Bakuchiol, alternativa la retinol care nu afectează tenul sensibil și sarcina

Bakuchiol, alternativa la retinol

In ultima vreme, peste tot se vorbește despre beneficiile retinolului asupra pielii și ne recomandă produse pe bază de retinol, ca super tratament anti-aging. Retinolul este un derivat din Vitamina A, ingredient cosmetic folosit de pe la 1970, inițial ca tratament anti-acneic. Da, el face mai mult decât să prevină și să estompeze ridurile. Contribuie în mod semnificativ la desfundarea porilor (de aici efectele sale benefice asupra tenurilor acneice), stimulează regenerarea celulară, conferă luminozitate tenului și uniformizează tonul pielii, eliminând și prevenind petele pigmentare. Un ingredient cosmetice minunat și deloc scump, ceea ce este minunat, nu? Din păcate, nu toată lumea tolerează retinolul.

De ce pielea sensibilă nu suportă retinolul?

Oricât de atente ar fi la modul de introducere a retinolului în rutina de îngrijire a pielii (acesta se introduce treptat, la început în concentrații mai mici), la modul de aplicare (metoda sandwich) și la măsurile necesare în completarea utilizării lui (neapărat folosită protecție solară după ce am lăsat retinolul să acționeze peste noapte), multe persoane nu reușesc să urmeze tratamente continue necesare cu acest ingredient. Pielea sensibilă nu se poate obișnui cu el. După doar câteva aplicări ale unui produs cu retinol, un ten sensibil se va confrunta cu înroșiri, înțepături și iritații.

Acolo unde produsul nu pune probleme majore, se poate insista pentru o perioadă scurtă de timp, aplicându-l la 2-3 zile, concentrație mică, în speranța că tenul se va adapta. O cremă cu niacinamide ajută mult tenul sensibil în general, dar cu atât mai mult atunci când în rutina lui de îngrijire apare retinolul. Cele două ingrediente se și completează pe palierul anti-aging, dar niacinamidele reduc șansele de descuamare, roșeață și iritație, făcând astfel posibilă utilizarea retinolului pe pielea cu o sensibilitate moderată.

Când tenul spune nu și nu, fie ne resemnăm și rămânem la vechea noastră cremă cu acid hialuronic, peptide sau coenzima Q10, fie încercăm și alternativa la retinol, bakuchiol.

Bakuchiol, alternativa la retinol

Bakuchiolul este unul dintre cele mai căutate ingrediente în cosmetice în ultimii ani. Este un fel de retinol natural, un produs extras din extras din frunzele și semințele de Psoralea corylifolia, având aceleași proprietăți ca și retinolul, dar fiind mult mai blând cu pielea. Da, ai înțeles bine. Grație celor mai recente studii, acum, chiar și posesorii celor mai sensibile și uscate tenuri se pot bucura de efectele miraculoase a retinolului, fără teamă de efectele adverse ale acestuia.

Diferența dintre bakuchiol și retinol

Bakuchiolul reduce și previne petele, redă elasticitatea pielii, tratează acneea, catifelează, reduce îmbătrânirea și chiar întinerește, având în același timp un efect calmant asupra tenului. Deci nu doar că nu irită. Chiar calmează! Și, în ceea ce privește beneficiile, studiile au arătat că o cremă cu bakuchiol poate fi chiar mai bună decât una cu retinol, nu doar pentru tenurile sensibile, ci pentru toate tipurile de piele. Asta, pentru că este fotostabil, deci poate fi folosit inclusiv în rutina de dimineață, el păstrându-și proprietățile active și sub acțiunea razelor ultraviolete. Evident că SPF folosim și în cazul său.

Ce produse cu bakuchiol poți folosi?

Există creme, seruri și chiar măști cu acest ingredient. Eu folosesc acum o rutină completă cu acest ingredient de la Bielenda. Am ser, cremă de față și cremă de ochi, toate cu bakuchiol în compoziție și cu un preț accesibil. Nu pot spune că am avut probleme foarte mari cu retinolul, dar de ce să nu folosesc alternativa, dacă e mai safe!? Sigur că, la primele aplicări, se păstrează un oarecare risc de sensibilitate, uscăciune, iritație sau roșeață, dar acesta este mult mai mic în cazul bakuchiolului.

Bakuchiolul este de origine vegană

Iată încă un argument pro alternativa la retinol numită bakuchiol! Acest ulei absolut natural este obținut din plante, este un ingredient vegan 100%, în vreme ce retinolul își are sursa în produse de origine animală. Pentru vegani, bakuchiolul este soluția salvatoare antirid.

Bakuchiolul în sarcină și alăptare

Și femeile însărcinate sau care alăptează se pot bucura de efectele retinolului la care majoritatea medicilor sfătuiesc să se renunțe în această perioadă. Există studii, deși nu suficiente, care arată că ar putea exista o legătură între utilizarea suplimentelor și cosmeticelor pe bază de retinol și apariția anumitor probleme de sănătate ale copilului. Potrivit experților, grație structurii sale chimice complet diferite de a fratelui pus la zid, bakuchiolul este sigur pentru a fi folosit în sarcină și pe perioada alăptării.

Bakuchiol + Retinol = Efecte mai bune

Pentru cine tolerează și utilizează produsele pe bază de retinol vestea bună este că îl pot combina cu bakuchiol pentru efecte mai bune, vizibile în timp mai scurt. Practic, bakuchiolul stabilizează retinolul care devine astfel și mai eficient.

Tu decizi dacă alegi să folosești retinolul, alternativa la retinol despre care am povestit astăzi sau le utilizezi împreună. Ambele sunt la fel de eficiente în ceea ce privește menținerea elasticității pielii, tratarea acneei și prevenirea îmbătrânirii, dar doar unul dintre ele poate fi utilizat și în rutina de zi, fiind mai prietenos cu tenurile sensibile și sigur pentru perioada sarcinii și a alăptării. Singurul minus al bakuchiolului este că, pentru moment, îl regăsim în mult mai puține cosmetice. Oferta de produse cu retinol este mai bogată și mai variată.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 29/03/2023
    Răspunde

    Multumim pentru recomandare!

  1. Răspunde

    Cu siguranță îl voi introduce în rutina, folosesc retinol și chiar mi ar fi de folos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares