15 sfaturi pentru facturi mai mici la energie electrică

energie electrică

Facturile mari la energie electrică și gaz ne preocupă pe toți în această perioadă. Creșterile au fost mari într-o perioadă prea scurtă de timp, în condițiile în care salariile au crescut prea puțin sau au stagnat. Este clar că în 2021 nu putem trăi fără electricitate, dar la fel de clar este că trebuie să facem ceva dacă vrem facturi mai mici. Suntem nemulțumiți de faptul că UE ne impune niște norme care duc la facturi mai mari, am vrea să fim lăsați să facem trecerea la energia verde în ritmul nostru, dar trebuie să fim conștienți că nu prea mai avem timp. Poluarea și încălzirea globală au atins cote alarmante de mult… Prin urmare, ne supunem și învățăm să fim mai atenți la ce și cât ținem în priză. Puțin de aici, puțin de-acolo, se adună și se simte. Iată 15 de lucruri pe care le poți face în acest sens!

Sfaturi achiziții

Cumpără produse cu un consum mai mic

Clasa energetică ar trebui să printre primele specificații care să ne intereseze la orice produs cumpărat care necesită acces la priză. Sunt mai scumpe, dar mai bine plătești acum mai mult și consumi mai puțin apoi. Cele mai eficiente din punct energetic sunt electronicele și electrocasnicele din clasa A+++. Acestea au un consum cu 60% mai mic facă de cele din clasa A.

Mizează pe noile tehnologii

Aparatele electrocasnice vechi consumă mai mult. Nu sunt nici de clasă energetică bună, nici nu au la bază tehnologii de ultimă generație, menite să ajute și din punct de vedere economic. Un exemplu ar fi tehnologia No Frost care previne acumularea gheții în frigidere și combine frigorifice, lucru care ar duce automat la un consum mai mare. Găsești chiar și printre aceste combine frigorifice ieftine unele full no frost.

Bagă mai puține produse în priză

Să luăm exemplul unui sistem desktop. Ai în priză și unitatea, și monitorul. Două consumatoare importante dacă timpul petrecut la calculator depășește 3-4 ore/pe zi. Dacă în locul lui ai folosi un astfel de notebook, ai avea un consum de energie mult mai mic. La fel și dacă ai alege un televizor cu sunet bun și ai renunța la soundbar.

Sfaturi spălat rufe

Spală cu apă rece

Slavă Domnului, există o mulțime de detergenți capabili să spele foarte bine hainele și în apă rece. Majoritatea hainelor și textilelor se curăță foarte bine la 30 de grade Celsius. Nu au nevoie să fie opărite. Este clar că vei avea facturi mai mici la energia electrică dacă mașina de spălat nu va trebui să încălzească prea mult apa.

Usucă hainele natural

Ca pe vremuri! Fără mașină de spălat cu uscător sau uscătoare de tot felul, care consumă energie electrică. Unde și când este posibil, lasă soarele și vântul să-și facă treaba, fără a mai consuma energie electrică pentru uscarea rufelor. O mașină de spălat cu uscător să fii sigur că papă mai mult curent!

Nu spăla doar trei tricouri

Poate că sunt tricourile tale preferate, dar ar trebui să te gândești dacă merită cu adevărat să consumi apă, energie și detergent doar pentru ele. Este mult mai eficient să speli mai rar, o cantitate mai mare de haine. Este mai greu de pus în practică, mai ales dacă locuiești singur, dar nu imposibil.

Folosește înmuierea în locul prespălării

Pe vremea când mașina de spălat doar spăla, nu clătea, nu storcea, nu nimic, lumea obișnuia să pună hainele mai murdare la înmuiat, de cu seara, înainte de a le spăla. Era un fel de prespălare, dar una care nu ducea la creșterea consumului de energie electrică. Se poate folosi și azi metoda.

Sfaturi frigider

Nu pune mâncarea caldă în frigider

Bunica îmi spunea asta de când eram mică. Argumentul ei era acela să se strică frigiderul dacă băgăm în el o oală cu ciorbă caldă. De fapt, principala grijă în acest caz ar trebuie să fie creșterea consumului de energie. Un produs cald introdus în frigider crește temperatura din interior și atunci frigiderul declanșează mai des pentru a reuși să asigure cât mai repede temperatura optimă pe care este setat.

Scoate frigiderul din bucătărie

Poziționarea frigiderului în apropierea unei surse de căldură nu este o decizie prea înțeleaptă. În bucătărie se gătește, se face cald, este condens. La fiecare deschidere a frigiderului aducem aer cald în el. Aceeași problemă ca mai sus: frigiderul trage din greu să răcească aerul acela și consumă mai mult.

Păstrează mâncarea acoperită

O cutie sau o oală cu alimente lăsată deschisă în frigider înseamnă consum de energie electrică mai mare. Cum și de ce? Experții explică: acestea duc la creșterea umidității din frigider și forțează compresorul care cere mai mult curent. Să nu uităm că păstrarea alimentelor și băuturilor acoperite este menită să prevină și contaminarea produselor, dar și mirosurile din frigider!

Sfaturi încălzire

Montează un termostat

Oricând de veche ar fi o centrală termică ea va deveni mai eficientă din punct de vedere energetic dacă va lucra după cum îi dictează un termostat programabil. Acesta permite setarea unei temperaturi dincolo de care centrala se oprește. Nu e bine nici pentru organism nici pentru facturi ca temperatura setată să fie prea mare. Un 20 de grade de Celsius ar fi perfect. Temperatura poate fi setată la un nivel mai scăzut pe timpul zilei, când nu suntem acasă.

Nu ține ferestrele rabatate

Menținerea ferestrelor rabatate crește mult consumul de energie electrică și/sau gaz. Centrala pornește mai des pentru că aerul rece care pătrunde din afară trebuie încălzit. Dacă vrei aer curat, mai bine aerisești cu ferestrele larg deschise pentru 5-10 minute odată la câteva ore.

Sfaturi iluminat

Folosește corpuri de iluminat cu intensitate reglabilă

Da, de LED știe deja toată lumea, dar mai este ceva de care se pare că nu suntem toți conștienți: faptul că nu avem mereu nevoie de lumină la fel de puternică. Unele activități cer o intensitate mai mare a luminii, pentru altele este suficientă una scăzută. Astfel, corpurile de iluminat cu intensitate reglabilă devin și ele mijloc de a obține facturi mai mici la energie electrică.

Mizează pe senzori

O soluție la fel de bună în cazurile în care sunt uituci prin casă, care lasă luminile aprinse în urma lor, este să montezi corpuri de iluminat cu senzori. Acestea se aprind automat când detectează mișcare și se sting singure când nu mai este nimeni în încăpere.

Investește în lămpi solare pentru grădină

Energia solară este insuficient exploatată, cel puțin la noi. Asta și pentru că un sistem care să asigure energie electrică din această sursă reprezintă o investiție inițială pe care majoritatea nu ne-o permitem. În schimb, putem folosi anumite obiecte și gadgeturi care se încarcă de la soare. Un exemplu ar fi lămpile solare pentru grădină și bateriile cu încărcare solară.

Dacă vrem facturi mai mici la energie electrică, trebuie să facem ceva pentru ele pentru că nu vor face alții în locul nostru. Nu spune nimeni că trebuie schimbate peste noapte toate electrocasnicele sau să stăm în beznă, dar să fim serioși, majoritatea consumăm mai mult decât avem de fapt nevoie. Ținem frigidere mari, pline cu mâncare din care jumătate aruncăm. Pornim mașina de spălat pentru un tricou și un pantalon, fără nici cel mai mic regret. Lăsăm televizoarele și laptopurile pornite cu orele, deși nu stăm la ele. Este drept că valoarea facturii tot mare va fi, comparată cu nivelul salariilor din România, dar… puțin cu puțin, economisim.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares