Te mănâncă pielea? Uite 6 cauze posibile la care să te gândești

mâncărime piele

Azi vorbim despre prurit, despre mâncărimile de piele la propriu. Ele pot apărea pe orice zonă a corpului. În funcție de cât de accentuată este senzația, pot da doar un ușor disconfort sau pot deveni de-a dreptul insuportabile, afectând calitatea vieții într-o mare măsură.

Una este să te mănânce pielea o zi, din cauza unei mușcături de insectă, a unei mici arsuri solare, alta este să te confrunți zilnic cu acest simptom supărător. Este îngrozitor să-ți vină tot timpul să de scarpini pe o anumită zonă sau pe tot corpul. Nu te poți concentra pe nimic, nu poți dormi, lucra sau socializa. Aceste mâncărimi de piele nu sunt normale, trebuie tratate și, pentru asta, trebuie identificată în primul rând cauza lor. Care pot fi motivele pentru care te mănâncă pielea?

Alergiile

Alergiile sunt în topul cauzelor pruritului. Fie că vorbim de alergii alimentare, de contact sau de alt tip, ele se pot manifesta prin senzații de mâncărime foarte puternice care pot fi însoțite sau nu de erupții cutanate și/sau înroșire și iritație. Din păcate, este foarte greu să ne dăm seama singuri la ce suntem alergici și ce ne provoacă aceste stări. Poate fi o substanță din detergenți, un anumit tip de fibră textilă, părul de animale, o bijuterie, un parfum. Sunt necesare teste alergologice. Doar așa puteți afla ce vă dă mâncărimi și trebuie să evitați.

Pielea prea uscată

Unul dintre cele mai banale motive pentru care te poți trezi cu mâncărimi este o piele prea uscată. Aceasta, insuficient hidratată sau capabilă să-și păstreze hidratarea pe termen lung, tinde să se strângă și este normal să ne trezim cu prurit. Din fericire, avem produse cosmetice care să ne ajute să o tratăm. Alege produse de îngrijire speciale pentru pielea uscată și vei simți efectele imediat! Cele mai bune sunt cremele cu uree (click dacă vrei să vezi care sunt efectele cremelor cu uree) în diverse concentrații.

Produse cosmetice greșit alese

Când spun asta, nu mă refer la un anumit brand sau anumite ingrediente, ci la simpla și banala greșeală de a-ți fi ales produse nepotrivite tipului tău de piele. Contează foarte mult ca fiecare tip de piele să primească îngrijirea de care are nevoie. O piele excesiv de uscată, spuneam mai sus, cere produse mai grase, care să acționeze ca o barieră împotriva efectului de deshidratare. Un ten gras, dimpotrivă, are nevoie de produse de curățare, îngrijire și chiar de machiaj care să nu stimuleze și mai mult secreția de sebum, ducând la mai mult puncte negre și coșuri.

Atenție! Posesorii și posesoarele de ten gras fac de multe ori greșeală să folosească produse prea agresive, din dorința de a scăpa de sebumul de pe piele. Este greșit să facem asta. Ele usucă pe moment, dar stimulează de fapt pielea să producă și mai mult sebum. Dacă te mănâncă pielea imediat după duș, este foarte posibil să fi folosit un produs care usucă prea tare. Ideal este unul care curăță delicat, echilibrează secreția de sebum, elimină luciul nedorit dat de uleiurile în exces, dar nu usucă pielea, ci o lasă catifelată și hidratată. Ce în genul acestui gel de curățare ten acneic.

Stresul și anxietatea

Ne convine sau nu, și stresul și stările noastre afective ne pot da mâncărimi de piele. Persoanele anxioase, cu depresie, cu rezistență scăzută la stresul emoțional, se confruntă adesea cu prurit accentuat care le creează și mai multe probleme. Aceste mâncărimi cauzate de probleme psihiatrice sunt printre cele mai greu de tratat și controlat. Nu trec cu mixturi mentolate sau creme. Este nevoie de tratament intern. Pot fi calmante pe bază de plante sau medicamente prescrise de medic, în funcție de cât de puternice sunt, cât de des apar, cum se manifestă și de ce alte simptome sunt însoțite.

Anumite medicamente

Da, există și medicamente care se pot face vinovate de faptul că te mănâncă pielea. Printre ele, și banala aspirină, în caz că nu știai. Nu se întâmplă tuturor, dar 1% dintre persoanele care folosesc aspirina se confruntă și cu genul acesta de efecte adverse. Mâncărimi de piele dau și o serie de analgezice și medicamente folosite în tratarea hipertensiunii arteriale.

Boli interne

Mâncărimile de piele pot apărea și pe fondul unor boli interne. Cele mai frecvente afecțiuni care se manifestă și prin prurit sunt cele hepatice, renale, diabetul, tulburările hormonale, anemia. În funcție de simptomele asociate mâncărimilor pielii, vă puteți face o idee cam de unde vi se trag problemele. Faceți analize de sânge, tratați corespunzător afecțiunile depistate și veți scăpa de veșnica nevoie de a vă scărpina!

Nu este de glumit cu pruritul. O problemă atât de comună, aparent banală, poate afecta atât de grav calitatea vieții, mai ales dacă nu înțelegem ce o provoacă și nu știm cum să o tratăm sau ameliorăm corect. Asigură-te că pielea ta este corect îngrijită și, dacă ai mâncărimi în continuare, mergi la medic!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 17/05/2022
    Răspunde

    Mulțimim pentru informații draga mea ! Am pățit si eu de vreo două ori ,insă nu am mers la medic ,mi-a trecut de la sine ,insă nu știu din ce cauză o fi . Un articol super util .

    • mihaelanistor
    • 19/05/2022
    Răspunde

    Incerc sa folosesc produse potrivite pentru hidratare pielii, ideal ar fi sa si consum mai mult apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares