Ce n-ai voie să uiți acasă când mergi vara în drumeție la munte

vara în drumeție la munte bagaj

Plimbările în aer liber sunt mereu relaxante și atât de benefice întregului organism, cu atât mai mult cu cât sunt făcute în medii cu aer cu adevărat curat, cum este cel de munte. O drumeție la sfârșit de săptămână te scapă de stres și te încarcă de o energie care nu se poate descrie în cuvinte. Este atât de plăcut să mergi vara în drumeție! Tocmai te-ai decis să încerci și tu experiența? O să-ți placă. Doar ai grijă ce pui în bagaje, pentru a evita amintirile neplăcute! Iată o listă cu minimul necesar pentru o drumeție de o zi pe munte! Ce să mai iei cu tine în afară de apă, telefon încărcat și ceva de mâncare?

Haine de schimb

Un tricou, o pereche de pantaloni, o pereche de șosete trebuie să ai neapărat în rucsac. Poate transpiri foarte tare și e nevoie să te schimbi. Poate vă prinde ploaia. Nu se știe niciodată. Ideale sunt hainele speciale pentru activități outdoor, care sunt cele mai confortabile și mai rezistente. Nu sunt foarte scumpe. Dacă intri, de exemplu, pe tricou bărbați, ai peste 50 de modele de tricouri perfecte pentru munte din care poți alege, cu prețuri pornind de la 49 de lei. Aș recomanda o culoare mai deschisă.

Aceeași poveste și cu pantalonii: nu știi când ai nevoie să te schimbi. Fiind vară, îți recomand să te îndrepți spre genul acesta de pantaloni scurți. Doar selectezi outdoor din meniul din stânga și îți alegi perechea preferată. Ideali sunt cei din materiale sintetice precum poliesterul, poliamida, lycra, pentru că sunt mai ușori și îți oferă o mai mare libertate de mișcare.

Încălțăminte adecvată

Poate chiar mai importantă decât hainele de schimb este încălțămintea care trebuie neapărat să fie potrivită pentru munte, cu susținere pentru glezne, cu talpă aderentă, măsura corectă, poate chiar impermeabilă. O pereche de pantofi sport obișnuiți nu vor face față traseului, pot duce la accidentări și da mari dureri de picioare.

Haine mai groase

Pe măsură ce urci, temperatura scade. Dacă ești genul friguros, vei avea neapărat nevoie de un hanorac și o pereche de pantaloni lungi de luat peste cei scurți. Nu vrei să-ți înghețe zâmbetul la poze și nici să zaci o săptămână după o zi de drumeție.

Pelerină de ploaie

Vremea nu mai ține de mult cont de prognoza meteo. Nu te uita că aplicația de pe telefon arată cer senin toată ziua pentru că muntele și norii sunt mereu plini surprize! Ia cu tine și o pelerină de ploaie. E ușoară și nu ocupă prea mult loc.

Protecție pentru cap

Musai ai nevoie și de ceva care să-ți acopere capul, să te protejeze de acțiunea directă a razelor soarelui, când mergi vara în drumeție. Poți opta pentru o șapcă, o pălărie, o bandană, un chipiu, etc. În lipsa lor, îți poți lega un tricou pe cap, dar e mai bine cu una dintre ele.

Ochelari de soare

Chiar dacă ziua nu se anunță însorită, asigură-te că ai cu tine și ochelarii de soare. Cei mai buni sunt cei cu lentile polarizate. Ochii tăi nu vor avea de suferit, fiind protejați de radiațiile UV tot mai puternice pe măsură ce urcați la altitudine mai mare. Ele sunt prezente și dăunează chiar dacă afară este parțial înnorat.

Produse de protecție solară

Dacă tot am ajuns la capitolul efecte nocive ale radiațiilor, nu putem să nu punem pe listă și produse de protecție solară. Sau un produs, dacă este unul complet, care să poată fi folosit pe față și corp. Protecția solară se aplică înainte de expunerea la soare, ține minte asta! Nu te dai cu cremă după ce ai ajuns la cota 1400 și simți că pielea arde deja. Nu uita de urechi și buze!

Trusă medicală

Nu toată trusa auto, dar o mică trusă de prim ajutor este important să ai. Nu te baza pe alți membri ai grupului, că au ei. Fiecare, cu trusa lui. Nu poți știi cum vă despart drumurile de munte. Niște plasturi, un dezinfectant, pansamente, o fașă elastică, câteva medicamente, cum ar fi analgezicele, pot face diferența.

Produse de igienă

Nu te apuci să-ți iei șampoane și pastă de dinți pentru o zi pe munte, dar de un săpunel mic sau de un igienizant s-ar putea să ai nevoie de la un moment dat. De hârtie igienică, șervețele, șervețele umede și saci de gunoi, sigur. Nu uita nici de ele!

Aș mai pune pe listă o baterie externă încărcată, o brichetă, un briceag multifuncțional, un fluier și o lanternă. Just in case.

Ce zici? Multe sau puține? Pentru o zi de plimbare la munte iarna ai nevoie de și mai multe lucruri, dar despre asta nu sunt în măsură să vorbesc pentru că eu am fost doar vara în drumeție.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/07/2022
    Răspunde

    Eu nu prea sunt cu muntele.

  1. Răspunde

    eu sunt cu muntele, eu sunt.
    Nu iau tricou de schimb. Cele speciale de efort lasa pielea sa respire si transpiratia sa iasa si daca se uda putin se usuca repede. Sosete da si le impachetez in punga din start – o ploaie se intampla des si sosetele uscate schimba viata. Nu iau medicamente doar 5 leucoplaste da si niciun produs de igiena (ok, hartia igienica), nici crema solara dar am bluze lungi si palarie mare mare sa acopere bine si ceafa. Pt gunoi refolosesc pungutele ce le am cu pachetzele /de impermebializat cele luate. Pelerina de ploaie e acolo. Sticla de apa e iar de mare nevoie, nu ai trecut-o.
    Si imi fac temele inainte cu harta unde mergem, marcaje, vreme, flora si mai ales fauna. Sa nu ma bag in barlogul ursoaicei primavara pe racoare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares