4 avantaje pentru care iubesc periuțele de dinți electrice

periuța de dinți electrică

Departe de a avea dinții perfecți spre care toată lumea tinde în ziua de azi, cu destule plombe la activ și chiar cu o măsea lipsă, pe care nu am ajuns încă să o pun, îmi permit astăzi să vă dau sfaturi despre îngrijirea dinților. Chiar atât de ipocrită sunt? Nu, doar că am învățat câte ceva din greșelile făcute până pe la 25 de ani și aș vrea ca voi să învățați acele lucruri din greșelile mele, nu pe propria pielea sau pe propriii dinți, mai bine zis.

Am învățat târziu să mă spăl corect pe dinți. Am descoperit ața dentară și apa de gură la fel de târziu. Am crezut că periuțele de dinți electrice sunt un moft. Vezi articolele mele mai vechi: Periajul este mai important decât pasta de dinți, Tu folosești corect apa de gură sau Tu știi de ce trebuie să folosești ața dentară! În ultimii ani, dinții mei se simt mai bine și nu mai merg la cabinet tremurând de frica unei freze.

Până la urmă, de ce ne temem? Putem înțelege teama de stomatolog a oamenilor din secolele trecute. Pe vremea lor, se lucra fără anestezie și cu instrumente încă rudimentare. Azi, medicii sunt altfel, cunoștințele lor sunt altele, instrumentarul stomatologic este unul modern. Avem anestezice moderne, avem turbine dentare silențioase și care nu emit vibrații, avem camere intraorale, lămpi fotopolimerizare, tehnici de amprentare digitală și multe altele.

Asta nu înseamnă că nu mai trebuie să ne protejăm dinții. Avem nevoie de o alimentație cât mai corectă, dar și de o bună igienă orală, pentru care eu prefer și recomand periuța de dinți electrică. Îmi oferă cel puțin 4 avantaje pentru care o iubesc și o recomand.

Contorizează cât durează periajul

Știm deja că nu este suficient să ne spălăm pe dinți ca în filme, dând de două ori cu periuța în stânga și în dreapta. Periajul trebuie să dureze cam două minute. Greu de controlat asta cu periuța manuală. Poți încerca să numeri, dar s-ar putea să-ți fugă gândul la altceva. Așa, periuța de dinți electrică știe exact când au trecut cele două minute. Nu e nevoie de una scumpă. Toate au timer. Eu am una pe care am dat puțin peste 200 de lei și rezistă de vreo trei ani.

Curăță mai bine

Prin mișcările pe care le face (rotație, oscilație, pulsație), periuța de dinți curăță mult mai bine dinții. În cele 2-3 secunde în care tu ai apuca să miști mâna de doar 3-4 ori, în cazul uneia manuale, cea electrică se rotește deja de… multe ori. Calculează tu, dacă face câteva mii de rotații pe minut! Și nu este doar asta. Ea pătrunde mai bine printre dinți și curăță mai multe suprafețe dintr-o mișcare. Este periuța ideală pentru cei care poartă aparat dentar.

Apelez mai rar la detartraj

Pentru că nu mănânc ce trebuie, tartrul se adună destul de repede pe dinții mei. Mai bine zis, se aduna. Trebuia să fac detartraj o dată pe an. Știu că se recomandă chiar mai des, dar mie nu îmi place deloc. Oricum am o ușoară sensibilitate dentară și nu sunt dornică să experimentez prea des senzația de frig de după curățare. Din fericire, de când am trecut la utilizarea unei periuțe electrice, se simte. Se acumulează mult mai puțin tartru. Pot face pauze mai mari între detartraje. Cu acordul medicului, pe cuvânt! Mai puțin tartru, mai puține carii.

Nu mai risc un periaj prea agresiv

Nici superficial nu e bine să fie periajul, dar nici prea agresiv. Eu cam tindeam să fac asta. Apăs prea tare pe periuță, fără să conștientizez. Medicul mi-a atras atenția asupra acestui lucru. Nici nu bănuiam că fac asta sau că-mi dăunează. Credeam că sângerările gingivale sunt provocate de o afecțiune. Erau doar semn de agresiune. Din fericire, multe dintre periuțele de dinți electrice sunt dotate cu senzor de presiune. Și a mea îl are. Mă avertizează imediat dacă apăs prea tare.

Nu spun că nu se poate trăi fără periuțele de dinți electrice, dar cu siguranță sunt instrumente de igienă care ne fac viața mai ușoară și ne păstrează dinții mai sănătoși. Nu ne mai sucim și răsucim mâinile, cum o facem cu periuța de dinți manuală. Nu ne mai stresăm, întrebându-ne dacă au trecut deja două minute de când ne-am apucat să ne spălăm pe dinți sau nu cumva am periat prea mult. Nu mai riscăm să ne rănim gingiile. Ne oferă un periaj suficient și complex care contribuie la o mai bună sănătate orală. Dacă le-am folosi toți, măcar de două ori pe zi, medicii stomatologi sigur ar câștiga mai puțini bani din pus plombe și implanturi 🙂 .

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 28/12/2021
    Răspunde

    Multumim pentru informatii,eu am o perie normala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares