Cappuccino, latte, cafea cu lapte, macchiato, latte macchiato sau flat white? Care e cafeaua ta?

Cappuccino, latte, cafea cu lapte, macchiato, latte macchiato sau flat white

Te-am băgat în ceață cu întrebarea din titlu? Te scot imediat.

Acum vreo trei ani (deja!), am investit în acest espressor manual. Atâta ne-am permis, dar s-a dovedit a fi o alege super bună, spre deosebire de un aparat cu capsule, sincer. Capsulele sunt scumpe, nu mi se par a fi combinații chiar sănătoase și… au multe alte dezavantaje dacă mă întrebați pe mine. Nu cred că te poți bucura de toate beneficiile consumului de cafea atunci când alegi capsule sau diverse amestecuri la plic. Cafeaua proaspăt măcinată este altceva, iar costurile sunt mai mici așa.

Am vrut neapărat un espressor care are și funcție de spumare a laptelui. Eu nu beau cafea neagră niciodată. Nu pot. Moartea mea este cappuccino. Și latte-ul îmi place maxim. Și flat white. Și latte macchiato.

Am remarcat că sunt multe persoane în situația în care am fost eu la început, aceea de a nu prea ști diferența dintre cele trei tipuri de cafea: caffe latte, cappuccino, latte macchiato, macchiato și flat white. Toate sunt combinații de cafea, lapte și spumă de lapte. Ce le face diferite? Nu e simplu, dar nici imposibil de reținut!

Cappuccino are, în principiu, straturi egale de cafea, lapte și spumă de lapte. Latte-ul este mai mult lapte, decât cafea, și are un strat de spumă mai mic decât cappuccino. Flat White este un latte cu mai puțin lapte, mai concentrat în cafea. Ca și aspect, Latte-ul și flat white au la bază stratul de cafea peste care se așază cele de lapte și spumă.

cafeaua mea preferată cappuccino

Cappuccino are cafea la fund și deasupra lapte și spumă. La cappuccino, prima este cafeaua și, peste ea, vine laptele spumat. La latte macchiato, primul este laptele, apoi vine cafeaua și ultima este spuma. Pentru aceste sortiment, aparatul prepară prima dată spuma de lapte și abia apoi picură cafea în ea. Spuma se ridică deasupra și cafeaua rămâne la mijloc, deasupra laptelui, având o culoare foarte plăcută. Diferența dintre cappuccino și latte macchiato este dată și de volumul băuturii, și de proporțiile ingredientelor. Un cappuccino este mai mic și are cam o parte cafea și o parte lapte. Latte macchiato este mai mare și are două parți lapte la o parte de cafea.

Practic, pentru cine vrea un gust mai pronunțat de cafea, alegerea ideală este flat white. Nici cappuccino nu va dezamăgi. În schimb, cei care adora cafeaua cu mult lapte, musai să mizeze pe latte sau latte macchiato. Cele mai bogate în spumă sunt latte macchiato și cappuccino, raportându-ne la rețeta de bază.

Pe de altă parte, nu trebuie confundate cafea cu lapte cu latte-ul sau latte macchiato cu macchiato. Știu, e dificil! Macchiato e o cafea tăricică, un espresso în care se adaugă doar puțin lapte. Pratic, e doar pătată cu lapte. Latte macchiato e bogăție de lapte și are acele trei straturi spectaculoase. Cafeaua cu lapte nu este latte! Latte-ul este preparat la espressor, din espresso și lapte spumat. Cafea cu lapte este o cafea la filtru îmbogățită cu lapte.

Cafele cu lapte sunt toate, dar nu sunt deloc la fel, din câte se vede. Ce alegi? Ce vrei tu, în funcție de câte calorii ești dispus să consumi, de cât lapte dispui, dacă-ți place mai degrabă gustul cafelei cu lapte sau al laptelui cu cafea, de textura pe care o preferi (mai lichidă sau mai cremoasă), de volumul pe care știi că-l duci, de preferințe pentru aspect, etc. Sau, de ce nu, poți încerca oricare dintre aceste rețete cu cafea, să vezi care îți place mai mult. De aici am învățat și eu să fac irish coffee.

Informații despre tipuri de cafea, inovații și cele mai recente studii în domeniu găsiți oricând pe desprecafea.info, site-ul Asociației Române a Cafelei.

Care este cafeaua ta preferată?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • MarioaraGurgu
    • 09/03/2023
    Răspunde

    Cafeaua cu lapte.

    • Valeria Chertes
    • 09/03/2023
    Răspunde

    La mine cafea sa fie ,nu contează de care este.

    • Gabriela Tatiana Rotaru
    • 12/03/2023
    Răspunde

    Cafea sa fie,sa ma trezeasca sa-mi dea energie,fara lapte.

  1. Răspunde

    Fără lapte, cât mai tare, cât mai multă și destul de dulce … prefer să o fac singur opărind cafeaua măcinată. Nu am băut nici o cafea pe gustul meu de la nici un fel de mașinărie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares