De ce prefer să merg în vacanță în România?

prefer să merg în vacanță în România

Vacanță în România? Nici nu apuc bine să postez o poză de la mare sau de la munte că, pe lângă cei care-mi urează vacanță plăcută, își fac apariția și cei care se minunează că sunt așa nebună, bogată, neumblată, risipitoare, neștiutoare, de nu am ales să mă duc și eu, ca tot românul, pe afară. Grecia, Turcia, Bulgaria, cam așa arată topul recomandările primite de la unii și de la alții. La ei e mai bine. Sunt prețuri mai mici, servicii mai bune, mâncare mai bună, locuri de joacă mai multe, plaje mai curate, etc. Totul e mai bine dincolo. Nu-i pot contrazice pe cei care spun asta. Nu am fost niciodată în vacanță în afară. În puținele ocazii în care ne găsim două zile libere și ceva bănuți pentru relaxare, alegem locuri din România. De ce prefer vacanța în România?

Ieșirile noastre sunt scurte

Soțul meu nu prea prinde concediul în adevăratul sens al cuvântului. La firma la care lucrează, au rămas cam omul și locul, cum s-ar spune. Cu alte cuvinte, trebuie să fie mai mereu acolo. Vacanțele noastre nu sunt niciodată mai lungi de 2-3 zile, deci nu e timp de mers în destinații mai îndepărtate. O să-mi spuneți că Bulgaria e aproape și eu o să vă spun că, deși prin poze îmi place ce văd la bulgari la capitolul hoteluri, Bulgaria nu mă atrage deloc ca țară.

Nu m-aș urca niciodată în avion

Să zicem că, printr-o minune, am dispune de mai mult de 3 zile pentru vacanță. Aș alege tot România. Drumul până în Grecia, Turcia, Croația e lung. Ne-ar lua prea mult timp să-l facem cu mașina. Da, am auzit că s-au inventat avioanele între timp, doar că eu nu aș urca niciodată de bună voie într-unul. Dacă am eu atacuri de panică în tramvai! Vă imaginație cum m-aș simți știind că sunt prinsă fără scăpare într-un avion?

Am încă multe locuri de văzut aici

Nu pot spune că m-am plictisit de ce-mi oferă România, cel puțin nu pe segmentul turism montan. Sunt atât de multe locuri frumoase despre care am citit și pe care nu am ajuns încă să le văd cu ochii mei. Dacă aș avea bani timp să le bifez pe toate, aș trece și la peisajele montane din alte țări. Dar așa, mi-e bine aici. Sunt mai aproape de casă.

Sentimentul de securitate

M-am luptat ani de zile cu atacurile de panică. Încă le mai am, dar le gestionez altfel. Totuși, orice ieșire din zona de confort, este o provocare mare pentru mine. Cu cât mă depărtez mai tare de casă, cu atât confortul meu psihic scade. Casa rămâne un fel de buncăr al meu, o oază de liniște, un loc sigur, de care trebuie să știu că nu sunt prea departe. E vorba de un sentiment de securitate pe care mi-l oferă granițele. Kill me!

Evit barierele de comunicare

Româna rămâne, evident, limba pe care o stăpânesc cel mai bine, în care pot să mă exprim clar și sigur chiar dacă m-ai trezit din somn acum 3 secunde. Îmi place să aud oamenii din jur vorbind pe limba mea. Dacă mă înjură cineva la plajă, măcar să știu și eu ce-a zis. Dacă mă duc la cel mai mic magazin de la colț, pot fi sigură că voi primi ce-am vrut să cer. Nu risc să fiu în căutare de dude și să cer mure. Fără probleme la cazare, restaurant, generate de faptul că mie îmi scapă un cuvânt un engleză sau pronunția mea nu-l ajută prea mult pe interlocutor.

Îmi place mâncarea românească

Nu zic că nu salivez la niște plăcinte turcești sau că nu mă atrage nimic din bucătăria grecească, dar preparatele mele preferate rămân cele românești. Nimic nu se compară cu o ciorbă de burtă, cu o mămăligă cu brânzeturi sau cu un pește prăjit cu mujdei de usturoi. Să mai zic de niște papanași sau niște poale’n brâu din alea autentice?

Poate fi mai ieftin

E tot mai scump să mergi în vacanță în România, dar se găsesc și locuri accesibile de cazare dacă știi să le cauți, nu ești setat pe lux și figuri și ești dispus la câteva mici compromisuri. Dacă nu vrei cazare la 50 de metri de plajă, în buricul stațiunii Mamaia sau cu vedere la Piața Sfatului din Brașov, poți să-ți faci o mini-vacanță de 2-3 zile fără gaură prea mare în buget. Cât despre mese, chit că o să râdeți de mine, la un mic dejun poți să-ți iei un iaurt cu cereale sau niște telemea cu roșii de la Lidl și scapi cu 20 lei/2 persoane. Prânzul îl iei la restaurant și, seara, te rezumi tot la un iaurt, niște fructe, etc. Asta dacă vrei să faci economie. În plus, drumul este mai scurt când îți faci vacanța în țară, deci transportul este mai ieftin.

Nu-mi trebuie planificare cu jumătate de an înainte

Rar vacanțe în afară care să nu fi fost planificate/rezervate cu luni înainte. Mie nu îmi plac lucrurile astea bătute în cuie, mai ales că nici situația familială nu-mi permite să fac planuri azi pentru peste două luni. Cine are bunici și părinți dependenți de el știe ce zic. Nu dau vina doar pe ei pentru asta. În general sunt o fire spontană și fac lucrurile atunci când mi se pune pata să le fac. Stau prost și cu răbdarea…

Am destule motive să prefer să merg în vacanță în România? E chiar așa de grav lucrul ăsta? Trebuie să îmi fie rușine să mai postez poze din Venus sau de la o cazare ieftină de la periferia unei comune de lângă Brașov? Până la urmă, trebuie să mai susțină cineva și turismul intern, nu? Nu putem să plecăm toți în Tenerife.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 04/08/2022
    Răspunde

    Iubesc tot ce tine de România când voi epuiza tot de văzut voi merge di în străinătate.

  1. Răspunde

    Eu iubesc vacantele in afara tarii dupa cum cred ca ai vazut la mine pe Facebook, dar nu as zice nu unei vacante in Romania, daca nu ma pui sa aleg, pentru ca atunci aleg strainatatea, fiindca imi place sa zbor, sa descopar culturi noi, locuri noi si m-am indragostit iremediabil de Grecia, insa am invatat sa nu judec pe nimeni pentru alegerile pe care le face. Eu iti doresc sa ai parte de cat mai multe vacante frumoase in Romania, daca asta iti doresti tu!

  2. Răspunde

    Ah, sunt pe dos si multumesc lui Dumnezeu ca pot sa imi iau concedii lungi (si fara plata) – dar tre sa le anuntz cu 6-12 luni inainte….asta imi permite si sa rezerv ieftin (desi am 2-3 sapt vara de vara mers cu cortul, mai ieftin nu se poate) dar si sa planuiesc bine si sa ies vacante accesibile ca pret si incarcate de lucruri faine.
    intr-o zi visez ca o sa fac pe jos Camino (5 sapt) si Transilvanica (alte 1mie de km ) si sa traversez pe jos pirineii (alta mie de km dar astia sunt mai abrupti de 6 sapt) si de cand vazui filmul Wild ma uit lung si la PCT …. toate sunt puse pe hartie. Inca astept sa intre fata la facultate sa pot sa dispar de acasa dar si de la munca asa multe zile ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares