6 preparate (adaptate) pe care le poți mânca la dietă, deși n-ai fi crezut

ce poți mânca la dietă

Greu se dau jos kilogramele în plus! Ce-i drept, nici să le pun n-a fost ușor. Nu s-au acumulat peste noapte. Multe diete am început. Pe majoritatea le-am abandonat după câteva zile. Prea restrictive pentru cât de pofticioasă sunt eu!

Dacă la capitolul reducerea porțiilor am ceva mai multă voință, în ceea ce privește renunțarea definitivă la alimente și mâncăruri care îmi plac nu prea mă descurc. Prin urmare, de vreo două săptămâni am decis că o să dau câteva kilograme jos mâncând ce îmi place, chiar dacă adaptat. În cantitate mai mică, cu pauze de cel puțin cinci ore între mese, cu apă multă, fără ciuguleli. Deocamdată, s-au dus doar 4 kilograme. Calea e lungă, dar pentru prima dată, după mult timp, nu se simte bine doar stomacul, ci și psihicul. Nu trebuie să gătesc separat pentru soț și să înghit în sec la masă, cu ochii în farfuria lui.

Uite doar câteva dintre preparatele pe care le poți mânca la dietă, puțin adaptate, satisfăcându-ți pofta, oferindu-ți aproape aceeași plăcere de a mânca, dar cu mult mai puține calorii!

Ciorbe

Când aud unii de ciorbe la regim strâmbă din nas. Ciorbele nu îngrașă dacă sunt preparate mai dietetic. Dacă faci o ciorbă de pui care nu se scaldă în ulei sau grăsime de pasăre și nu dă pe afară de făinoase, nu vei avea prea multe calorii într-un bol mare de ciorbă. O ciorbă îți umple stomacul, este hrănitoare și sățioasă. Nu ai niciun motiv să renunți la ea dacă-ți place. Eu o ador. Vezi secțiunea ciorba de pui cu legume, ultima rețetă. Este preferata mea. Cea mai gustoasă ciorbă! Chiar și fără tăițeii, la care evident că am renunțat în această perioadă.

Salata de vinete

Un alt preparat căruia cu greu îi rezist este salata de vinete. Condiția este să fie vinete bune, dulci, coapte pe flacără, nu la cuptor. Am grijă în fiecare an să-mi pun la congelator. Îmi plac și cele simple, doar cu ceapă și ulei, dar mai ales cele cu maioneză. Soțul meu nici nu concepea salată de vinete fără maioneză. Apoi am încercat salata de vinete cu iaurt. Vara trecută am făcut-o pentru prima dată. Este o nebunie. Vezi rețeta pe pagina salata de vinete!

Salata de boeuf

Nu este ceva fără de care nu aș putea trăi, dar, din când în când, soțului i se mai face poftă. Atunci nu rezist fără să mănânc și eu. Cine ar fi zis că poți mânca la dietă salată de boeuf? Am scos din ingrediente maioneza clasică, cartoful și mazărea. Am lăsat morcov, carne, țelină (fierte) și castraveți murați și gogoșari în oțet. Tocate toate mărunt și legate cu o maioneză preparată din două gălbenușuri fierte, frecate cu sare, piper, puțină zeamă de lămâie, o jumătate de linguriță de muștar și 150 grame de iaurt gras.

Sarmale

Inclusiv sarmale am mâncat în ultimele două zile. De data asta am făcut sarmale în foi de viță, dar la fel de bine ies și cele în varză. Ca să fiu sigură că nu îngrașă foarte tare, am folosit carne slabă de porc tocată și am scos de tot orezul din compoziție. Mai încercasem la Dukan cu ovăz în loc de orez și nu mi-a plăcut la gust. Mai bune mi se par simple. Ies mai tari, fără orez, dar foarte gustoase! Puneți apă mai multă în compoziție și amestecați bine, ca să nu vă iasă chiar pietroaie! Le-am servit cu iaurt dietetic.

Chiftele

Oare chiftele poți mânca la dietă? Da. Nu chiftelele clasice, prăjite, ci unele mai slabe caloric, cu compoziția ușor modificată și gătite la cuptor. Se pot prepara din orice fel de carne slabă tocată. Puneți peste ea ceapă, usturoi, condimentele preferate, pătrunjel și mărar tocate mărunt, dovlecel ras și ouă. Amestecați bine totul, până se leagă, formați chiftelele, le puneți pe tava tapetată cu hârtie de copt și le coaceți 20-30 de minute, în funcție de cât de mari sunt, la 220 de grade, cu ventilație.

Pizza

Cui nu-i place pizza, oare? Din când în când, chiar și la dietă merge una. Cu aluatul făcut în casă, din făină integrală și cu ingrediente atent alese și combinate, poți obține o pizza delicioasă care să nu fie sabotaj total pentru dietă. Combini ce vrei tu în ea. Mie îmi place mult varianta simplă, cu blatul doar uns cu puțin suc de roșii făcut în casă și cu un amestec de mozzarella și telemea deasupra. Merge și pizza cu de toate, cu șuncă slabă de pui, legumele preferate și mozzarella mai din economie. Se pot face multe variante. Totul este să te ții departe de mezelurile grase, eventual asociate și cu niște porumb, și să nu exagerezi cu stratul de brânzeturi.

Puține sunt preparatele pe care nu le poți mânca la dietă, zic eu. Majoritatea se pot modifica/adapta pentru un regim de slăbit. Sigur că slăbești mai greu așa decât dacă ai fi ales să mănânci doar piept de pui cu salată, dar avantajul este că mâncând ce-ți place, chiar și adaptat, poți transforma dieta asta într-un stil de viață. Mai scoți un cartof, o maioneză, mai tai din porție și nu ai cum să nu dai jos. Atenție! Nu sunt medic sau nutriționist. Nu sunt cele mai sănătoase variante de mâncare de dietă, dar, strict din experiența mea, se poate și așa.

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares