6 semne că ai intoleranță la gluten

intoleranță la gluten

Auzi tot mai des vorbindu-se despre această intoleranță la gluten și te gândești că este posibil să o ai și tu? Pe de altă parte, de unde atâtea intoleranțe în ziua de azi? Bunicii noștri de ce nu le aveau? Poate le aveau și nu știau că se numesc așa. Poate că sunt de vină și modificările genetice operate asupra cerealelor, pesticidele folosite în agricultură și aditivii din produsele alimentare. Chiar ieri citeam un articol despre pâinea contaminată cu oxid de etilenă apărută la raft într-un lanț de supermarketuri. Vezi articolul oxidul de etilenă din alimente dacă nu știi ce este și ce boli riscăm din cauza lui! Autoritățile ne liniștesc spunând că vorbim de cantități foarte mici din această substanță chimică și că nu e cazul să ne facem griji. Dar câte alte alimente contaminate om ingera fără să știm?

Să revenim totuși la problema noastră! Dacă ai anumite simptome supărătoare după ce mănânci produse de panificație, de patiserie sau diverse deserturi, este posibil să ai intoleranță la gluten. Nu trebuie să te sperie acest lucru. Se putea mai rău.

Nu confunda boala celiacă sau alergia la grâu cu intoleranța la gluten!

Alergia este cea mai gravă pentru că ea îți pune viața în pericol. Din fericire, în zilele noastre, alergiile sunt ușor de diagnostica cu testul ALEX, un test de sânge care verifică sensibilitatea la 282 de alergeni dintr-un foc.

Boala celiacă nu înseamnă doar simptome supărătoare. Ea este o boală autoimună în care organismul vede glutenul ca pe un pericol și se mobilizează să-l atace, făcându-și rău sieși.

Intoleranța la gluten este altceva. Este o sensibilitate la proteinele din gluten. Îl poți consuma fără teamă că ar putea provoca decesul, nu ai o boală autoimună, doar că îți creează unele probleme.

Simptomele intoleranței la gluten

Manifestările digestive

Primele simptome care pot ridica semne de întrebare în privința intoleranței la gluten sunt cele de natură digestivă. Poți avea de-a face cu balonare, dureri abdominale, constipație, diaree, greață. Din nefericire, aceste simptome pot fi puse și pe seama altor probleme. Totuși, dacă încerci să elimini glutenul din alimentație câteva zile și remarci că simptomele se ameliorează sau dispar, ar trebui să fie clar.

Oboseala

Este normal să te simți obosit după o zi de muncă sau după o noapte în care ai dormit puțin sau prost, dar o stare permanentă de oboseală, mai puternică în primele două ore după ce ai mâncat alimente cu gluten, poate fi semn al intoleranței la gluten. Cu atât mai mult dacă este însoțită de una sau mai multe probleme gastrointestinale din cele enumerate mai sus.

Migrenele

Durerile de cap frecvente, severe și de lungă durată, acompaniate de greață și/sau vărsături și care nu prea răspund la medicamentele antialgice obișnuite, pot indica și ele intoleranță la gluten. De obicei, dacă au legătură cu consumul de alimente care conțin gluten, ele se declanșează cam la două ore de la ingestia acestora.

Problemele emoționale

În strânsă legătură cu glutenul din alimentație par a fi și schimbările bruște de dispoziție, iritabilitatea sau incapacitatea de a ne gestiona anumite emoții. La fel și stările depresive și anxietatea. Se pare că proteinele din grâu inhibă producerea serotoninei, hormonul fericirii. Aceasta ar fi o cauză. O alta o reprezintă exorfinele formate în timpul digestiei proteinelor din gluten. Acestea interferează cu sistemul nervos central. Sunt multe boli psihice care s-a dovedit că se pot ameliora dacă este exclus glutenul din alimentație.

Durerile și umflăturile articulare

Greu de crezut, probabil, dar chiar și articulațiile dureroase și umflate pot fi puse pe seama intoleranței la gluten. Cele mai afectate sunt articulațiile degetelor și ale genunchilor, potrivit specialiștilor. Explicațiile nu vi le pot oferi eu. Cert este că glutenul provoacă inflamații.

Erupțiile cutanate

Nu în ultimul rând, episoadele frecvente de iritație sau erupții pe piele este posibil să fie provocate de aceeași intoleranță la gluten. Te poți trezi cu o urticarie sau vezicule, să crezi că sunt pe sistem nervos sau că ai o alergie de contact și ele să fie de fapt cauzate de gluten.

Asta nu înseamnă că orice problemă digestivă, erupție cutanată, schimbare de dispoziție, durere articulară, migrenă sau stare de oboseală trebuie să te trimită cu gândul la o eventuală sensibilitate la gluten. În schimb, dacă ai probleme gastrointestinale asociate cu alte 2-3 dintre aceste simptome, nu ar fi rău să faci un test. Dacă glutenul este vinovatul, prin eliminarea lui din alimentație, îți poți schimba radical viața.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares