Cum să-ți dezinfectezi laptopul acasă?

curățare laptop

Dacă mergi cu laptopul la școală, la birou sau la facultate, este esențial să-l dezinfectezi periodic pentru că, în prezent, riscul de răspândire a germenilor, bacteriilor și virușilor este mare, mai ales în timpul sezonului de răceală și gripă. Din păcate, multe persoane nu acordă o atenție deosebită practicilor de igiena sigure, cum ar fi spălarea mâinilor după utilizarea băii, tuse sau strănut în mânecă. Apoi, se poate întâmplă să împarți uneori laptopul cu alte persoane (copii, partener de viață, un coleg de la birou etc). Chiar daca lucrezi pe laptop doar acasă, tot este necesar să dezinfectezi laptopul periodic. Daca știi cum să faci acest lucru în mod responsabil, atunci poți evita îmbolnăvirea și infectarea.

Produse sigure de curățare

Exista o varietate de produse excelente pentru curățarea și igienizarea laptopurilor:

Șervețele de curățare. Apple recomanda aceste produse pentru dezinfectarea tastaturilor și componentelor MacBook-urilor, iPad-urilor și altor produse. Cu toate acestea, Apple avertizează utilizatorii să nu folosească șervetele dezinfectate cu înălbitor sau care sunt excesiv de umede.

– Alcool. Alcoolul izopropilic poate ucide mulți germeni și multe bacterii care se ascund în tastaturi și alte părți externe ale laptopului. O soluție de 60% apa și 40% alcool oferă rezultatele dorite și minimizează riscul de defectare a componentelor. Pentru cele mai bune rezultate, aplică soluția cu o cârpă moale din microfibră sau cu un tampon din bumbac.

– Laveta din microfibra. Aceste bucăți textile moi sunt ideale pentru a șterge ecranul, tastatura și carcasa exterioară a laptopului, pentru a îndepărta praful înainte de a aplica un produs dezinfectant.

Aer comprimat. Probabil ai observat cum murdăria și alte impurități au rămas prinse intre tastele laptopului. Aceste zone pot fi greu accesibile cu o perie sau o cârpă, dar poți folosi aer comprimat. Aerul comprimat, disponibil în cutii mici, este ideal pentru „suflarea” prafului și impurităților de pe tastatură.

Banda scotch. Acesta este un truc pe care îl poți folosi cu încredere pentru a îndepărtă firimiturile greu accesibile și murdăria dintre taste. Rupe un cm de banda din rola și pliaz-o în jumătate, cu partea lipicioasa spre exterior. Introdu apoi banda în jurul tastelor și ea vă acționă asemenea unui magnet ce ridică praful și impuritățile.

– Slime/ Gel. Exista slime și geluri sigur pentru laptop care pot fi folosite pentru a curata tastatura și alte zone. Acest slime sau acest gel poate pătrunde în golurile dintre taste pentru a scoate praful, scamele și firimiturile. Daca vrei să folosești slime, formează o bila mica și apoi tamponeaz-o pe tastatura laptopului. Totuși, nu lasă slime-ul să stea prea mult timp într-un loc.

Ce zone ar trebui să cureți?

Procesul de curățare și dezinfectare a laptopului ar trebui să includă următoarele zone:

– Tastatura. Aceasta are cel mai mare contact de la degete, motiv pentru care merită o atenție deosebită în timpul curățării.
– Ecranul. Uită-te bine la display pentru că s-ar putea să vezi urme de degete și pete.
– Carcasa exterioară. Carcasa susține și protejează laptopul de acumularea de murdărie și germeni. Poți curăța carcasa cu o cârpă foarte ușor umedă.
– Accesorii. Dacă folosești mouse, stylus, căști sau alte accesorii, și acestea ar trebui curățate și dezinfectate in mod corespunzător. Cele mai multe din ele se pot curăța cu șervețele dezinfectante.

Cum dezinfectezi un laptop?

– Oprește și deconectează laptopul de la priză. Scoate bateria în cazul în care acesta are baterie detașabilă.

– Întoarce laptopul cu tastatura în jos, în timp ce îl ții foarte bine, și scutură-l ușor pentru a permite firimiturilor și prafului să cadă. Ai grijă să nu scuturi laptopul foarte tare sau în mod repetat pentru ca acest lucru poate duce la defectarea componentelor interne.

– Îndepărtează murdăria rămasă. Pentru aceasta, folosește o cutie de aer comprimat la circa 20 cm distanță deasupra tastaturii. Pulverizează în jurul fiecărei taste pentru a îndepărta resturile și murdăria. Folosește o bandă adezivă pentru a îndepărta impuritățile greu accesibile.

– Igienizare. Pentru a igieniza tastatura, folosește un șervețel dezinfectant sau o cârpă din microfibră, ușor umezită cu apă și alcool. Șterge partea superioară și laterală a fiecărei taste, precum și touchpad-ul și suprafețele din jur.

– Displayul laptopului. Pentru a curăța ecranul, începe prin a-l șterge cu o cârpă umed din microfibră. Astfel, vei putea îndepărta amprentele, petele și praful. Igienizează ecranul ștergându-l cu un șervețel proaspăt dezinfectat sau cu apă și alcool.

– Carcasa și accesoriile. Folosește aceeași procedură pentru a curăța și igieniza carcasa laptopului (capacul și spatele), precum și accesoriile. Folosește o cârpă din microfibră pentru îndepărtarea prafului, iar apoi șterge cu un șervețel dezinfectant sau apa și alcool.

Pentru a proteja laptopul, îți recomandăm să folosești o geantă de laptop sau o husă. După curățarea carcasei, poți pune laptopul în husă, atunci când nu îl folosești. Asigură-te că toate componentele și zonele curățate sunt complet uscate înainte de a conecta din nou bateria și de a porni laptopul.

Pentru o curățare temeinică și în interior, îți recomandăm să mergi la un service de laptopuri – vezi onlaptop. Acolo, specialiștii se vor putea ocupa de curățarea ventilatoarelor și eliminarea prafului care se acumulează pe componentele interne, provocând astfel supraîncălzirea laptopului.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares