5 sfaturi pentru gogoși ca la gogoșărie

gogoși ca la gogoșărie

Gogoșile sunt unul dintre cele mai apreciate deserturi de la noi. Le facem și noi, le făceau și bunicile noastre. Nu ai nevoie de ingrediente multe sau scumpe pentru a le prepara, sunt pufoase și gustoase și pot fi servite sub atâtea forme! Ai încercat să faci gogoși și nu ți-au ieșit cum te așteptai? Te invit să intri pe gogoși pufoase și să încerci rețetele de acolo. Respectă-le pas cu pas și nu ai cum să dai greș! Și, dacă vrei unele cu adevărat pufoase, pline, niște gogoși ca la gogoșărie, ține cont și de următoarele sfaturi!

Nu înlocui ingrediente

O mare greșeală pe care am observat că unele gospodine o fac este să înlocuiască ingrediente. Dacă nu au iaurt, pun lapte bătut. Dacă nu e esență de vanilie, pun zahăr vanilat. Dacă vor mai sănătos, înlocuiesc zahărul cu îndulcitori sau zahăr brun. Sigur că vor obține tot gogoși, dar nu unele perfecte. Orice ingredient are rolul său bine stabilit în rețetă.

Zahărul vanilat face aluatul mai moale și duce la arderea mai rapidă a gogoșilor. Laptele bătut este mai apos și va da un aluat prea lipicios. Același lucru îl fac și îndulcitorii sau un zahăr brun. Dacă rețeta cere zahăr tos și vrei să iasă ca la carte, folosești neapărat zahăr alb.

Respectă întocmai cantitățile

Aluaturile nu sunt ca ciorbele, să iasă și dacă ai pus o ceapă în plus sau un morcov în minus. Este nevoie de precizie. Cantitățile prevăzute în rețetă nu trebuie modificate. Dacă-ți plac gogoșile mai dulci, nu e nevoie să pui mai mult zahăr în aluat. Pui la final, pe ele. Zahărul în esces împiedică dospirea. Dacă aluatul pare prea moale, nu mai pui o cană de făină, ca să fie mai simplu de modelat. Aluatul perfect trebuie să fie puțin moale și lipicios. Mai multă drojdie nu le va face mai pufoase, dar va da naștere unor goluri de aer imense în gogoși. Numai gogoși ca la gogoșărie nu te vei putea lăuda că ai făcut.

gogoși pline

Frământă bine

Ce știu gogoșile cât le-am frământat eu? Au drojdie, trebuie să crească. Dacă ai asemenea gânduri, uită de ele! Gogoșile nu știu dacă doar ai omogenizat ingredientele sau le-ai frământat cât spunea rețeta, dar rețeaua de gluten nu se formează dacă tu frămânți doar trei minute. Aluatul nu se leagă și nu crește cum ar trebui. Niște gogoși pufoase au nevoie să fie frământat cel puțin 10-15 minute.

Ai răbdare cu aluatul

Probabil că așteptarea este partea cea mai grea la această rețetă. Nu contează că ai o poftă nebună sau copii strigă pe lângă tine că vor gogoșile acum. Aluatul are nevoie de timp pentru a putea da naștere acelor pufoșenii delicioase. În funcție de anotimp și ingrediente folosite, dospirea ante și post modelare gogoși poate dura chiar și două ore. Un aluat nedospit înseamnă gogoși tari, uscăcioase.

Nu mai întinde aluatul

Cum modelăm gogoșile? Cele mai multe rețete ne îndeamnă să întindem aluatul cu sucitorul, pe blatul de lucru, apoi să decupăm gogoșile în forma dorită. Ies bune, nimic de zis, dar mult mai pufoase vor fi dacă le modelezi cu mâna și nu mai întinzi aluatul. Doar iei bucăți de aluat, de 50-60 de grame, le modelezi (cu foarte puțină făină) sub formă de bile, le lași la crescut și le coci exact în forma asta. Sunt cele mai bune gogoși, pline, cu o textură perfectă. Ți-e mai ușor cu întinsul? Lasă aluatul mai gros și decupează gogoși cu diametru mai mic!

gogoși pline, ca la gogoșerie

Atenție și la prăjit! Gogoșile se coc la foc mediu, în baie de ulei. Niciodată nu se umplu gogoșile înainte de prăjire. Indiferent ce vrei să pui în ele (gem, cremă de vanilie, cremă de ciocolată), pui după ce le-ai prăjit.

Este mai simplu să le cumperi, știu. Din păcate, gogoșile din comerț, deși gustoase, vin cu dezavantaje care nu pot fi ignorate: nu știm ce conțin și sunt prăjite cu sutele în același ulei. De aceea, eu prefer să le fac în casă. Nu le fac în fiecare săptămână, dar atunci când fac chiar îmi ies gogoși ca la gogoșărie. Alege rețeta preferată de gogoși, folosește ingrediente de calitate, respectă sfaturile de mai sus și nu ai cum să dai greș.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/07/2022
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi.

    1. Ador mirosul de gogoși când mă apropii de gogoșerie.Niciodata acasă nu miroase ca la gogoserie

    • Anghelina Irina
    • 03/08/2022
    Răspunde

    Da’ ce pofta mi-ai făcut cu gogoșile tale. Poate reușesc sa pun în practica în weekend sfaturile citite mai sus

  1. Răspunde

    stii de ce imi ies mie ciorbele bune si aluaturile prost? Iete de aia 😀 .
    O moldovianca stie sa faca ciorba si scandal din ce are 😀 😀 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares