Alienistul – Caleb Carr (recenzie)

Alienistul - Caleb Carr

TitluAlienistul (Titlu original – The alienist)
Anul apariției în România 2019
Editura Corint
Autor Caleb Carr
Traducere Monica Șerban

America anului 1896. În New York este descoperită o crimă teribilă. Un băiat provenit dintr-o familie de imigranți este ucis. Cadavrul este greu de privit, chiar și de către agenții cu experiență. Mutilare la superlativ. Departamentul de poliție are anumite probleme, așa că șeful poliției decide să lase cazul anchetat, în secret, de către un jurnalist și un alienist. Jurnalistul este John Moore, iar alienistul (psihiatru/psiholog) este Laszlo Kreizler. Cei doi își construiesc o echipă și pornesc în căutarea criminalului.

Doctorul Kreizler va realiza curând că o altă crimă rămasă nerezolvată a avut același mod de operare. Începe să creioneze pas cu pas portretul psihologic al criminalului, dar între timp mai au loc și alte crime, cel puțin la fel de înfiorătoare. Ce au în comun victimele? Toți sunt băieți, toți din familii de imigranți, toți își câștigă existența prostituându-se în haine de femei. Echipa de investigatori are o misiune grea. Au de-a face cu un criminal în serie, un soi de Jack Spintecătorul american. Portretul lui se conturează lent, iar timpul este tocmai cel care le lipsește lui Kreizler și echipei sale. Fiecare zi pierdută poate duce la o nouă victimă, un alt copil ucis.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Multe lucruri sunt ciudate oarecum. Toate crimele se petrec pe acoperișuri, la înălțime, în apropierea unei ape. Colegii de bordel ai băieților uciși declară că victimele nu au fot văzute părăsind camerele lor. Apare un băiat care spune că prietenul lui, ucis și el, îi povestise despre un bărbat misterios care își exprimase dorința de a-l ajuta să scape de viața grea pe care o ducea în bordel. Nimeni nu știe cum arată, cine este acest bărbat. Doctorul Kreizler este singura șansă de a pune capăt crimelor. Din mici indicii, foarte rare, bazându-se mai mult pe presupuneri, el trebuie să construiască profilul psihologic al criminalului, să caute oameni care să corespundă acestuia și să ducă vinovatul în fața justiției.

Cine este monstrul care mutilează niște copii neajutorați și de ce? Cum și-a scos victimele din cameră? Câte crime a comis în total? Va reuși alienistul să-l prindă sau nu?

Alienistul este un roman cam polițist, aș zice eu, fiind până la urmă vorba de o investigație. Să zicem că are și elemente de thriller psihologic și că poate intra fără probleme și în categoria mistery. Ceva în gen Sherlock Holmes, o carte în care, printre crime și anchetă, sunt prezentate și multe detalii despre America sfârșitului de secol 19. Recunosc că mie mi s-au părut puțin plictisitoare și obositoare paragrafele în care se vorbea despre diverse locuri din oraș, diverse personalități care au pus umărul la dezvoltarea New York-ului, detalii de arhitectură, etc. Fără ele, nu cred însă că aș fi intrat așa bine în atmosfera romanului.

Foarte bine conturat este tabloul politico-social al Americii de la 1896. Gangsteri teribili, un imens val de imigranți care duc o viață foarte grea, un departament de poliție plin de oameni corupți, crime pe care nu le bagă nimeni în seamă pentru că victimele nu reprezintă vreo mare pierdere pentru societate, prostituție infantilă, aglomerație, mizerie, femei care-și găsesc cu greu de lucru și sunt considerate inferioare bărbaților – cam așa imaginați-vă New York-ul în care se desfășoară acțiunea.

Evident că nu mi-au plăcut detaliile sângeroase despre crime, dar este de apreciat faptul că autorul nu pune așa mare accent pe acestea, deci se trece rapid peste ele. Accentul cade, așa cum v-ați aștepta, pe ancheta care, privită prin perspectiva intoxicatului cu thrillere moderne, poate părea uneori plictisitoare, recunosc. Dar, gândindu-te că lucrurile se petrec înainte de 1900, că nu avem calculatoare, baze de date, că despre identificarea pe baza amprentei și analiza grafologică se vorbește foarte timid, lucrurile nu mai par așa.

Alienistul are o misiune grea, aproape imposibilă. Pe baza experiențelor sale anterioare, trebuie să creeze profilul psihologic al temutului și odiosului criminal și să ajute la prinderea lui. Trebuie să fii un geniu, din punctul meu de vedere, ca să îți dai seama cum gândește o persoană, de unde provine, cu ce se ocupă, în ce condiții a trăit și trăiește, doar analizând cadavre și un număr redus de detalii, mai mult pe bază de presupuneri care nu se dovedesc întotdeauna a fi cele corecte. Este o cursă contracronometru, cu o miză uriașă, în care însăși echipa alienistului este în pericol.

Despre Alienistul nu pot spune nici că e o carte grozavă, de vreme ce nu m-a convins să citesc și următoarele cărți din serie (da, vorbim de o serie, dar nu vă speriați pentru că nu rămâneți în coadă de pește la finalul volumului!), dar nici una pe care să te simți tentat să o lași din mână. Odată intrat în joc, trebuie să mergi până la capăt, să vezi unde a avut dreptate alienistul și unde a greșit, să fii acolo când criminalul va fi prins. Mi-a plăcut destul de mult să fiu martor la construirea unei imagini piesă cu piesă, la procesul de greoi de găsire a persoanei reale care să corespundă profilului psihologic realizat.

Nu te aștepta la un thriller tipic. Are mister, are răsturnări de situație, dar ritmul este destul de lent, momentele de suspans rare și parcă nu foarte intense, iar finalul nu e surprinzător în felul în care ai crede. O investigație ca aceasta, complexă, nu poate fi decât una de durată. Depinde de fiecare dacă se va plictisi sau se va implica, fiind atent la detalii și punându-și mintea la contribuție alături de alienist. Recunosc că nu mă dau în vânt după filosofeli și teorii psihologice și sunt destule în acest roman.

Dacă-ți plac ficțiunile istorice, thrillerele clasice, crimele misterioase, eu zic că o să-ți placă și Alienistul, chit că e o carte destul de lungă. O găsești la editura Corint.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Simona Banica
    • 27/10/2019
    Răspunde

    Suna interesant!

    • Valeria Chertes
    • 27/10/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie!

    • Silvia.T
    • 27/10/2019
    Răspunde

    O carte pe gustul meu , deși seamănă în descriere cu niste filme pe care le-am văzut , tot as cumpara-o .

    • Anghelina Irina
    • 27/10/2019
    Răspunde

    Interesantă cartea!Chiar sunt curioasă cum decurge ancheta

      • Angelica
      • 28/10/2019
      Răspunde

      Mi-ar plăcea să o citesc, sună interesant .

        • Cristina Dragomir
        • 29/10/2019
        Răspunde

        Este si seriale pe Netflix, daca te intereseaza.

      • Cristina Dragomir
      • 29/10/2019
      Răspunde

      asta m-a si tinut lipita de ea pana la final, nu neaparat actiunea, ci curiozitatea.

  1. Hm, am tot auzit de carte. Si de bine si de mai putin bine. Eu de la inceput nu am fost convinsă ca ar fi pentru mine deci… ma abtin de data asta.

      • Cristina Dragomir
      • 29/10/2019
      Răspunde

      e asa si asa, nici prea buna, nici din cale afara de rea.

  2. Coperta m-a tentat tare mult sa cumpar aceasta carte, insa inca e doar pe lista de asteptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares