7 sfaturi care vor face mai ușor călcatul rufelor

sfaturi spălatul și călcatul rufelor

Călcatul rufelor este o activitate casnică care cere timp, energie, răbdare. Înainte, uram de-a dreptul să calc. Azi, nu-mi mai este chiar așa antipatică experiența. De când mi-am cumpărat fier de călcat vertical, mi-e mult mai ușor. Îl recomand tuturor celor care detestă să calce, dar vor haine netede. Vine de hac rapid cutelor, direct pe umeraș, nu-ți șifonează spatele cât calci mânecile unei cămăși, nu riști să arzi materiale. Dar, chiar și în lipsa unui fier vertical, călcatul poate fi mai rapid și mai simplu. Trebuie doar să fii atent la materiale și să respecți câteva reguli simple de curățare și uscare. Iată câteva sfaturi care pe mine m-au ajutat!

Fii atent la cumpărături!

Întotdeauna, când îmi cumpăr ceva de îmbrăcat, mă gândesc și la cât de greu sau ușor va fi de călcat acel obiect vestimentar. Contează mult materialul. Produsele din materiale sintetice sau în combinație cu sintetice pot să nu necesite deloc călcare. La lenjerii de pat, le caut pe cele creponate. Nu doar că nu mai trebuie să le calc, dar arată și mai bine pe pat, după o noapte dormită pe ele. Materialele cu imprimeuri necesită mai puțină atenție pe partea de călcat. Pe o cămașă uni imediat se văd cele mai mici cute. Pe una cu imprimeu, mai puțin.

Nu abuza de funcția de stoarcere a mașinii

Din dorința de a scoate cât mai multă apă din rufe la finalul programului de spălat, pentru o uscare mai rapidă, uneori le stoarcem la turație maximă. Asta le șifonează foarte tare. Se poate opta pentru stoarcerea la 600 sau 800 de rpm și, în acest caz, rufele vor arăta mult mai bine când sunt întinse și vor fi mai ușor de călcat.

carturesti.ro

Investește într-un uscător

Le vrei uscate rapid, dar fără prea multe cute? Atunci e cazul să îți cumperi un astfel de uscător de haine. Chiar merită investiția, având în vedere că te scutește de un timp de așteptare mare până să poți purta hainele preferate, de etapa întinsului rufelor, de ploaia care ar putea să le prindă pe sârmă, de praf și alergenii din atmosferă. Nu doar că nu șifonează hainele excesiv, dar modelele avansate, cu tehnologie IronFinish, le scot netede-netede, gata de purtat. Da, ai înțeles bine: unele uscătoare se ocupă și de călcatul rufelor.

Spală și usucă o cantitate mai mică de haine

Ține cont de faptul că atât spălatul, cât și uscatul rufelor, trebuie făcute cu o încărcătură cât mai mică pentru cele mai bune rezultate. Cu cât mașina de spălat sau uscătorul de rufe sunt mai încărcate, cu atât hainele vor ieși mai șifonate, presându-se unele peste altele. Mai puține articole, mai puțin de muncit la capitolul călcat.

Nu uita de balsamul de rufe

Balsamul de rufe poate părea un moft pentru cine îl percepe doar ca produs care parfumează hainele la final. De fapt, el face mult mai mult: protejează țesăturile, reduce decolorarea, scămoșarea, dar și șifonarea hainelor. Dintre două cămăși, una pentru spălarea căreia s-a folosi și balsam și alta care nu a beneficiat de acest tratament, veți vedea că mult mai netedă și mai ușor de călcat va fi cea clătită cu balsam.

Scoate rufele din mașină/uscător imediat ce programul s-a încheiat

Călcatul rufelor va cere mai puțin timp și energie dacă nu le faci uitate în mașina de spălat sau uscător după ce programul de spălare/uscare s-a încheiat. Întinde-le, împăturește-le sau pune-le pe umerașe imediat și vei vedea diferența! În funcție de material, încărcătură, tehnologiile mai vechi sau mai noi folosite, unele vor fi gata pentru a fi purtate, altele vor necesita doar mici retușuri, nicidecum sesiuni lungi de călcat.

Scutură rufele înainte să le întinzi

Cum arată un tricou necălcat, care s-a uscat la soare, stors la 800 rpm? Depinde de cât de bine a fost întins. Dacă doar l-ai luat din coș și l-ai aruncat pe sârmă, sigur arată rău. Dar, dacă este scuturat bine și întins cu puțină atenție, netezit cu palmele, s-ar putea să arate chiar purtabil. Țesătura se întinde, se așază, când este scuturată. Călcatul este mult mai ușor așa sau poate fi chiar evitat.

Da, călcatul rufelor poate fi stresant, dar nu e obligatoriu să fie așa. Investind în electrocasnice noi, cum ar fi o mașină de spălat cu funcție de netezire, un uscător de rufe cu program de reducere a cutelor sau fier de călcat vertical cu aburi, și fiind puțin atenți la cum și când facem lucrurile, putem scăpa de munții de haine de călcat și de duminicile petrecute cu fierul de călcat în mână.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Chiar mi-au prin bine aceste sfaturi și ponturi, și îți mulțumesc pentru că le-ai împărtășit cu noi !
    Nu am știut că turația prea mare a mașinii de spălat poate influența șifonarea rufelor. Sau faptul că încărcam prea mult mașina cu rufe pentru spălat.

    O săptămână frumoasă îți doresc !

    • Valeria Chertes
    • 18/07/2022
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

    • mihaelanistor
    • 18/07/2022
    Răspunde

    Este foarte important sa spalam și să uscăm hainele în uscător la programul potrivit.
    Cele care se șifonează, prefer să le usuc afară, nu le mai pun în uscător, le scutur bine și le pun la uscat pe umeraș.
    Sfatul meu este o investiție într-o statie de calcat, ajută mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares