5 greșeli de evitat în amenajarea unei bucătării open space

idei amenajări bucătării open space

Nu am eu bani de casă nouă, dar mi-aș dori una. Mă uit mereu la anunțurile imobiliare și am remarcat că, la majoritatea apartamentelor noi, dezvoltatorii au mers pe varianta bucătării open space. Îmi place cum arată o bucătărie deschisă mare, într-o casă mare, dar într-un apartament de dimensiuni reduse mi se pare că are multe dezavantaje (atât practice, cât și de aspect).

Este adevărat că se pot cumva închide aceste bucătării (cu un perete de rigips sau cu unul din sticlă, cu uși glisante), delimitându-le de sufragerie, dar, în cele mai multe cazuri, asta înseamnă că sufrageria nu va mai fi la fel de bine aerisită și iluminată și ambele spații rezultate(bucătăria și sufrageria) vor fi foarte mici. Prin urmare, nu mi se pare practic nici să procedezi astfel. Rămâi cu bucătăria deschisă, dar ai grijă la greșelile de amenajare care ar trebui evitate!

Nedelimitarea sau limitarea agresivă a celor două zone

Este nevoie de o oarecare delimitare între cele două zone, dar diferențele prea mari în designul lor nu sunt de dorit. Din punct de vedere al cromatic și ca stil, ar trebui să existe o unitate. Nu cred că poți combina o bucătărie cu aspect rustic cu o sufragerie modernă. Nu aș alege mobilă de bucătărie roșu cu negru dacă în sufragerie am mobilier stejar. Nu mi se pare deloc plăcut ochiului să tragi linie și până la un punct să ai parchet stejar, apoi, brusc, gresie într-o culoare contrastantă. Trecerea trebuie să fie lină.

carturesti.ro

Optează pentru parchet și gresie în culori, poate chiar modele apropiate! Poți separa bucătăria de sufragerie printr-o etajeră deschisă sau chiar un minibar. Nu trebuie să fie unitate absolută, dar este musai să ai anumite elemente de legătură pentru un spațiu comun cu aspect armonios.

Lăsarea electrocasnicelor la vedere

Un lucru care mi se pare esențial în genul acesta de bucătării open space este ascunderea încorporabilelor când vine vorba de cele mari precum cuptorul, frigiderul, mașina de spălat vase, cuptor cu microunde. Bucătăria arată cu totul altfel când toate sunt puse spatele unor uși de mobilier de bucătărie sau încadrate perfect în el. Toate sunt la aceeași linie, nu ai frigiderul ieșit 10 centimetri în afară și cuptorul 5 centimetri mai în spate. Ai armonie de culoare și linii.

Vei da puțin mai mult pe mobilă, dar merită, nu doar ca aspect. Electrocasnicele sunt și mai protejate astfel și se poate face și economie de spațiu dacă gândești bine amplasarea lor și compartimentarea mobilierului. Fii atent totuși la un lucru dacă ai de gând să cumperi mobilier modular standard! Corpurile acestora au în general adâncimea de 60 cm. Nu poți cumpăra electrocasnice cu adâncime mai mare.

Ai grijă să selectezi (cu ajutorul filtrelor) sau să soliciți modelele de electrocasnice cu adâncime potrivită mobilierului pe care îl ai în vedere! Dacă te uiți, de pildă, la aceste frigidere, vei vedea că poți alege din cinci variante de adâncimi. Cea mai mică este de 44,5 cm, cea mai mare, de 59,2 cm. Cel de 59 s-ar putea să nu se încadreze. Decât dacă faci mobila la comandă.

Omiterea hotei sau alegerea uneia insuficient de puternice

Hota cea utilă în orice bucătărie, dar de care unii se pot totuși lipsi, mi se pare absolut esențial în cadrul unei bucătării open space. Într-o bucătărie închisă, de sine stătătoare, mirosurile, fumul, aburul, căldura sunt mai ușor de suportat. Deschizi sau rabatezi fereastra și aerisești. La o bucătărie deschisă, mirosul de mâncare va parfuma canapeaua și perdelele, aburul va afecta mobila și televizorul și va da probleme de respirație celor mici, iar căldura va deveni insuportabilă pe timp de vară.

Ai toate motivele să investești într-o hotă. Designul nu-l afectează cu nimic dacă alegi o hotă încorporabilă, un model decorativ sau unul telescopic. Am văzut o hotă decorativă care nici nu ai zice că e hotă la prima vedere. Seamănă cu un monitor. Și este și super silențioasă. Eu așa ceva mi-aș lua. O poți vedea pe pagina hotă bucătărie. Are și capacitate de absorbție foarte bună.

Masa prea mare

Masa și scaunele sunt de bază în orice bucătărie. De regulă, bucătăriile apartamentelor sunt mici, știu. Cele deschise nu fac excepție. Doar iluzia este că ai un spațiu mai mare. Nu trebuie încărcat cu o masă prea mare și multe scaune. Chiar dacă vorbim despre o familie mai numeroasă sau de una care are mereu invitați la masă. Poți să le faci loc tuturor la masă fără a fi nevoit să sacrifici aspectul permanent al bucătăriei si, implicit, al întregului spațiu, inclusiv al sufrageriei, alegând o masă extensibilă și scaune pliante. Mi se par cea mai bună alegere pentru o bucătărie open space.

Aparate, accesorii, ustensile împânzite prin bucătărie

Cu siguranță ai văzut multe fotografii cu bucătării open space pe internet. În câte dintre ele ai zărit suportul de mirodenii, pe cel de cuțite și aparatele electrocasnice mici înșirate pe blat? Ca să nu mai zic de punga cu pâine și șorțul atârnate în cuierul de după ușă, ustensilele pentru gătit agățate pe pereți, oalele lăsate la expoziție pe plită și vasele uitate pe scurgător câte două zile!

Într-o bucătărie deschisă trebuie să te asiguri că ai spațiu, răbdare și nervi să pui și să păstrezi totul la locul lui. Prea puține rămân la vedere. Cam totul trebuie ascuns. Te obligă la curățenie și ordine permanentă. O bucătărie prea încărcată, deși curată, dă senzația de dezordine și strică total aspectul.

Nu sunt ușor de amenajat, utilat și decorat, dar au și avantajele lor aceste bucătării open space, trebuie să recunoaștem. Se creează iluzia unui spațiu mai mare, aspectul este unul deosebit, iar socializarea și comunicarea în familie sunt stimulate.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares