5 lucruri care pot merge prost în timpul unei extracții dentare

chirurgie dentară extracții dentare

Ne convine sau nu, uneori ajungem și în punctul în care dinții noștri nu mai pot fi salvați și trebuie extrași. În general, de scos molarii de minte nu prea scapă multe persoane. Motivele sunt mai multe. Lucrul acesta ne sperie și ne dă insomnii. Dacă noi ne temem atâta, mă mir că cei care mergeau la stomatologie acum un secol sau două nu făceau infarct înainte de a ajunge pe scaunul medicului.

Azi, beneficiem de stomatologi mult mai empatici, de instrumentar mult mai bogat, de tehnologie și materiale moderne. Extracțiile dentare, în marea lor majoritate, sunt mult mai simple și mai puțin dureroase. Dacă nu apar complicații, cei mai mulți pacienți nu simt nimic când li se scoate un dinte. Este adevărat că pot apărea totuși și unele probleme în timpul unei extracții dentare. E bine să știm de ele, dar să fim conștienți că există întotdeauna soluții.

Nu prinde anestezia

Da, există, foarte rar, pacienți la care anestezicele obișnuite nu își fac efectul. Chiar dacă doza este crescută, ei tot resimt durere și medicul nu poate lucra. Se pare că de vină sunt fie consumul unor anumite băuturi (cafea, alcool, energizante) înainte de operație, fie o densitate osoasă mai mare a pacientului, care nu permite anestezicului să ajungă unde trebuie. Pentru prima variantă, extracția se reprogramează. În al doilea caz, recomandarea este pentru efectuarea extracției dentare sub anestezie generală. Acest lucru se face în clinici speciale, nu se poate realiza în cabinetul oricărui stomatolog.

Extracție incompletă

Medicii folosesc diverse instrumente de chirurgie dentară de cea mai bun[ calitate, menite să ajute la extracția cât mai rapidă, completă și ușoară a unui molar. Nu se apucă să tragă direct de dinte. Înainte de a pune mâna pe un clește, se intervine cu sindesmotoame, depărtătoare și elevatoare care să permită dintelui să iasă mai ușor. Cu toate acestea, uneori pot apărea fracturi. Dintele se sparge și nu este scos în întregime.

Când bucata rămasă la interior este prea mare, se continuă cu extragerea ei, pentru a evita apariția unei infecții. Când fragmentul rămas este foarte mic (milimetric), poate fi lăsat acolo. Se pare că resturile dentare foarte mici nu pun probleme dacă nu sunt extrase.

Hemoragie puternică

Un alt lucru care poate merge prost, la pacienții cu anumit probleme, este să apară o hemoragie serioasă care să îngreuneze procedura de extracție. Din fericire, azi, cabinetele dentare sunt dotate și cu soluții hemostatice de diverse tipuri. Acestea, alături de alte tehnici precum aplicarea presiunii, opresc sau încetinesc sângerarea și fac posibilă continuarea extracției. Acestea se introduc și în alveolă, la finalul procedurii, pentru a evita hemoragiile prelungite post extracție.

Lezarea unui nerv

În cazul extracției molarilor de minte de jos se întâmplă asta de obicei. Riscurile sunt mici, dar există. Rădăcinile molarilor de minte au ca vecini, printre altele, și niște nervi senzoriali. Când acești doi vecini sunt chiar în contact unul cu celălalt, nervul respectiv poate fi lezat la extracție. Atunci, se poate experimenta o senzație de amorțeală la nivelul buzei inferioare, pentru câteva zile, chiar săptămâni.

Afectarea unui dinte vecin

În timpul unor extracții dentare mai dificile ne putem trezi și cu un dinte vecin afectat. Rar, dar se poate. Manevrarea greșită, presiunea prea mare aplicată pe unele instrumente, duc uneori la mici accidente. Un dintre învecinat cu cel extras se poate alege cu fractură coronară. Medicul va finaliza întâi extracția, apoi va continua cu restaurarea dintelui vecin afectat. Ar fi bine ca medicul să verifice atent suprafețele dinților învecinați la următorul control, dacă nu se poate imediat după extracție. Există posibilitatea ca doar smalțul să fie afectat, ceea ce nu este foarte vizibil, dar va crea probleme în viitor.

Recomandarea este să îți alegi cu grijă medicul dentist când vine vorba de extracții dentare, oricât de banale ți-ar părea. Experiența, răbdarea, îndemânarea, dotarea cabinetului dentar, empatia, toate contează într-o astfel de intervenție. Cel mai bine ar fi să apelezi la cineva specializat în chirurgie dentară, mai ales dacă este vorba de un molar de minte sau de extragerea unui rest radicular.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 24/06/2022
    Răspunde

    La mine nu prea are efect anestezia .

  1. Răspunde

    Aveam frică de stomatologi înainte, dar acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares