4 lucruri de luat în calcul când stabilești prețul de vânzare al unui apartament

agent imobiliar client

Ai un apartament de vânzare? Primul lucru pe care trebuie să-l faci, înainte de a te apuca să pui anunțuri pe internet, este să te gândești serios la prețul pe care ai de gând să-l ceri. Sunt variabile care pot crește sau scădea prețul unui imobil și ar fi bine să ții cont de ele dacă vrei ca suma cerută să fie una corectă, realistă, care să nu te țină luni de zile pe drumuri și în negocieri cu potențiali cumpărători.

Contează zona, anul construcției, suprafața, poziționarea, numărul de camere, asigurarea locului de parcare, tipul de compartimentare, proximitatea față elementele de infrastructură, etc. Pe acesta le cam știm. Dar sunt lucruri de care oamenii tind să uite și apoi se trezesc că nu sunt mulțumiți de suma obținută pe locuință. Ce ar mai fi de luat în calcul când stabilim prețul de vânzare al unui apartament?

Marja de negociere

Foarte multe persoane fac greșeala de a cere fix cât vor să obțină. Este aproape imposibil să închei vânzarea cu prețul la care ai pus anunțul. Toată lumea vrea să negocieze. Oricât de mic ar fi prețul, cumpărătorul tot va vrea să mai lași din el. Trebuie neapărat ca prețul tău să fie mai mare decât suma pe care dorești să o obții pe imobil, ca să ai de unde scădea când încep negocierile.

Se numește marja de negociere, este diferența dintre prețul cerut și cel final, de tranzacționare, care de obicei este de 5%-10%. Cu alte cuvinte, dacă vrei să obții 95.0000 de euro din vânzare, prețul la care listezi proprietatea ar trebuie să fie de vreo 100.000 de euro, pe puțin.

Impozitul de plătit după tranzacție

Când stabilești prețul de vânzare al unui apartament mai trebuie să ții cont și de faptul că, la final, nu te vei bucura de întreaga sumă negociată și trecută în contract. Mai sunt costuri pe care trebuie să le iei în calcul. Unul dintre ele este impozitul datorat statului pe venitul obținut din această vânzare. Cât se plătește impozit? Nu este o sumă fixă, ci depinde de valoarea imobilului și de numărul de ani în care i-ați fost proprietar. În articolul contract vânzare cumpărare este explicat mai bine cum se calculează acest impozit.

Nu doar tu, ca proprietar, plătești taxe. Tu te alegi cu impozitul, cumpărătorul are și el de plătit onorariul notarial și taxa de intabulare. Vezi secțiunea taxe notariale pentru lămuriri suplimentare în acest sens.

Comisionul agenției

Vânzarea a fost mijlocită de o agenție imobiliară? Este varianta cea mai comodă și mai rapidă de a vinde un apartament, așa că ai făcut alegerea corectă. Ai scăpat de multe drumuri pentru vizionarea apartamentului de către clienți, ai fost scutit de multe apeluri telefonice stresante și ai beneficiat de consiliere. În schimb, nu uita că ai de plătit și comisionul agenției! Acesta este de obicei de 1%-3%, în funcție de cum s-a negociat. El se plătește la finalul tranzacției, după ce contractul de vânzare cumpărare a fost semnat.

Prețul psihologic

N-ar fi rău ca, atunci când stabilești prețul de vânzare al unui apartament să te folosești și de strategia de marketing care funcționează de minune în magazine, pe impactul psihologic pe care îl are o cifră cu valoare mai mică. Nu înseamnă că trebuie să vinzi cu mult mai ieftin, ci doar să dai impresia că e mai ieftin. În loc să treci prețul de 100.000 de euro, listează la 99.500 de euro. Se numește preț psihologic și te va ajuta să vinzi mai repede proprietatea.

Atenție! Prețul de vânzare al unui apartament nu se stabilește în funcție de nevoi, ci de prețul pieței. Degeaba ai tu nevoie de o anumită sumă de bani și încerci să o obții din această vânzare, dacă imobilul nu valorează atâta. Ideea nu este să adaugi aceste pierderi semnalizate (suma scăzută prin negociere, comisionul agenției și impozitul) la prețul pieței, ci să nu vinzi cu câteva mii de euro sub el fără a le lua în calcul. E bine să știi de ele ca să-ți faci niște socoteli cât mai aproape de realitate. Pentru a te asigura că nu vinzi cu mai puțin decât este cazul, cel mai bine ar fi să apelezi la un evaluator imobiliar sau la o agenție imobiliară!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 24/05/2022
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

    • Asaftei Simona
    • 24/05/2022
    Răspunde

    Foarte bine de știut toate aceste informații ,care pe unele habar nu aveam .Un articol foarte util pentru cei care vor avea nevoie pe viitor de așa ceva.

    • mihaelanistor
    • 25/05/2022
    Răspunde

    Trebuie să ținem cont de multe detalii, tin minte ce recomandari le facea sotul meu celor care doreau sa cumpere apartamente construite de el. Un specialist te poate ajuta să vezi lucrurile mult mai practic, mult mai clar, tu ca si viitor proprietar, esti mult mai emotional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares