4 lucruri pe care trebuie să le știi despre testele rapide din salivă

test pcr covid

Ni le-am dorit, le-am așteptat mult și ne-am bucurat când ele au devenit disponibile în farmacii, mai ales că prețul lor este unul destul de mic. Vorbim astăzi despre testele rapide din salivă menite să depisteze dacă suntem sau nu infectați cu virusul SARS-CoV-2 atunci când ne apar simptome care pot fi puse atât pe seama unei banale răceli, cât și a unui început de COVID. La ora actuală, mulți le avem în casă și poate deja le-am folosit. Dar cât de eficiente sunt ele de fapt?

Rezultatul depinde de calitatea probei recoltate

Se fac rapid, nu provoacă disconfort și ne dau repede rezultatul, dar testele rapide din salivă nu sunt chiar pentru oricine. Pe piață sunt mai multe tipuri de teste și nu toate se fac la fel. La unele scrie să nu mănânci și să nu bei nimic înainte de test, la altele nu. Unele au deja substanța reactivă în recipientul în care se adaugă proba de salivă, la altele trebuie să-l punem noi. Unele dau indicații despre cum să colectăm saliva pentru câteva secunde, pe vârful limbii, altele nu. Sunt fel și fel de teste. Pare floare la ureche să faci un test, dar e nevoie de atenție. Proba greșit colectată sau nerespectarea instrucțiunilor de utilizare (diferite de la test la test) duce la rezultate greșite.

Dau adesea rezultat fals-negativ

Chiar și autoritățile noastre o spun, după ce le-au promovat la greu și au și cheltuit destul de mult cu cele cumpărate pentru școli, lunile trecute. Sunt foarte multe cazuri în care, chiar și corect făcute, dau rezultate fals-negative, din diverse motive. Asta înseamnă că este posibil ca noi să fi avut anumite simptome, să ne fi făcut unul-două teste antigen din salivă, care au arătat că nu suntem infectați, și să trăim cu impresia că nu am avut Covid. Cea mai sigură cale de a ști dacă ai trecut sau nu prin boală, dacă este prea târziu pentru testul PCR, este să faci genul acesta de test anticorpi. Dacă ești nevaccinat și testul zice că ai anticorpi, atunci sigur testul de salivă a dat greș.

Foarte rar dau rezultate fals-pozitive

Când un test rapid zice că ai Covid și el a fost făcut corect și rezultatul interpretat în intervalul de timp indicat, de regulă așa este. Aici nu prea dă greș. Personalul medical este de părere că șansele ca cele două liniuțe de pe test să fie o greșeală sunt mici. Totuși, se poate întâmpla, dacă persoana testată este infectată cu alt tip de coronavirus. De aceea, cel mai bine este ca, în cazul unui test rapid pozitiv, să facem și un test pcr dacă vrem să fim siguri că noul coronavirus se face vinovat de simptomele apărute.

Rezultatul este influențat de concentrația virală

În funcție de cât de mare este concentrația virală din salivă, testul poate vedea sau nu virusul care este deja prezent în organism. Asta nu ține neapărat de noi, de cum am colectat proba sau cum am efectuat testul, ci mai degrabă de stadiul bolii. Cele mai multe teste fals-negative sunt obținute în primele zile de la infectare, când virusul nu a apucat încă se multiplice suficient de mult pentru a fi detectat de un astfel de test. Din nou, avantaj testul PCR, care depistează imediat infecția cu noul coronavirus.

Cu alte cuvinte, testele rapide din salivă nu sunt chiar cele mai sigure. Dacă vă testați cu ele la muncă și toți colegii sunt negativi, nu înseamnă neapărat că biroul este un mediu sigur, unde nimeni nu este infectat. Nu spun că nu ajută la nimic, doar că nu ne putem baza doar pe ele. Se pare că mult mai precise ar fi testele cu recoltare nazo-faringiană, dar, ca acuratețe, PCR-ul este cel mai bun. Este mult mai sensibil și detectează virusul chiar dacă acesta este prezent într-o concentrație foarte scăzută.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 18/01/2022
    Răspunde

    Eu am făcut acest test si într-adevăr a avut dreptate.

  1. Răspunde

    Mie medicul nu mi lle-a recomandat (prietena de familie). Bine, surprize au fost si cu testele de nas – vecinii toata familia cu simptome de covid, 1 din familie a iesit test negativ, medicul (care testeaza zilnic) a zis ca intalneste cazuri similare, dar si teste pozitive la 2-3 sapt dupa ce au disparut simptomele.
    Ce insista medicul nostru e sa facem miscare, dormim devreme si bine, slabit si lasat tigarile. Numai greutati ne da :)))) .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares