acolo unde vezi dansatoarele de muzica populara ca isi indreapta pumnii cand ridica mainile in dans (fa gestul si vezi unde e, cat pumnul e altitza). Altitza fala iei.
-incretul (decorativ sau functional) sub altita, 5 cm (sau mai putin, se schimba proportia functie de dimensiunile iei).
-raurile pe brate dupa zona si chef, inclinate sau drepte
-rauri pe piept. Sa urce pana sus langa gura iei. Si coboare pana in talie. Romanca de alta data era cu talie de viespe si purta brau ( s-au estimat talie de 50-55 cm!!) si nu mai scurte ca altfel imi da ideea de femeie cu tzatzele lasate 😀 . Asta e impresia pe care mi-au lasat-o bluzele taranesti de pe site la Anilu 😀 😀 😀
-pe spate nu e obligatoriu model. Cel mult floricele mici sau rauri simplificate. Adica moldovencele purtau bunditza (ilic, vesta) care acoperea spatele deci nicio broderie, doar bratele erau f. incarcate.
-culori de pamant, culori vegetale (nu aprinse ca la ucrainience sau bulgaroaicele) ca doar vopseau cu ce dadea natura. Culori modeste, o caracteristica a romancelor.
-modelele au semne adanci infipte in zona, in istorie de mii de ani. Flori nu sunt atat de intalnite (putin in sud), in general sunt modele geometrice: coarnele berbecului, carja ciobanului, colturi de munte, spice, etc. toate le gasim si pe oalele de la Cucuteni etc. si cand femeia isi facea ia, apai repeta (instinctual) niste repere ale familiei, practic ia ajungea sa reprezinte in fizic ceva din caracteristicile personalitatii familiilor (incapatanare de ex. , sau de ce nu, ocupatia).
E mult de zis de ia romaneasca. Mi-ar placea ca la lucrul manual sa fie dusi copiii la muzeu si apoi sa coase ceva modele. Sau macar mamele sa invete copilele astea. Sa ajunga informatiile astea la fiecare purtatoare.
Cat despre in si canepa, cele 2 esente locale distruse de comunism (si nu numai), mi se pare trist ca eu caut sa cumpar in de prin tarile letone, sau franta. Dar am gasit in franta de cumparat panza de canepa cu descrierea: De Roumanie, le berceau de chenvre. Si noi romancele nu reusim sa o reevaluam. Nu e bai, cumpar eu, am frantuzoaice ce imi cer prosoape din in, iar romancele isi cumpara din china :(.
Astea sunt lucruri pe care le stii tu pentru ca te-a pasionat subiectul probabil.
Daaaa…. mi-e drag de mor acest nou simbol romanesc.