Ce este mai sănătos să bem: cafea sau nes?

cafea sau nes

M-am apucat de cafea de mai bine de un an. Tot de atunci, mă implic activ nu doar în cumpărarea ei, ci și în alegerea ei. Adică nu mai comandă exclusiv mama când vine vorba de cafea. Am și eu un cuvânt de spus. Buba este că, potrivit informațiilor ei învechite, n-ar trebui să consum cafea solubilă. Știe ea că e mult mai tare, are mai multă cofeină și face inima să o ia la trap, tensiunea să crească mai mult decât ar fi cazul, ba chiar că nu ar fi nici naturală, precum cafeaua ei măcinată, din care aruncă în fiecare dimineață, în ibric, câte 2 lingurițe. A uitat când băga două astfel de cafele pe zi? Eu nu. Eu eram responsabilă cu frecatul nesului. Să-i mai zic că uneori îl prepara chiar cu cola în loc de apă? Mă abțin. Dar haideți să vedem dacă este adevărat că nesul, cafeaua solubilă, este mai nociv decât cafeaua normală! Ce este mai bine să alegem: cafea sau nes?

Ce conține cafeaua solubilă?

Ei bine, cafeaua solubilă, conține doar cafea și apă. Există două procese prin care se obține nes din cafeaua naturală, ambele folosind apa pentru a produce pulberea sau granulele de cafea solubilă. Prin urmare, nu avem E-uri, nu avem zahăr, nu avem te miri ce substanțe în plus în nes. Nu se poate compara cafeaua solubilă cu pliculețe de cafea instant, greșeală pe care sunt sigură că mulți o fac. Acolo, da, nu mai vorbim de cafea pură, ci de un amestec de ingrediente care numai sănătoase nu sunt. Nesul nu este prelucrat excesiv și nu conține aditivi periculoși.

Dacă vrei mai multe informații despre procesul de obținere a cafelei solubile, găsești pe desprecafea.info, site-ul Asociației Române a Cafelei.

De unde diferența de gust?

Cele două tipuri de cafea sunt diferite ca gust, nimeni nu poate nega asta, dar diferența nu este dat de ceva ce a fost adăugat sau extras din varianta solubilă, ci de soiul din care a fost ea obținută. Nesul, în general, este produs din cafea Robusta, o cafea mai ieftină, mai amară. Așa se explică de ce nesul are gust mai puternic.

Nesul conține mai multă cofeină?

Potrivit experților, nu. Din contră, ei susțin că o cafea la ibric sau un espresso conțin mai multă cofeină decât una solubilă. Din alte surse, aflăm că soiul Robusta, cel folosit de pentru obținerea cafelei solubile, este de două ori mai bogat în cofeină decât Arabica. Atunci de ce o ceașcă de nes ar avea mai puțină cofeină decât una de cafea la ibric? Pentru că la ibric punem 2-3 lingurițe de cafea, și pentru un nes folosim o cantitate mult mai mică de cafea. Deci, nici din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să evităm borcanul cu nes. Ce e rău în a vrea să prepari o cafea mai repede, doar adăugând apă fierbinte pentru o linguriță de pulbere magică?

Câtă cofeină avem într-o cafea și câtă putem consuma într-o zi află din articolul Compoziția cafelei.

Atenție! Unele studii spun că există o diferență între cum se comportă în corp cofeina provenită din cele două tipuri de cafea. Mai precis, cofeina din cafeaua măcinată ar fi eliminată mult mai repede.

Cum stăm cu antioxidanții?

Știm cu toții despre cafea că este o sursă importantă de antioxidanți și o iubim și mai mult pentru asta. Nu putem să nu ne întrebăm dacă și cafeaua solubilă conține la fel de mulți antioxidanți ca cea boabe sau măcinată. Ei bine, nu ai de ce să-ți faci griji. Este chiar mai bogată în antioxidanți decât cafeaua măcinată. Mai multe studii o arată. Nu mă întrebați de ce și cum! Important e că sunt acolo.

Cafeaua solubilă ne face rău?

Din punct de vedere al conținutul de cofeină, am stabilit deja că nu avem motive să ne temem de ea. Palpitațiile sau alte simptome pe care unii le pun pe seama consumul de nes nu apar decât dacă bem prea multe cafele sau nu dozăm corect cantitatea de cafea dintr-o ceașcă. Altfel, o ceașcă de nes nu ne face mai rău decât una de cafea obișnuită.

Pe de altă parte, pentru cei care au probleme cu stomacul, medicii recomandă evitarea cafelei solubile. Asta, din cauza acidității mai crescute a acesteia. Ține tot de soiul din care este obținută.

Același nes mai pune o problemă: cea a unui cantități mai mari de acrilamidă, substanță aparent nocivă (din ce se știe până acum), rezultată în urma procesului de prăjire. Aceeași substanță apare la toate produsele care conțin amidon și sunt prăjite sau coapte, inclusiv la pâine. Deci…

Ce să bem: cafea sau nes? Fiecare, ce vrea, ce-i place mai mult, ce-i este mai la îndemână. Dacă preferi gustul ei mai amărui și comoditatea pe care ți-o oferă, nu ai motive să renunți la cafeaua solubilă. Nu este acel Baubau pe care mama îl pune la zid și de care se ține la distanță. Din unele puncte de vedere, chiar este de preferat în locul celei naturale, după cum vedem.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Trandafir Ioana Rodica
    • 27/01/2022
    Răspunde

    Cred că mama ta are un pic dreptate.

    • Valeria Chertes
    • 27/01/2022
    Răspunde

    La mine cafea sa fie ,iubesc cafeaua..

    • Preda Mariana
    • 28/01/2022
    Răspunde

    Sa curga nessul cu lapte, fericire maxima pentru mine.

    • mihaelanistor
    • 01/02/2022
    Răspunde

    Cafeaua naturală, proaspăt măcinată, este cea mai sănătoasă, dar și cea mai aromată.

  1. Răspunde

    nu beau cafea. Pe mine ma agita prea tare (cica ridica nivelul de cortisol). Ideal cica ar fi de consumat cu frisca sau lapte (ceva grasimi) dar pe cand nu stiam de asta tot ce am facut a fost sa opresc de tot cafeaua.
    Sotul isi cumpara cafea boabe, macinam acasa si mirosul e sublim….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares