5 sfaturi de notat dacă ești fan lumânări parfumate

atomosfera lumânări parfumate

Odată cu instalarea sezonului rece, lumânările parfumate reintră în arsenalul meu de relaxare. Vara nu prea le ard. Rar, mai topesc câte o bucată de ceară parfumată. În schimb, de cum prind frunzele a se îngălbeni și vremea a se răci, dau dezlegare la ars lumânări parfumate. N-ai să mă prinzi niciodată fără una-două în casă.

Când am început prima dată să le folosesc, eram adesea dezamăgită. Chiar de branduri cunoscute. Mă întrebam de ce se creează adâncitura aia în mijloc, în jurul fitilului, de ce la mine mirosul nu este la fel de intens si persistent ca la prietenele mele sau de ce lumânarea scoate fum.

Între timp, m-am mai documentat și mi-am dat seama că nu era vina lumânărilor, ci a mea. Nu le foloseam corect. Nu e suficient să aprinzi un fitil. Uite niște trucuri pe care trebuie să le știi dacă și tu ești iubitor de lumânări parfumate și uneori te dezamăgesc!

carturesti.ro
lumânări parfumate colecție

Taie fitilul, pentru flacăra perfectă

Unele lumânări este posibil să vină cu fitil prea lung. Utilizarea lui ca atare atrage probleme. Flacăra va fi prea mare, te poți trezi cu fum sau urme negre pe pereții sau pe mobila în apropierea cărora arde lumânarea. Lungimea fitilului nu trebuie să fie mai mare de 6-7 milimetri. Este simplu de ajustat cu ajutorul unei forfecuțe, dar atenție să nu tai nici prea mult! Lungimea fitilului ar trebui verificată înainte de fiecare utilizare. Sau, dacă vrei să scapi de grija asta, alege o lumânare Woodwick. Lumânările de la acest brand au fitil din lemn și le recomand și la capitolul rezistență (durată de ardere).

lumânări parfumate Woodwick fitil lemn

Lasă să ardă suficient

Știu că vrei să te bucuri cât mai mult de aroma unei lumânări parfumate preferate, dar crede-mă că a o aprinde jumătate de oră pe seară nu este o soluție din niciun punct de vedere. Nu te bucuri nici de parfum cum ar trebui, și riști să strici și lumânarea. Când este lăsată să ardă prea puțin, se formează acel crater în mijlocul ei, care se tot adâncește până ce lumânarea devine de neutilizat. Cam 3-4 ore ar trebui lăsată aprinsă pentru ca ceara să se topească uniform la suprafață.

O problemă o reprezintă lumânările prea voluminoase. Este tentant probabil să cumperi o lumânare cu un diametru mare, gândindu-te că o să arzi la ea două săptămâni, dar, dacă are un singur fitil, fii sigur că nu te vei bucura prea mult de ea. Lumânările puse în vase largi ar trebui să aibă 2-3 fitiluri pentru ca în cursul unei arderi de 4 ore să obțineți o suprafață cât de cât plană, potrivită unei viitoare utilizări în condiții bune. Cele mai puține probleme de genul acesta le pun lumânările mici, în genul celor de la Yankee Candle.

lumânare parfumată vanilie Yankee Candle

Nu o lăsa aprinsă nici prea mult

Ce-i prea puțin nu ajunge și ce-i prea mult strică. Se aplică și la capitolul ars lumânări parfumate. Nu e bine nici să o stingi prea curând, dar nici să o lași să ardă mai mult de 4-5 ore. Flacăra tinde să mărească fitilul, îi arde partea superioară, unde se adună reziduurile sub forma unei ciuperci. Flacăra o ia razna, apare nedoritul fum, apar goluri în lumânare. Lumânarea trebuie stinsă și fitilul curățat dacă dorim să o aprindem din nou.

Ferește de curent

Un alt motiv pentru care lumânările parfumate pot scoate fum sau arde mai mult pe o parte îl reprezintă amplasare lor în zone unde curenții de aer poartă flacăra într-o anumită direcție și o ațâță. Din cauza curentului te poți trezi cu un mic tunel pe o parte a lumânării, cu fum în casă sau chiar cu suportul sau recipientul lumânării afumat.

lumanare parfumata notino Feelin peaceful cherry blossom

Nu păstra lumânările descoperite

Sigur că-ți place să te bucuri de aroma lumânărilor parfumate chiar și atunci când nu sunt aprinse și este tentant să le lași pe comodă sau pe birou, să mai inspiri câte puțin din farmecul lor, dar, în timp, păstrate așa și nefolosite, își pierd din parfum. O lumânare pe care nu ai de gând să o folosești sau refolosești în următoarele 1-2 zile, ar trebui să stea în cutie sau să fie protejată cu un capac. Acesta este încă un plus al lumânările Woodwick, despre care pomeneam mai sus. Sunt prevăzute cu capace. Cele mici au capace din plastic, cele mari, capace elegante, din lemn.

În plus, dacă le ținem descoperite, se adună praf și murdărie pe ceară și fitil, apar sfârâituri, pocnituri, fum atunci când decidem să le aprindem.

Contează și ce lumânări parfumate cumperi pentru că, ne place să recunoaștem sau nu, nu sunt toate la fel. Nu spun că prețul mai mare este întotdeauna un indicator al unei calități superioare, dar în majoritatea cazurilor el poate fi dat de o calitate mai bună a recipientului lumânării (unele se pot sparge în timpul utilizării), de materiale mai bune folosite pentru fitil, de folosirea unui tip de ceară mai bun, care arde mai mult. Dacă ai ales ce trebuie și folosești corect, nu vei avea parte de dezamăgiri.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 28/10/2022
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi!

    • mihaelanistor
    • 29/10/2022
    Răspunde

    Eu cumpar din cele care miros frumos, dar au si un design simpatic. Le aprind seara în baie sau când savurez un ceai aromat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares